Elizabeth Day: Täydellinen elämä – koukuttava tarina perheonnen tavoittelusta

Kauempaa katsottuna Elizabeth Dayn Täydellinen elämä -kirja näyttää romanttiselta: ruusu pinkillä pohjalla. Kun katse tarkentuu, huomaa, että kuvassa ovat myös sakset ja ruusu on pilkottu moneen osaan ja sen värityskin on tummanpuhuva. Kyseessä ei taidakaan olla kovin hempeä tarina.

Elizabeth Day

Elizabeth Day on englantilainen sanomalehtitoimittaja, podcastaaja ja kirjailija. Täydellinen elämä on hänen viides kaunokirjansa ja ensimmäinen, joka on käännetty suomeksi. Taustatiedoista löytyi myös, että Elizabeth Day on vetänyt tv:ssä lukupiiriä ja ollut perustamassa Pin Drop -kulttuuriyhteisöä, joka vaikuttaa kiinnostavalta nykykulttuurin alustalta, mutta ehkä toiminta on hyytynyt, sillä heidän sivustonsa on jämähtänyt vuoteen 2020.

Elizabeth Day on myös puhunut julkisuudessa omasta lapsettomuudestaan.

Lukupiirikirja

Täydellinen elämä valikoitui vetämäni TWBA:n yrityslukupiirin lokakuun kirjaksi, kun edellisessä kokoontumisessamme olimme Gummeruksen vieraina ja kirja oli juuri ilmestynyt. Päätimme tarttua siihen kustantajan suosituksen perusteella.

Kirja osoittautuikin oivalliseksi lukupiirikirjaksi, sillä se tarjoaa monta lähestymiskulmaa keskusteluun. Täydellisen elämän teemoja ovat mm. mielenterveys, lapsettomuus, perhesuhteet ja tietenkin se, mitä tarkoittaa täydellinen elämä. Elämmekö maailmassa, jossa hedelmällisyysiässä oleva nainen ei voi olla onnellinen, jos hänellä ei ole omaa lasta?

Psykologinen perhedraama

Kirjan tapahtumista on vaikea kirjoittaa ilman, että paljastaa juonen yllättäviä käänteitä. Lukupiirissä totesimme, että Täydellinen elämä oli kuin se olisi kirjoitettu suoraan valkokankaalle. Alussa tarina etenee hieman hitaasti, mutta se vain pohjustaa tulevaa. Kun kertoja vaihtuu sivulla 155, tarina saa aivan uuden luonteen ja todella yllättäviä kuvioita, joissa olisi voinut käydä ihan miten vain.

Elizabeth Day vedättää lukijaa taitavasti, kirjan rakenne toimii erinomaisesti. Lukiessa oli aivan pakko palata aiemmin luettuun, kun huomasi täysin langenneensa kirjailijan virittämään ansaan. Lukupiirissä mietimme, että valitut ratkaisut olisivat voineet olla rajumpiakin. Moni oli mielessään kehittänyt synkempiä lopputulemia kuin kirjassa onkaan. Pohdimme, ovatko kuvitellut markkinoiden odotukset (ja mahdollinen filmisopimus) ohjanneet loppuratkaisuja.

Henkilögalleria

Täydellisen elämän henkilögalleria on kiinnostava. On kaksi nuorta naista (Marisa ja Kate), menestyvä mies (Jake) ja hänen vanhempansa (Annabelle ja Chris). Voi kuvitella, kuinka hauskaa kirjailijalla on ollut, kun hän on luonut Annabellea, takertuvan anopin prototyyppiä! Siemailimme lukupiirissä viiniä ja mietimme, että ei ihme, että kirjassa viikonloppuvierailuilla anoppilassa jo kynnyksellä aina annettiin vahva drinkki käteen. Eipä silti, niin tehtiin kyllä monessa muussakin kirjan kohtauksessa.

Lapsettomuus

Kirjan alkuperäinen nimi on Magpie eli harakka. Aivan kirjan alussa ollaan asuntonäytössä ja avonaisista ovista lehahtaa sisään harakka. Meille se ei ehkä symboloi mitään, mutta englantilaisille lukijoille kyllä, sillä heille lienee tuttu jo 1700-luvulta peräisin oleva lastenloru, jossa harakka tuo viestiä. Montako harakkaa näet kertoo viestin sisällön:

One for sorrow,
Two for joy,
Three for a girl,
Four for a boy,
Five for silver,
Six for gold,
Seven for a secret,
Never to be told.

Samaan loruun viitataan muuten Yle Areenassa olevassa Harakkamurhat-dekkarisarjassakin.

Lapsettomuus on yksi suruista, joita Täydellinen elämä käsittelee. On muitakin surullisia tapahtumia ja vääristyneitä maailmankuvia. Kirjassa on ahdistavia kohtia, mutta vielä enemmän niitä, joissa vaara leijuu ilmassa. Tulee tunne, että kohta saattaa tapahtua jotain karmeaa. Kirjailija rakentaa jännitettä todella taitavasti.

Täydellinen elämä

Kirja tarjoaa hyvän lähtökohdan pohtia, mitä on täydellinen elämä ja kuka sen määrittää. Kirjan henkilöille on ulkopuolisia määrittelyjä tarjolla, jo aivan siitä lähtien, pitääkö mennä naimisiin vai voiko vain asua yhdessä. Tai vieläkin syvempää eli mistä kumpuaa rakkaus lasta kohtaan, onko se sidoksissa geeniperimään. Tai onko sukulaisten kanssa oltava tekemisissä, jos se ahdistaa. Tai onko täydellisen elämän tavoittelu jo mielenterveysongelma, milloin unelmointi muuttuu pakkomielteiseksi.

Kirjan markkinointiteksteissä mainitaan feminismi, mutta sitä me emme tekstistä löytäneet. Odotukset ja haaveet olivat melko samoilla linjoilla kuin henkilöhahmo Marisan asiakkailleen tilaustöinä kuvittamat satukirjat, joissa oikeat pikkutytöt maalattiin sadun prinsessoiksi kultaisine kutreineen.

Suosittelu

Täydellinen elämä -kirjaa suosittelen erityisesti yllättävien käänteiden ystäville, heille, jotka eivät kyllästy brittiläiseen elämänmenoon tai teenjuontiin sekä lapsenhankintaa suunnitteleville. Jos pidit Paula Hawkinsin Nainen junassa -teoksesta, pidät todennäköisesti Täydellisestä elämästäkin.

Lukupiirissä peukut nousivat ylös, mutta minulla jäi hieman varauksia. Alkuun harmittelin, että joudun ylipäätänsä lukemaan ikävätunnelmaiseksi kokemaani tekstiä, mutta kertojan vaihduttua oikein ahmaisin loppukirjan. Kirja sopi kyllä erinomaisesti lukupiirikeskusteluun!

Suosittelen erityisen lämpimästi Elizabeth Dayn podcast-sarjaa How to Fail, jossa on vieraina kuuluisuuksia, esim. Minnie Driver ja Graham Norton, ja kirjailijoita mm. Bernadine Evaristo, Meg Mason, Kazuo Ishiguro, Chimamanda Ngozi Adichie ja Maggie O’Farrell. Elizabeth puhuu erittäin huoliteltua englantia ja keskustelut ovat muutaman jakson kuuntelukokemuksella erittäin kiinnostavia. Podijaksot löytyvät ainakin Apple Podcasteista.

Elizabeth Day

Kirjan tiedot

  • Elizabeth Day: Täydellinen elämä
  • Gummerus 2022
  • Alkuperäinen teos: Magpie
  • Suomentaja: Elina Lustig
  • 426 sivua / 13 h 15 min
  • Äänikirjan lukija: Mervi Takatalo

Rating: 3.5 out of 5.

Lue myös

Pohdintaa lapsettomuudesta on myös seuraavissa teoksissa:

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *