Clare Mackintosh: Tummat vedet – murhamysteeri Walesin jylhissä maisemissa

Clare Mackintoshin uutuusdekkarin nimi on Tummat vedet, alunperin The Last Party. Nimi voisi olla myös Viileät vedet, sillä niin paljon kirjassa uidaan Walesin ja Englannin rajalla olevassa, vuorien ympäröivässä Llyn Drych -järvessä. Dekkarin tärkeät elementit koostuvat vastakohdista, on tulinen naispoliisi ja rauhallinen miespoliisi, on varakkaat englantilaiset uusissa järvenrantahuviloissaan ja vastarannalla vaatimattomimmin elävät walesiläisen pikkukylän asukkaat. Ja tietenkin on ruumis, joka löytyy uudenvuodenaamuna kylmästä vedestä.

Clare Mackintosh keskusteli kirjabloggareiden ja -grammaajien kanssa 20.9.2022. Suomen päässä olimme Gummeruksen toimistossa. Oikealla selin kirsinbooclubilainen Minna.

Clare Mackintosh, melkein walesilainen

Gummerus kutsui kirjabloggarit ja -grammaajat etätapaamaan Clare Mackintoshia. Kirjailija oli hotellissa Lincolnissa, Itä-Englannissa, odottamassa myöhemmin illalla olevaa keikkaansa Waterstones-kirjakaupassa ja me Gummeruksen toimistolla Sörnäisissä. The Last Party ilmestyi Englannissa viime huhtikuussa, joten me saimme Tummat vedet vain muutaman kuukauden viiveellä suomeksi.

Clare Mackintosh toimi yli kymmenen vuotta poliisina. Hänen aiemmat teoksensa ovat olleet melkoisia menestyksiä ja myös kirsinbookclubilaisten kehumia. Häneltä on suomennettu seuraavat teokset:

Clare Mackintosh on muuttanut Walesiin ja asuu Snowdonian pikkukaupungissa. Perheen lapset käyvät kymrinkielistä koulua ja Clarekin on opetellut perussanaston. Videokeskustelussamme hän kertoi itse uivansa jatkuvasti järvessä. Näin syyskuussa veden lämpö on alle 10 astetta, mutta Clare ui silti vartin lenkkejä. Hän ei ollenkaan ymmärtänyt, että jotkut vain kastautuvat kylmässä vedessä! Hän oli hyvin kiinnostunut vierailemaan Suomessa avantokaudella.

Kotona Clarella on uusi tilanne, sillä hänen miehensä palaa kuuden koti-isävuoden jälkeen töihin. Clare totesi, että hänestä on ihanaa, sillä nyt hän voi olla kotona yksinään kirjoittamassa, vaikka se tarkoittaa myös enemmän kokkausvuoroja hänelle. Lausunto kuvaa Claren symppistä tapaa puhua, ja kirjoittaa.

Clare Mackintosh ihasteli Jenni Noposen suunnittelemaa kantta, jossa liehuvat Ffion Morganin punaiset hiukset. Hänen mielestään kantta voisi käyttää muissakin käännöksissä!

Mutta siirrytäänpä kirjaan:

Mikä on Tummat vedet -trillerin alkuasetelma ja kuka on päähenkilö?

Llyn Drych -järven rannalle on noussut viisi luxus-mökkiä, jotka muodostavat The Shore -asuntoyhtiön. On uudenvuodenaatto ja The Shoren asukkaat ovat päättäneet kutsua vastarannan kyläläiset juhliin. Vieraita saapuu ja juomia on runsaasti tarjolla. Ihmiset liikkuvat talosta toiseen, joten lopulta kukaan ei enää varmuudella tiedä tai seuraavana aamuna muista, kuka on ollut missäkin, kenen kanssa ja milloin.

Tällä on merkitystä, kun seuraavana aamuna, kyläläisten yhteisen, perinteisen uudenvuodenuinnin aikana järvestä löytyy The Shoren omistajan, oopperalaulaja Rhys Lloydin ruumis. Ilmenee, että monellakin juhlissa olleella on ollut jotain hampaankolossa omahyväistä Rhysiä vastaan.

Pian varmistuu, että kyseessä on rikos ja sitä ryhtyvät selvittämään Walesin poliisin rikosetsivä Ffion Morgan ja Englannin poliisin rikosetsivä Leo Brady. Tilanne on hieman kiusallinen, sillä etsivät ovat viettäneet uudenvuodenyön samoissa lakanoissa. Kumpikin on valehdellut nimensä ja ammattinsa ja yllätys onkin suuri, kun he tapaavat työtehtävissä ruumishuoneella.

Ovatko trillerin henkilöt uskottavia / kiinnostavia?

Ffion Morgan on punatukkainen, paikallisen Cwm Coedin kylän tyttö. Hän tuntee kaikki ja kaikki tuntevat hänet. Ffion toimii suoraviivaisesti, mieluiten yksin, eikä jää sanattomaksi kenenkään kanssa. Leo puolestaan on komea, tummapintainen mies, joka on lempeä, eikä oikein osaa puolustaa itseään esimerkiksi mulkku-esimiestään vastaan. Clare Mackintosh kutsui Leoa kuumaksi ja sanoi, että tottakai on mukavampaa viettää noin vuoden kirjoitusrupeama ihanan miehen kanssa .

Pääparilla on ongelmia myös yksityiselämässä. Ffion on melkein eronnut ja Leo on eronnut, mutta taistelee pikkupoikansa tapaamisoikeudesta. Kaikki tämä on sekä uskottavaa että kiinnostavaa.

Onko juoni vetävä?

Juoni on kyllä vetävä, mutta hieman silppuinen. Murharutkimuksissa edetään tammikuun alkua päivä kerrallaan, mutta motiivia haetaan kerimällä murhaa edeltäneitä tapahtumia auki takaperin. Clare kertoi, että hän rakentaa tarinan rungon etukäteen ja kirjoittaa yhden luvun joka päivä. Suunnitteluvaiheessa hän päättää, minne sijoittaa ”red herringit” eli harhaanjohtavat vihjeet, ja niitä onkin runsaasti. Lukiessa ehtii arvuutella syylliseksi lähes jokaista kirjassa nimeltä mainittua ihmistä.

Gummerus lahjoitti Clare Mackintoshin signeeraaman kappaleen Tummat vedet -kirjaa.

Opitko jotain yhteiskunnasta / kulttuurista/ jostain muusta?

Tummat vedet oli erinomaisen avartava Walesin rajaseudun kuvaus. Nyt olen jo etsinyt netistä kuvia Walesista, sillä en ollut aiemmin oivaltanut, että Wales on niin vuorista seutua. Hieman yllätyksenä tuli myös rajaseudun vahva vastakkainasettelu, oli selvästi Englannin puoli ja Walesin puoli, ja oli kymriä puhuvat ja englantia puhuvat. Skotlannissa olen ollut monta kertaa, ja tiedän heidän itsenäistymishalunsa, mutta Walesiin minulla ei ole samanlaista tuntumaa. Tummat vedet sai minut jopa harkitsemaan Walesiin matkustamista.

Toinen asia oli tuo kylmissä vesissä uiminen. Yleensä toivon lämpimiä uintivesiä, mutta kirjassa kylmissä vesissä uimisesta oli tehty niin voimaannuttavaa, että täytyy ehkä lähteä lähirantaan kokeilemaan.

Onko trilleri raaka, ahdistava tai pelottava?

Tämä trilleri ei vienyt yöunia eikä lukiessakaan jännittänyt.

Herättikö trilleri ajatuksia? Koskettiko?

Clare Mackintoshin kanssa keskustelu herätti ajatuksia. Kuinka systemaattista työtä dekkarin kirjoittaminen onkaan! Hän kuvasti yksi luku per päivä -taktiikkaansa esimerkiksi niin, että jos päivässä on jotain muutakin, niin hän valitseen kirjoitusurakakseen lyhyemmän luvun eli ei kirjoita kirjaa järjestyksessä.

Kirjan juoneen liittyi monenlaista petturuutta, kiristämistä, kiusaamista ja seksuaalista hyväksikäyttöä. Näissä kohdissa myös fiktiomaailmassa hätkähtää ja hämmästelee, kuinka kaukana onkaan kaunis maailma.

Suositteletko ja kenelle?

Suosittelen kaikille brittiläisestä maailmasta kiinnostuneille sekä heille, joiden mielestä dekkarissa voi olla ihmissuhteita ja ympäristökuvauksia suoraviivaisen rikostutkinnan lisäksi. Clare Mackintosh itse sanoi, että Briteissä miehet eivät lue naisten kirjoittamia kirjoja ja toivon, että suomalaisilla lukijoilla ei ole samanlaisia rajoitteita.

Annetaan vielä Claren itsensä kertoa Tummat vedet -dekkaristaan, video suoraan tuulisesta Walesista:

Kirjan tiedot

 • Clare Mackintosh: Tummat vedet
 • Gummerus 2022
 • Alkuperäisteos: The Last Party, 2022
 • Etsivä Ffion Morgan -sarjan avausosa
 • Suomentaja: Päivi Pouttu-Deliére
 • 472 sivua / 15 h 2 min
 • Äänikirjan lukija: Krista Putkonen-Örn
 • Kansi: Jenni Noponen

Rating: 4 out of 5.
Clare Mackintosh oli saanut pari kappaletta kirjansa suomalaisversioita, jotka kertoi lahjoittavansa Snowdoniassa asuville suomalaisille ystävilleen.
Kommentit
 1. Anki
  • Avatar photo Kirsi Ranin

Kommentoi