Martta Kaukonen: Sinun varjossasi – psykologinen jännäri #metoo-hengessä

Martta Kaukonen onnistui siinä, mistä monet esikoiskirjailijat haaveilevat. Hänen Terapiassa-kirjansa menestyi erinomaisesti Suomessa, ja sen sekä sen jatko-osan käännösoikeudet on myyty 13 maahan. Jatko-osaa saamme odottaa vielä hetken, sillä tässä välissä Martta on kirjoittanut toisen psykologisen trillerin nimeltään Sinun varjossasi.

Sinun varjossasi -kirjan julkkareita vietettiin 16.8.2022 Naisasialiitto Unionin tiloissa Bulevardilla.

Minne hävisi #metoo-keskustelu?

Sinun varjossasi -kirja lähtee liikkeelle siitä, että kuusikymppinen taidehistorijoitsija Anne havahtuu #metoo-liikkeen laimentumiseen. Alun laajan mediahuomion jälkeen maailma on jälleen palannut entiselle radalleen ja hyväksikäyttäjät porskuttavat.

Anne päättää tehdä jotain konkreettista #metoo-liikkeen vahvistamiseksi ja toteuttamismuodoksi hän valitsee performanssin, jossa pyydetään julkisesti anteeksi seksuaalisen häirinnän ja hyväksikäytön uhreilta.

#metoo-performanssiryhmä

Anne kokoaa työryhmän toteuttamaan performanssia. Ryhmän ohjaajaksi hän pyytää tunnetun performanssitaiteilija Ronin, joka on toki saanut nimeä omilla töillään, mutta laajalti hänet muistetaan kuuluisan äitinsä, ruusutauluja maalanneen ja nyt jo edesmenneen Roosa Purppuran poikana. Roni julistaa olevansa radikaalifeministi ja lähtee mukaan hankkeeseen.

Ryhmän muiksi jäseniksi hän kutsuu Minnan ja Suvin. Nelikymppinen Minna on eturivin näyttelijä, juuri roolissa Helsingin Kaupunginteatterin My Fair Ladyn Elizana, joka on ensimmäisenä Suomessa julkisesti kertonut omista #metoo-kokemuksistaan: tunnettu ohjaaja on raiskannut hänet. Minnan sanaa ei ole riittävästi uskottu, ohjaaja Sami ei ole saanut tuomiota eikä edes pyytänyt anteeksi.

Sinun varjossasi -kirjan alkuasetelmassa hämmentää eniten, miksi ihmeessä Anne haluaa performanssiin mukaan myös Suvin, sillä tämä on työtön, masentunut, syrjäytynyt nainen. Miten hän liittyy aiheeseen ja mitä hänellä ylipäätänsä voi olla annettavaa produktioon, kun hän ei meinaa saada sanaa suustaan? Anne kuitenkin haluaa hänet kertomaan, miltä #metoo-performanssi näyttää ulkopuolisen ihmisen silmin.

Martta Kaukonen 16.8.2022

Nerokkaasti pudotellut paljastukset

Jokaisella henkilöhahmolla on oma kertojaääni. Martta kertoi kirjan julkkareissa, että hän tietää kirjoittamaan lähtiessään, miten teos alkaa ja miten se päättyy. Väli syntyy sitten monesta palasesta. Sitä täytyy ihmetellä, sillä taas on trillerin kuvio sen verran monimutkainen ja tarinat toisiinsa linkittyviä, että olettaisin siinä tarvittavan jos jonkinlaista taulukkoa tai kaaviota tai niitä kuuluisia kirjailijoiden post-it-lappuja. Vinkkejä ratkaisusta on pitkin matkaa, eri asia oivaltaako niitä lukiessa vai vasta jälkikäteen. Kotona keskustelimme, että ainakin mieheni ja minä olimme olleet täysin vietävissä.

Minulle tuli yllätykseksi Terapiassa-kirjan yhteydessä, miten läheisiksi kirjan henkilöt tulevat kirjailijalle. Niistä itse luomista henkilöhahmoista tulee vähän niinkuin oikeita ihmisiä sen takia, että kirjailija keksii kaiken. Minä en tunne ketään ihmistä niin hyvin kuin tunnen omat henkilöhahmoni ja jos en tiedä heistä jotain, niin minä keksin sen itse. Suhde on aivan ainutlaatuinen. Sen vuoksi Terapiassa-kirjan Ira, 20-vuotias sarjamurhaajanainen on minun paras ystäväni ja Sinun varjossasi -kirjan Roni on minun elämäni mies.

Martta Kaukonen Sinun varjossasi -kirjan julkkareissa 16.8.2022

Hirveää ja hulvatonta

Sinun varjossasi -kirjassa on ahdistavia ja synkkiä kohtauksia, mutta myös sellaisia, jotka pistivät nauramaan. Sivujuonena on Ronin haave maailmanluokan performanssitaiteilijuudesta. Kun yllättäen todellinen performanssisuperstara Dude kehuu Ronin hulvatonta uutta ideaa Instagramissa, voi sanoa, että juttu todellakin lähtee lapasesta. Tämä oli mielessäni, ja pisti minut suhtautumaan suopeammin, kun kävin katsomassa Helsingin Kaupunginteatterin Nykyesityksen näyttämön produktioita.

Pinnan alla tärkeää ja syvällistä

Sinun varjossasi on kirja, jonka voi vahingossa kuunnella tai lukaista kevyesti, sillä se etenee sujuvasti ja luvut ovat lyhyitä. Äänikirjaversiossa pysyy loistavasti mukana, sillä samoin kuin Terapiassa, jokainen henkilöhahmo on saanut äänelleen oman lukijan.

Mutta. Kun alkaa hieman rapsuttaa, niin Sinun varjoissasi sisältää tiukkaa asiaa hyväksikäytöstä eri muodoissa, eikä pelkästään perinteisessä #metoo-muodossa. Teksti on monikerroksellista, näkemyksellistä ja tarjoaa paljon sytykettä pohdintaan. Sinun varjossasi sopii aivan loistavasti lukupiirikirjaksi.

Seuraavaksi elokuvaksi?

Martta Kaukonen on kirjailijuutensa lisäksi ammatiltaan elokuvakriitikko. Mielestäni Sinun varjossasi voisi siirtää suoraan valkokankaalle. Tuntuu, että tapahtumien kuvakulmatkin ilmenevät tekstistä ja lukiessa oma mielikuvitus tuottaa selkeän visuaalisen näkymän. Sinun varjossasi tarjoaa niin vahvan muistijäljen, että en todellakaan halua seinälleni ruusutaulua tai halua nuuskutella Diorin Eau Savagea!

Kirjan tiedot

  • Martta Kaukonen: Sinun varjossasi
  • WSOY 2022
  • Kansi: Perttu Lämsä
  • 276 sivua /5 h 54 min
  • Äänikirjanlukijoina Anna Saksman, Ilkka Villi, Eija Ahvo, Satu Paavola

Rating: 4 out of 5.

Podcast

Martta Kaukonen vieraili haastateltavani Kirsin Book Clubin podcastissa Terapiassa-kirjan tiimoilta. Kuuntele linkistä tai suoraan SoundCloudista, Apple Podcasteista tai Spotifysta.

Kommentoi