Heli Laaksonen: Luonnos. – kaikista hurmaavin luonto-opaskirja

Sain kutsun Kuuden metrin luontopolulle. Aivan, luit oikein, matkana vain kuusi metriä, mutta kun oppaana on tietävä ja nokkela Heli Laaksonen, niin jokaisella askeleella löytyy uutta kiinnostavaa kerrottavaa luonnon ihmeistä.
Oikeasti kyseessä ei ollut kuusi metriä, vaan ehkäpä 300 metriä ja kuusi pysähdystä. Olimme Espoon Nuuksiossa, Pitkäjärven rannalla, Otavan edustus- ja koulutuspaikassa nimeltään Toukola. Päivä oli melko lämmin, mutta säätilanne oli arvaamaton. Luontokierroksellemme osui monta lyhyttä sadekuuroa, olimme kuitenkin retkimielellä liikkeellä, joten kaikki otettiin vastaan hymysuin.

Eräänlaisia esitelmiä
Heli Laaksonen on tunnettu murrerunoilija, kirjailija ja suomentaja. Hän on filosofian maisteri ja myös vastavalmistunut luonto- ja ympäristöneuvoja sekä Suomen sammalseuran jäsen. Nyt hän johdattaa meitä maallikoita luonnon ihmeiden pariin hurmaavalla kirjallaan Luonnos. Takakannessa kirjaa kutsutaan suuntaa antavaksi luonnonopiksi.

Luonnos.-kirja sai alkunsa oppitunnilta. Luonto- ja ympäristöneuvojakoulussa oli annettu tehtävä pitää esitelmä jostain luonnonilmiöstä ja Heli oli valinnut oman esitelmänsä aiheeksi Suomen pienimmän nisäkkään, kääpiöpäästäisen:
Se on suvella suurimmillaan,
neljägrammainen jötkäle.
Talvella, kun pitää säästää kaikesta,
se supistaa itsensä puoleen, kevenee, lyhenee.
Mitään ylimääräistä ei jää,
kutistuvat välilevyt, kallo, aivotkin.
(Hyvin tääl simppelimpiki pärjä.)
Talvisin kääpiöpäästäisiä mahtuu
viisi rinnakkain tulitikkulaatikkoon.
Ote Luonnos.-kirjan kohdasta Kääpiöpäästäinen.
Kun ihminen osaa konkretisoida luontoa noin hyvin ja esitelmiä syntyi lisää, voi lukija vain nauttia uusista näkemyksistä, vai etkö sinäkin näe silmissäsi viisi pikkiriikkistä kääpiöpäästäistä siskonpedissä tulitikkurasiassa? Nämä mielikuvat ovat sympaattisia, mutta näiden lisäksi kirja sisältää runsaasti tietoa ainakin meille, jotka muinaisesta kasvien keräämisestä huolimatta eivät tunne montaa kasvia tai tiedä niiden ominaispiirteitä.
Sammal pitää asiat
niin askeettisina kuin voi.
Ei kukkia,
ei juhlia,
ei juuria.
Lehtiä on!
Vesi ja ravinteet hulahtavat
suoraan lehtisolujen läpi.
Ote Luonnos.-kirjan kohdasta Sammal.

Lähes sata esitelmää pikkulimaskasta mursuun
Me tutkimme luontoretkellämme kasveja, mutta Luonnos.-kirjassa on esiteltynä enemmän eläimiä kuin kasveja. Kustannustoimittaja oli kuulemma jo toppuutellut, että ei tällä kertaa enempää, mutta Heli oli silti viime kesänä ujuttanut joukkoon vielä mursun, sattuneesta syystä.
Omat kappaleensa ovat saaneet mm. punkki, ohra, lumme, pallosalama, ihminen, maksalaatikko, kolo, pulu, kardemumma, hyasintti, ravintoketju ja kani:
Presidentti oli sitä mieltä,
että kaneja pitäisi kasvattaa
paremmin, enemmän, järkevämmin
yleistä pulaa helpottamaan.
Hän ei motkottanut kansan taitamattomuutta
enää Signelle aamiaispöydässä
eikä isäntäväelle vierailulla Riiassa,
koska oli tehnyt mitä voi.
Kirjoittanut oppaan Kaniininhoidosta,
ensimmäisen kunnollisen suomenkielisen.
Ote Luonnos.-kirjasta kohdasta Kani.
Jaa-a, tiedätkö sinä, mistä presidentistä oli kyse? Luonnos.-kirjasta löytyy vastaus tähänkin.

Kirjan suomi on yleiskieltä
Heli Laaksonen on Luonnos.-kirjassaan myös uuden äärellä, sillä kirja on kirjoitettu yleissuomella eikä lounaissuomalaisella murteella kuten Helin aiemmat kirjat. Yleiskieli luistaa aivan yhtä hersyvästi kuin murrekin, sanavalinnat ovat monasti hykerryttäviä.
Heli on myös piirtänyt kirjan herkät kuvat. Hänen luovuutensa on kyllä ihailtavan laaja-alaista ja aikaansaavaa.
Lämmin suositus
Luonnos. on joka kodin kirja, erinomainen, hyvän mielen opas etenkin heille, jotka eivät ole luonnontietoa tavattomasti harrastaneet. Uskon kyllä, että myös tositietäjät nauttivat Helin oivaltavista näkökulmista!
Omena päivässä on
62 kiloa vuodessa.
Omenan keskipaino on 170 grammaa.
Ote Luonnos.-kirjan kohdasta Omena.

Kirjan tiedot
- Heli Laaksonen: Luonnos.
- Otava 2022
- Kirjan kuvitus: Heli Laaksonen
- 217 sivua

Lue myös
Minä ihastuin kovasti myös Heli Laaksosen edelliseen kirjaan, jossa hän kävi vuoropuhelua kuolleen, latvialaisen runoilija Aleksandrs Caksin kanssa. Upea teos on nimeltään Poimit sydämeni kirjahyllystä.