Helena Immonen: Operaatio Aavikkokettu – ammattisotilaita ja reserviläisiä suurvaltapolitiikan ja vakoilun pyörteissä

Helena Immosen Operaatio Aavikkokettu lunastaa hienosti ne odotukseni, jotka siihen kohdistin erinomaisen ja Vuoden esikoisdekkarina palkitun esikoisen Operaatio Punainen kettu jälkeen. Kansainväliset mitat täyttävän trillerin makuun päästään jo prologissa, kun kokenut suomalaisupseeri murhataan tavallisesti vain Venäjän käyttämällä hermomyrkyllä.

Varoitus! Tässä jutussa spoilataan jonkin verran Operaatio Punaisen ketun juonta, joten älä jatka lukemista, jos haluat lukea sen ensin. Operaatio kettu -sarjan osat toimivat itsenäisinäkin. Molemmat romaanit jättivät minut odottamaan lisää, joten suosittelen lämpimästi lukemaan nämä kirjat ilmestymisjärjestyksessä.

Mikä on Operaatio Aavikkoketun rikos ja kuka sitä selvittää?

Everstiluutnantti Joakim Karhu myrkytetään. Ennen viime henkäystään hän ehtii lähettää postikortin, joka johdattaa vammojensa vuoksi toipilaana olevan luutnantti Riina Koivun tutkimaan asiaa. Riina ja Joakim ovat tutustuneet sotilassairaalassa, ja heitä yhdistää rakkaus kirjoihin.

Samaan aikaan Riinan veli Joni on viimeistelemässä palveluaan Afganistanissa ja sotkeutuu syyttään amerikkalaisten operaatioon ja tutustuu CIA:ssa palvelevaan Petoon. Mitä Afganistanissa on meneillään?

Koska Joakim Karhun murha yhdistetään tekotapansa vuoksi Venäjään, tapaus laskeutuu Riinan aviomiehen työpöydälle. Mikael Koivu työskentelee Suomen armeijan tiedustelun esikuntatehtävissä, ja puolisoiden tehtäväkuvien erilaisuus tuo oman jännitteensä heidän välilleen.

Ovatko Operaatio Aavikkoketun henkilöt uskottavia / kiinnostavia?

Riina Koivu loukkaantunut vakavasti Suomen ja Venäjän välisessä sodassa, ja toipuminen sekä fyysisistä että psyykkisistä vammoista on vielä kesken. Sotilaallisiin tehtäviin vie myös Riinan reserviläisenä Afganistanissa palvelevan veljen Jonin tie, vaikkei valinta perheelliselle helppo olekaan. Myös Joni on kokenut Suomen ja Venäjän sodassa menetyksen, joka ajaa häntä toimimaan. Kaikki Operaatio Aavikkoketun henkilöt, myös myöhemmin esiteltävät ja sivummalle jäävät, ovat todellisen oloisia. Oman lisänsä lukijalle tuo ei vain juonen ja tapahtumien vaan myös henkilöiden ja heidän motiiviensa pohdinta.

Onko juoni vetävä? Ajankohtainen? Entä yllätyksellinen, arvaako lopun?

Tapahtumat sijoittuvat myös Afganistaniin ja siihen aikaan, kun USA liittolaisineen on vetäytymässä ja talebanit valtaavat maata samaan tahtiin. Mukana on siis paljon ajankohtaisuutta, eivätkä sodat maailmasta tähänkään lopu. Operaatio Aavikkokettu on romaanisarjan toinen osa, joten ihan kaikkia langanpäitä ei keritä yhteen, vaan uusia seikkailuja on luvassa.

Toisena juonteena kulkee erään vakoojan tarina, ja miten kaikki liittyy yhteen. Enpä kerro enempää kuin että taidokasta on, erittäin taidokasta.

Opitko jotain yhteiskunnasta / kulttuurista / jostain muusta?

Sodankäynnistä, vakoilusta ja liittolaissuhteista Operaatio Aavikkokettu toi näkökulmia, jotka eivät olleet kaltaiselleni siviilille ennalta tuttuja. Afganistanin surkeaan tilanteeseen romaani ei valitettavasti luonut toivoa. Pikemmin se vahvisti aiempaa käsitystäni, ettei kyseessä ole valtio siten kuin me valtion ymmärrämme vaan kokoelma klaaneja.

Miten paljon Operaatio Aavikkoketussa kuvataan päähenkilön elämää?

Kohtuulliseen sivumäärään Helena Immonen on onnistunut kirjoittamaan sekä vetävän ja jännittävän kertomuksen että kiinnostavan kuvan useamman henkilön elämästä. Ihan kaikkea ei kerrota, eikä tarvitsekaan, toisaalta millään turhalla ei lukijaa rasiteta.

Onko Operaatio Aavikkokettu raaka, ahdistava tai pelottava?

Romaanin ahdistavuus tulee minulle siitä, että sotia ylipäänsä käydään. Erityisesti tässä maailmantilanteessa sota tulee lähelle, ihan liian lähelle. On kuitenkin myös niin, että kaikki asiapitoinen ja totuuteen pyrkivä teksti niin uutisoinnissa kuin Operaatio Aavikkoketun kaltaisessa kirjallisuudessa auttaa purkamaan pahaa oloa. Sanallistaminen ja asioiden nimeäminen auttaa myös suhtautumisessa sotaan.

Herättikö Operaatio Aavikkokettu sinussa ajatuksia, koskettiko?

Ehkä itseänikin on yllättänyt, miten paljon Operaatio Aavikkokettu on koskettanut minua juuri tässä maailmantilanteessa. Olen syntynyt Kekkosen ajan Suomeen ja kasvanut kylmän sodan ilmapiirissä. Taisteleva, oikea sota ja sotilaallinen uhka eivät kuitenkaan koskaan ole olleet niin lähellä kuin nyt.

Sarjan avausosassa Operaatio Punainen kettu Suomi joutuu lyhyeen sotaan Venäjän kanssa. Rauhaan päästään tasavallan presidentti Sauli Niinistön laatiman sopimusehdotuksen pohjalta. Fiktiossa diplomatia on menestyksekästä, reaalimaailmassa se ei aina riitä. Mielenkiinnolla odotan sarjan seuraavaa osaa, minkäläisen konfliktin ja missä se tuo eteemme.

Suositteletko ja kenelle?Montako tähteä?

Dekkarifaneille ja sotakirjallisuudesta pitäville Operaatio Aavikkokettu on lähes pakollista luettavaa. Suositukseni ei kuitenkaan rajaa ketään hyvän kirjallisuuden ystävää pois, vaan voin hyvillä mielin suositella sitä kaikille, jotka pohtivat tarttuako romaaniin.

Helena Immonen. Kuva: Petri Mulari

Kiitokset kustantajalle ennakkokappaleesta!

Tätä kirjoittaessani Operaatio Aavikkokettu on ilmestynyt myös äänikirjana, enkä malta olla kehumatta lukijaa. Aarne Linden on kypsynyt ihannelukijaksi minun makuuni. Hän lukee miellyttävällä äänellään eleettömän neutraalisti olematta kuitenkaan kalsean, kolkon tai virallisen oloinen. Erikoismaininta siitä, että myös ajatus on koko ajan lukijan mukana, eikä kiusallisia mikrotason painotusharhautumia ole ainakaan minun korvaani osunut.

Kirjan tiedot

  • Helena ImmonenOperaatio Aavikkokettu
  • Docendo / Crime Time 2022
  • 414 s. / 11 t 46 min
  • Äänikirjan lukija: Aarne Linden

Rating: 4.5 out of 5.

Kommentoi