Fiskars on nyt todella täynnä taidetta – päiväretki Fiskars Village Art & Design Biennaleen

Fiskars on aina viehättävä päiväkohde, mutta nyt kylässä on tavallistakin enemmän nähtävää. Me veimme latvialaisen taiteilijaystävämme tutustumaan Fiskars Village Art & Design Biennaleen. Nyt kannattaa kiirehtiä, sillä Biennale sulkeutuu 4.9.2022.

Stenhuset

Fiskars sijaitsee tunnin ajomatkan päässä Helsingistä. Fiskarsin rautaruukki perustettiin jo 1649 ja erinäisten vaiheiden jatkumona on pörssiyhtiö Fiskars Oyj:n, jonka kotipaikka on edelleen Fiskarsissa, Raaseporin kaupungissa. Kylän pääraitin varrella on vaikuttava Fiskarsin päärakennus, Stenhuset, jonka suunnittelussa näkyy C.L.Engelin kädenjälki.

Enää ei Fiskarsissa ole tehdasta, vaan 1990-luvulta asti kylää on suunnitelmallisesti kehitetty taiteilijoiden kyläksi. Nykyään Fiskarsissa on noin 30 taide- ja käsityöläispajaa sekä runsaasti taidetarjontaa päivävierailijalle. Fiskarsissa toimivassa osuuskunta Onomassa on jäseninä yli 130 taiteilijaa, jotka kaikki asuvat tai ovat asuneet ja työskennelleet Fiskarsissa.

Taustalla lasiterassi, jonka vieressä on Hidden-näyttelyn sisäänkäynti. Etualan talossa on Kuparipaja-ravintola, jossa mekin nautimme lounaamme.

Biennalessa on kolme osiota. Hidden, kokoelma 50 taiteilijan teoksia, Knots & Knits eli solmuja ja neuleita ja House by an Architect, jossa arkkitehdit ovat saaneet suunnitella taloja, joiden reunaehdot ovat olleet enintään 30 neliön pinta-ala ja materiaalina käytettävä puuta.

Kuvia näpsittiin, mutta ihan kaikesta en huomannut kirjata teosten tekijöitä ja nimiä ylös. Tässä makupaloja päivästämme, suosittelemme lämpimästi tutustumista sekä Biennaaleen että muihinkin Fiskarsin kohteisiin.

Biennale: Hidden

Airi astumassa Hidden-näyttelyyn, jonka alaotsake on Aistien muodot.
Tero Kuitunen: Jätetty jälki, 2022
Airi ihastelee keraamisia herkkuja (Karin Widnäs: Karkkipäivä).
Airi tutkii tekstiilitaiteilija Inta Amolinan kanssa liikkuvaa työtä.
Martti, Inta ja Airi tutkivat Kustaa Saksin Aftermath-työtä, 2016.
Aapo Repo: Hidden Puppeteer, 2022

Lounas

Söimme lounasta Kuparipajan terassilla. Inta valitsi lohikeiton, minä herkullisen Toast Skagenin.
Martti ja Airi valitsivat Ceasar-salaatit.

U-Joints: Knots & Knits

Yhtäkkiä solmut, luudat, mattopiiskat alkoivat näyttää taide-esineiltä!
Boro on japanilainen kangas, joka on ommeltu tilkuista. Tyypillisesti maaseudulla työstettiin kangaspaloja monesta pienemmästä tilkusta aivan käytännön syistä, sillä kangas oli kallista ja vanhatkin vaatteet kierrätettiin näin tehokkaasti. Lämpimyyttä saatiin tikkaamalla monta kerrosta kangasta yhteen.
Suomalaiset ottivat 20 kultaa Lontoon olympialaisissa 1920. Paavo Nurmi juoksi Karhun tossuilla, joita oli vahvistettu pystykanttauksilla. Saksalainen Adolf Dassler kiinnostui ja kutsui Karhun johtajat messuille Saksaan. Karhu käytti kenkien tukena 2-6 raitakaistaletta. Herr Dassler halusi ostaa oikeudet kolmen tukiraidan käyttämiseen Adidaksen kengissä. Suomalaiset tietenkin myivät, sillä he saivat vähän rahaa ja kaksi viinapulloa.

House by an Architect

Pääraitin niitylle on rakennettu seitsemän pikkutaloa, jotka toimivat myös Airbnb-kohteina. Arkkitehdit ovat suunnitelleet enintään 30-neliöisiä puutaloja, jotka ovat myytävänä Biennalen jälkeen. Aivan kuin olisi ollut juuri sopivan kokoisilla asuntomessuilla! Taloihin sai mennä sisälle ilman kenkiä, joten varaudu helposti riisuttavilla kengillä.

Erillinen makuuhuone, kuin moderni makuuaitta.
Me kaikki olisimme ottaneet vihreän Sommarnöjen talon mökkitontillemme. Nyt se toimii öisin Airbnb-majoituksena.
Vihreässä talossa oli kaikki tarvittava. Makuusoppi, parvi, kunnon kylpyhuone pesukoineen, keittiö ja olohuone yhdessä.

Kauppakatu

Fiskarsissa voi myös shoppailla. On mm. Iittalan iso Outlet-myymälä, on Onomon myymälä, jossa on tarjolla paikallisten taiteilijoiden töitä ja on Desicon kynttilätehdas ja iso tehtaanmyymälä, joka on taivas kynttilöiden ystäville!
Tekstiilitaiteilijat kohtasivat Onoman kaupassa.
Café Antiques tarjoaa herkullisia kakkuja, valitsimme porkkana- ja mustikkakakun palat.

KWUM – Karin Widnäs Studio Ceramics Museum

KWUM

KWUM on noin kilometrin päässä Fiskarsin pääkadusta eli sinne ei vahingossa eksy, mutta tarkoituksella kannattaa suunnata. Kwum tarkoittaa koreaksi unelmaa ja tässä tapauksessa taiteilija Karin Widnäsin unelmaa tuoda esiin keramiikkataidetta. Tyylikkäässä keramiikkamuseossa on nyt mm. Vuokko Nurmesniemen, Marita Lybeckin ja Johanna Rytkölän keramiikkaa ja Katriina Nuutisen lasitaidetta esittelevä näyttely. Mukana on myös Karin Widnäsin tyylikkäitä töitä, joissa näkyy Aasia. Itse rakennuskin on kaunis ja vaikuttava.

Uuden keramiikkamuseon perustaja, keramiikkataiteilija Karin Widnäs tuli naapuritalosta, jossa hän asuu, avaamaan museon ovet ja kertomaan museon näyttelystä.
KWUM-keramiikkamuseon alakertaa.
Vuokko Nurmesniemen keramiikkaa ei ole ennen laajasti ollut esillä.

Lopuksi

Fiskars on ympärivuotinen kohde, mutta nyt Biennalen aikana oli tarjonnassa runsauden pulaa. Ympäristö kuohuvan veden äärellä on viehättävä ja jo taiteilijoiden puutalojen katselussa riittää ohjelmaa. Kotiinviemisiä löytyi myös, aina on tilaa uudelle astialle tai muutamalle kynttilälle pimenevien iltojen varalle.

Ruukin paloasema.

Poimi vinkkejä myös muista kulttuuriretkistämme: KLIK.

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *