Vera Vala: Italialainen peli – uuden Salla Kotka -sarjan tyylikäs ja jännittävä avaus

Suomalainen, Italiassa asuva Vera Vala on loihtinut kiehtovan maailman uuden Italialainen peli -jännärinsä ympäristöksi. Ollaan Milanon liepeillä oikeuspsykiatri Ruth Segren vaikutuspiirissä. Hän ottaa suomalaisen Salla Kotkan harjoittelijaksi sekä Naisten taloon että puolustusasianajajatyttärensä pyörittämään etsivätoimistoon. Salla pääsee välittömästi tositoimiin, sillä seudulla operoi sarjamurhaaja, joka jättää jälkeensä tietynlailla merkittyjä naisia. Italialainen peli aloittaa Salla Kotka -sarjan, josta on luvassa ainakin kolme osaa.

Tallensimme podikeskustelumme 17.8.2022 WSOY:n toimistolla. Italialainen peli julkaistiin samana päivänä.

Sain Vera Valan vieraaksi Kirsin Book Clubin podcastiin. Podijaksossa Vera kertoo kirjoittamisestaan, kirjan aihepiirien kytkyistä omaan elämäänsä ja myös siitä, mikä erityinen piirre yhdistää Veraa ja Salla Kotkaa. Vera kertoo myös, miksi taas murhataan naisia sekä paljastaa, mitä suomalaista ruokaa kokkaa kotona Milanossa. Klikkaa kuvan nuolesta tai kuuntele suoraan Kirsin Book Clubia Soundcloudissa, Apple Podcasteissa tai Spotifyssa.

Otetaan tähän juttujemme tueksi perinteinen esittely dekkarikysymystemme avulla:

Mikä on Italialainen peli -dekkarin rikos ja kuka sitä selvittää?

Seudulla on murhattu jo ainakin kolme naista samankaltaisesti ja on vahva epäilys, että kyseessä on sarjamurhaaja. Murhaaja jättää uhrin kasvoille naamion, joten häntä aletaan mediassa kutsua Harlekiiniksi. Samaan aikaan vankilassa istuu toinen sarjamurhaaja nimeltään Kihlaaja, joka myös saattaa kytkeytyä murhiin. Melko monimutkaista, siksi Ruth Segre on valjastettu mukaan tapaukseen.

Varsinaisesta tutkinnasta vastaa Cesaro Pizzuto, Milanon poliisin murharyhmän komisario. Italialainen peli ei kuitenkaan keskity poliisitiimin tekemiseen, vaan seuraamme pääsääntöisesti Sallaa hänen työharjoitteluissaan ja työtehtävissään etsivätoimistossa. Etsivätoimistossa työskentelevät johtajina Segren tytär Mara ja poikapuoli Davide, joten melkoisesta italialaisesta perhesopasta on kysymys. Poliisilla on epäilys syyllisestä, mutta epäillyn sarjamurhaajan perhe palkkaa etsivätoimiston jo ennakkoon etsimään puolustukselle todisteita.

Italialainen peli tarkoittaa aloittelijoiden suosimaa shakkiavausta. Kirjassa shakki mainitaan vain sivumennen, mutta luvut ovat nimetty shakkisiirtojen mukaan.

Ovatko dekkarin henkilöt uskottavia / kiinnostavia?

Italialaisen pelin parasta antia on nimenomaan henkilöhahmot. Sen lisäksi, että moni heistä on italialaisen kaunis, komea ja tyylikäs, ovat he myös moniuloitteisia ja melko salaperäisiä. Heistä joku saattaa myös olla sarjamurhaaja, mikä piti minut lukijana koko ajan valppaana.

Sallan taustassa on tapahtunut jotain, mikä ei aivan vielä selviä. Hänen suomalainen äitinsä on kuollut ja rikas italialainen isoäiti on ilmeisen hankala tyyppi, eikä Salla ole juuri nyt hänen kanssaan väleissä.

Onko juoni vetävä?

Kirjan alkupuolella on aika paljon ihmismieleen ja sarjamurhaajiin liittyvää psykologista pyörittelyä, mikä minusta oli erittäin kiinnostavaa, mutta verkkaisemmin etenevää. Vähitellen kuitenkin päästään sellaiseen juoni-imuun, että kirjaa ei vaan voinut laskea käsistään! Juoni on myös pelottava, kun koko ajan ilmassa leijuu uhka uudesta naisuhrista. Piti muistuttaa itselleen lukiessa, että Salla varmaan selviää hengissä, kun on kerran sarjan päähenkilö!

Vera Vala, kuvaaja Mikko Rasila

Opitko jotain yhteiskunnasta / kulttuurista/ jostain muusta?

Italialainen peli kertoo paljon italialaisesta kulttuurista. Vera Vala on asunut Italiassa 25 vuotta, joten nyt ollaan paljon turistihavaintoja syvemmällä. Perhekuviot, ateriat ja tavat tuntuvat kovin aidoilta. Opin lukiessani paljon uutta oikeuspsykologiasta ja Italian oikeuskäytännöistä. Niin ja myös sen, että kirjan nimi Italialainen peli tarkoittaa shakkialoitusta, jota erityisesti aloittelijat käyttävät.

Miten paljon dekkarissa kuvataan päähenkilön elämää?

Salla Kotka on päähenkilö, joten hänen elämästään syntyy lähes reaaliaikainen kuva. Mitä hänen pinnan alla olevat jäljet ovat jää vielä arvailun varaan. Myös murhaajan ja uhrien mielenliikkeitä avataan heidän omalla äänellään.

Onko dekkari raaka, ahdistava tai pelottava?

Jos Italialainen peli ei olisi muutoin niin kiinnostava, olisin saattanut jättää sen kesken, sillä naisiin kohdistuva uhka on niin voimakkaasti läsnä. Raakuutta ei kuvata yksityiskohtaisesti eli mistään suolenpätkistä ei tarvitse lukea, mutta ei tätä mihinkään cozy crimen kategoriaan voi luokitella.

Luin Italialaista peliä sananmukaisesti yötä myöten.

Herättikö dekkari sinussa ajatuksia? Koskettiko?

Italialainen peli koukutti siten, että todella odotan seuraavan osan ilmestymistä. Henkilöt ovat niin kiinnostavia ja jännite jäi ilmaan erityisesti Daviden ja Cesaren suhteen. Dekkareissa aina varoo kovin syvää kiintymistä henkilöihin, jotta hieman suojelee itseään, sillä genren mukaisesti heille saattaa tapahtua mitä vain ikävää.

Suositteletko ja kenelle?

Suosittelen lämpimästi kaikille dekkarien ystäville, mutta etenkin heille, jotka haluavat oppia dekkareita lukiessaan sekä heille, joita italialainen flirtti miellyttää, ainakin luettuna! Italialainen peli on tasapainoinen, hyvin kirjoitettu kokonaisuus, jonka vahvuus on särmässä henkilögalleriassa, taitavassa juonessa ja Italian kulttuurin tuntemuksessa. Molto bene!

Kirjan tiedot

 • Vera Vala: Italialainen peli
 • WSOY 2022
 • Kansi Ville Laihonen
 • 414 sivua / 11 h 47 min
 • Äänikirjan lukija Anniina Piiparinen

Rating: 4 out of 5.
Vera Vala, kuvaaja Mikko Rasila
Kommentit
 1. Pirkko Teirikangas
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 2. Minna Vuo-Cho
 3. Amma
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 4. Viivi / Kirjailuja

Kommentoi