Wilma-Emilia Kuosan Häkkiooppera on tuore ja taidokas teos

Mitä tuntee puoliso, kun elämän tärkein ihminen suljetaan vankilaan? Wilma-Emilia Kuosa tuo KokoTeatterin näyttämölle harvemmin kerrotun rakkaustarinan vapauteen jääneen vankilavaimon näkökulmasta. Häkkioopperan esittely lupaa sellaista tragedian tulkintaa, että yleisö poistuu paikalta riippuliitäen. Tuollaista harva lupaa, vielä harvempi pystyy pitämään.

Häkkioopperan vankilavaimo kätkee ja näyttää. Kuva: Jean-Claude Néron

Näytöksen jälkeen olo oli kuin herätyskokouksen jälkeen voisin sen kuvitella olevan, kevyt ja valaistunut. Häkkiooppera yhdistää lavalla runoromaanin tekstin vahvaan tanssilliseen ilmaisuun, onnistuneeseen videon käyttöön ja kokonaisuutta kehystävään musiikkiin ihailtavan tasapainoisesti. Häkkiooppera on helposti lähestyttävä ja vangitsee (!) katsojan intensiteetillään.

Näyttämösovitus Häkkiooppera perustuu Wilma-Emilian samannimiseen runoromaaniin.

Sivukorvalla kuulin Häkkioopperan ensi-illassa, että näimme trilogian ensimmäisen osan. Nyt on siis mitä odottaa, ja seuraavia osia uskallan suositella jo, niistä mitään sen tarkempaa tietämättä.

Häkki kahlitsee molemmin puolin. Kuva: Jean-Claude Néron

Oman ulottuvuutensa tarinaan tuo se, että kertoja on seurannut rakastaan vieraaseen maahan. Vapauteen jääneen yksinäisyys, avuttomuuskin korostuu.

parin viikon päästä saan tapaamisoikeuden
lähden kuudelta aamulla vankilanpihaan
muina vankilavaimoina odottamaan

ne vaihtaa kuulumisia niinku tää ois normaalia
juttelen kaksoismurhaajan rouvan kanssa
se on ainoa joka osaa englantia”

Häkkiooppera-runoromaani, s 68

Wilma-Emilia esikoiskirjansa Titaansydämen anatomia julkkareissa tammikuussa 2020.

Wilma-Emilia Kuosa aloitti tanssin kolmevuotiaana, ja on suorittanut tanssiopintonsa Nizzassa. Hänen liikekielensä on tarkkaa ja koskettavaa. Maallikkonakin ymmärrän, että se mikä näyttää helpolta on vaatinut harjoittelun toistoa, toistoa ja toistoa. Kun hiottuun tekniseen osaamiseen yhdistyy vahva näkemys, syntyy taidetta joka puhuttelee.

Häkkiooppera-teosten tiedot

  • Häkkiooppera näyttämöllä: Wilma-Emilia Kuosa ja työryhmä
  • Ensi-ilta KokoTeatterissa 14.9.2022
  • Esitykset 28.9.2022 saakka
  • Häkkiooppera runoromaani, Basam Books 2022
Kommentit
  1. Wilma-Emilia
    • Avatar photo Minna Väisälä

Kommentoi