Joona Keskitalo: Kunniattomat – Tottelemattomista tutun kolmikon panokset kovenevat

Kunniattomat on jatkoa Joona Keskitalon viimekesäiselle huikealle esikoisromaanille Tottelemattomat, joka kertoi naiivien ja viattomien suomalaisten ajautumisesta mukaan kovan luokan rikollisuuteen. Kunniattomat jatkaa nyt samaa toimintatäytteistä linjaa sitä mihin Tottelemattomat päättyi.

Kunniattomat ilmestyi 15.8.2022

Ydinkolmikon seikkailut jatkuvat

Mukana ovat edelleen Tottelemattomien kolme keskeistä hahmoa Pete, Joonas ja Max. Pete halusi panostaa rikollisten suosimien salattujen matkapuhelinten valmistukseen, kun Joonas taas sotkee liiketoiminnan kasvumahdollisuudet omilla pikkuhiljaa paljastuvilla hiuksia nostattavilla tavoitteillaan.

Kunniattomat on edeltäjäänsä dramaattisempi ja vakavampi kirja, sillä panokset ovat nyt suuremmat. Tottelemattomissa päähenkilöt olivat vielä sekoilevia nuoria mutta nyt heillä on perheet ja pienet lapset. Vastaavasti myös rikolliset kuviot ovat nyt megaluokkaa suuremmat. Ja kun edellisessä kirjassa päähenkilöt osin vahingossa osuivat mukaan huumebisnekseen niin tällä kertaa kaikki toiminta on harkittua ja tavoitteellista tähdäten jopa rikollismaailman globaaliin herruuteen.

Tässä on Narcos Finland

Kuvasin Tottelemattomia aikoinaan termillä Nacci Tranberg meets Jens Lapidus. Kunniattomista voi puolestaan sanoa, että jos joskus tehtäisiin Narcos Finland, niin tämä olisi se.

Keskitalo osaa jännityksen kasvattamisen. Alussa tapahtumat etenevät hiukan rauhallisemmin, mutta kirjan puolesta välistä eteenpäin käänteitä alkaa tulla oikealta ja vasemmalta niin että viuhuu. Loppuvaiheessa henkilöhahmot pelaavat kaikki toisiansa vastaan ja tekevät tilapäisiä liittoja, valmiina kuitenkin pettämään toisensa heti tilaisuuden tullen.

Sarjassamme koira ja kirja. Taco ei liity mitenkään kirjan rikollisiin teemoihin, vaan on uskollinen lukukaveri.

Uskottavaa kuvausta

Erityisen mielenkiintoista luettavaa ovat paraguaylaisessa vankilassa tapahtuvat jaksot. Joona Keskitalo onnistuu kuvaamaan vankilanjaksoa yhtä uskottavasti kuin Mika Waltari onnistui kuvaamaan Sinuhe egyptiläisessä muinaista Egyptiä ilman, että koskaan oli käynyt siellä. 

Vaikka Kunniattomat jatkuu siitä, mihin Tottelemattomat jäivät, sen voi hyvin lukea ensimmäisenä ilman, että taustojen puuttumisesta olisi haittaa tai että kakkososan lukeminen ennen ykkösosaa paljastaisi liikaa ykkösosan tapahtumia. 

Kirja, jota ei tahdo laskea käsistään

Pitkästä aikaa käsiin osui kirja, jota ei tahdo laskea käsistään. Päivälläkin odotin, että työt olisivat jo ohi ja pääsisin illalla kotiin jatkamaan lukemista. Jos pidit Narcosista, Breaking Badistä, Better Call Saulista tai Ozarkista, niin pidät varmasti tästäkin.

Kirjan tiedot

  • Joona Keskitalo: Kunniattomat
  • Bazar 2022
  • 442 sivua / 15 h 45 min
  • Äänikirjan lukija: Markus Niemi
  • Kansi: Nils Olsson

Rating: 5 out of 5.
Kommentit
  1. Reijo Moilanen

Kommentoi