Viveca Sten: Laakson varjo – Åren murhat -sarjan kakkososa vie lahkomaailmaan

Jos olet vakituinen Kirsin Book Clubin seuraaja, tiedät jo, että pidän Viveca Stenin dekkareista. Vähäisin syy ei ole se, että olen saanut vierailla Sandhamnin murhat -maisemissa paikan päällä. Vaikka Sandhamnin Noraa ja Thomasia on ikävä, sama tyyli jatkuu Åren murhat -sarjan pääparin kanssa. Viveca vieraili Helsingin Kirjamessuilla 2022 ja sain jututtaa häntä uuden Laakson varjo -dekkarin merkeissä.

Åren murhat syntyi koronasta

Viveca Sten on ollut monesti Suomessa, hänellä on läheisiä suomalaisia ystäviä, joiden kanssa tavataan muutaman kerran vuodessa. Hän oli iloinen, että messumatka Helsinkiin järjestyi, sillä alkusyksy olikin mennyt pipariksi koronaan sairastumisen vuoksi. Ranskan ja Italian turneet ja osallistuminen Göteborgin kirjamessuille oli täytynyt peruuttaa. Ympyrä tavallaan sulkeutui, sillä ilman koronaa ei ehkä olisi Åren murhat -sarjaa. Viveca miehineen sattui olemaan maaliskuussa 2020 Åressa. Suomalaisten ystävien piti tulla vieraaksi heidän talolleen, kun maailma sulkeutui. He jäivät Åreen ja laskettelupäivänä Vivecan mielikuvitus näki jälleen ruumiin kuten Sandhamnin murhat -sarjankin alussa. Nyt näky loihti jäätyneen ruumiin hiihtohissiin.

Åren murhat myyneet Sandhamniakin enemmän

Ruotsissa ilmestyy 350 ruotsalaista dekkaria vuosittain ja kilpailu on kova. Viveca, joka on yksi menestyjistä, sanoi olevansa todella kiitollinen lukijoilleen siitä, että he ovat seuranneet häntä Sandhamnista Åreen. Yllättäen Åren murhat -dekkarit ovat rikkoneet Sandhamnin myyntilukuja eli mukaan on tullut myös uusia lukijoita. Åren nimikin vetää, sillä Åre on kansainvälisesti tunnettu hiihtokeskus. Esimerkiksi sarjan avaava Lumen uhrit meni suoraan ykköseksi Saksan ja Tanskan myyntilistoilla.

Sandhamnin Nora ja Thomas ovat minulle edelleen rakkaita ystäviä, olen elänyt heidän kanssaan 15 vuotta, mutta juuri nyt on kivempaa hengailla uusien ystävien – Hannan ja Danielin – kanssa ja tutustua heihin paremmin. Ja olen rakastunut Åreen, missä meillä nykyään on talo. Åre on ainoa paikka maailmassa, jossa tunnen olevani yhtä kotonani kuin Sandhamnissa. On upeaa katsoa vuoria ja kirjoittaa. Tauoilla minä suuntaan ulos, sillä olen aivan hiihtohullu.

Viveca Sten

Laakson varjon pääparina tutut Hanna ja Daniel

Suomessa ilmestyi tänä syksynä Åren murhat -sarjan kakkososa Laakson varjo. Siinä tapaamme Lumen uhrit -avausosassa tutuksi tulleet poliisit Hannan ja Danielin. Muutoinkin Laakson varjo on kuin kotiin olisi tullut, tuttu Vivecan tyyli on tallella. Hän kertoo rikoksista, mutta väkivallalla ei mässäillä, eikä sitä oikeastaan edes kuvata. Kun verta on lattialla, asiat ovat jo tapahtuneet.

Storvallens fjällkapell Åren lähellä.

Viveca kertoi, että Laakson varjot -dekkarin alkukuva oli ollut Storvallenin kappeli. Hän oli ollut ajelulla miehensä kanssa melko harmaana päivänä. Kappelin yllä oli leijunut todella synkkä pilvi, joka oli ollut hyökkäävän petolinnun näköinen. Siitä oli lähtenyt ajatuskulku: millaista olisi asua pienessä yhteisössä, syrjässä Norjan rajalla, jossa on paljon vapaakirkollisia ryhmiä. Kuinka paljon sellainen yhteisö rajoittaa elämää, miten siitä voi halutessaan päästä eroon.

Syntyi tarina Rebeckasta, joka syntyi uskovaiseen perheeseen Storvallenin ympäristöön. Hän ihastuu seurakunnan karismaattiseen pastoriin ja he päätyvät naimisiin. Yhteisön ulkopuolella naiset voivat olla töissä esimerkiksi lastentarhassa, jossa harvemmin on työpaikkaromansseja tarjolla. Pastori osoittautuu aivan toisenlaiseksi aviomieheksi kuin Rebecca on odottanut.

Laakson varjo alkaa tilanteesta, jossa maantien laidalta löytyy murjottu ruumis, paikallinen maailmanmestari, josta kaikki puhuvat vain pelkkää hyvää. Mitä entiselle alppihiihtäjälle, Val d’Iseren kisojen pronssimitalistille on tapahtunut?

Murhaa alkavat selvittää Hanna ja Daniel. Hanna saapui siskonsa talolle joulukuussa, kun oma suhde Tukholmassa oli päättynyt avomiehen petturuuteen. Nyt eletään helmikuuta, hiihtoloma on alkamaisillaan, ja Hanna on liittynyt Åren poliisivoimiin Danielin tiimiin. Danielilla on haasteita kotona, sillä avovaimo ja vauvatyttären äiti Ida ei ymmärrä poliisityön vaatimia työaikoja. Sen sijaan Danielilla synkkaa hyvin Hannan kanssa.

Helsingin Kirjamessuilla Vivecan ainoa lava-aika oli Storytelin kuutiossa. Tilanne ei suurta yleisöä kuution ulkopuolelle tuonut, mutta onneksi keskustelu on edelleen kuultavissa Storytelin palvelussa.

Lahkon valta ja kontrolli

Viveca tavoitteena on aina kirjoittaa mahdollisimman hyvä tarina. Hän tiedostaa myös mahdollisuuden nostaa esiin yhteiskunnallisia asioita. Lumen uhrit -dekkarissa hän kertoi ihmiskaupasta, nyt esillä on perheiden valtarakenteet ja perheväkivalta. Hieman samoissa teemoissa oltiin myös Sandhamnin murhien osassa 9: Huonossa seurassa. Lukijana koin Rebeckan tilanteen todella ahdistavana.

Taustatöissä tutustuin lahkojen toimintaan. En voinut olla ihmettelemättä, että löytyy yksilöitä, useimmiten miehiä, jotka kuvittelevat olevansa ainoita maailmassa, jotka voivat tulkita jumalallisia viestejä.

Viveca Sten

Åren murhat -sarjan jatko: neljäs osa ja tv-sarja tekeillä!

Åren murhat -sarjan ensimmäinen osa tapahtui jouluna, toinen hiihtolomalla ja kolmas, Ruotsissa jo ilmestynyt Botgöraren pääsiäisen aikaan. Osa neljä on jo tekeillä ja se sijoittuu Åren tammikuuhun, aikaan jolloin rinteissä on tilaa, aurinko paistaa tai sitten lumimyrsky sulkee kaiken muutamiksi päiviksi.

Sandhamnin murhat eivät ole unohtuneet. Tv-sarjasta kuvataan ensi keväänä jo yhdeksäs tuotantokausi. Sarjan on nähnyt jo 100 miljoonaa ihmistä noin 100 maassa, mm. Polynesiassa ja Bhutanissa. Jaksot eivät enää pohjaudu Vivecan kirjoihin, mutta Vivecalla on uusi rooli Executive Producerinä ja täten enemmän sananvaltaa sisältöön. Tuore uutinen on se, että myös Hanna ja Daniel siirtyvät filmille, kahdesta ensimmäisestä kirjasta tehdään tv-sarja, joka tulee ulos syksyllä 2024.

Otettiin haastattelun päätteeksi värikoodattu kaverikuva!

Äiti ja tytär menestyvät tahoillaan

Myös Vivecan tytär Camilla on kirjailija. Äiti ja tytär kirjoittivat yhteisen fantasiatrilogian, mutta nyt Camilla menestyy omillaan. He olivat juuri yhdessä kirjamessuilla Saksassa, mutta ”Camillalla oli niin paljon vientiä, että hänellä ei ollut aikaa äidille”. Camillan kirjoja on myös kehuttu New York Timesissa, kunnia, joka ei Vivecaa ole vielä koskettanut. Mutta Viveca on vain onnellinen tyttärensä menestyksestä.

Menestys on tietenkin mukavaa, mutta minä yksinkertaisesti rakastan kirjoittamista. On ihanaa mennä illalla nukkumaan ajatuksella, että saan taas seuraavana aamuna kirjoittaa, rakentaa tarinaa ja kehittää henkilöiden tunne-elämää.

Viveca Sten

Suositus

Laakson varjo on taattua Viveca Steniä. Ei ehkä kaikkein vaikuttavin hänen 22 teoksestaan, mutta silti erittäin tyylikäs, sujuva ja kiinnostava dekkari. Erityisesti minuun kolahti jälleen kerran Vivecan punomat ihmissuhteet, sekä poliisilaitoksella että muiden avainhenkilöiden välillä. Vuosi vielä ja sitten sarja jatkuu Botgöraren suomennoksella syksyllä 2023.

Kirjan tiedot

  • Viveca Sten: Laakson varjo
  • WSOY 2022
  • Alkuperäisteos Dalskuggan 2021
  • Suomentaja: Sirkka-Liisa Sjöblom
  • 472 sivua / 12 h 46 min
  • Äänikirjan lukija: Anni Kajos

Rating: 4 out of 5.

Lue myös

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *