Laura Lähteenmäki: Sukella silmät auki – lukupiirissä sukujen salaisuuksien jäljillä
Kirsin Book Clubin marraskuun lukupiirikirjaksi valikoitui Laura Lähteenmäen Sukella silmät auki. Minä olin ollut valinnasta hyvin mielissäni, sillä kirjan tapahtumat sijoittuvat Tanskan rannikolle, Hvide Sandin dyynien läheisyyteen, ja mielelläni palasin tuttuihin kesämaisemiin keskellä synkkää Suomen syksyä.
Mitä me muistamme
Sukella silmät auki alkaa tilanteesta, jossa kirjan päähenkilö Maria on vuokrannut hytten Tanskan rannikolta. Hän on lähtenyt matkaan kahdeksanvuotiaan tyttärensä Inkan kanssa. Perillä on tarkoitus viettää äiti-tytär-laatuaikaa, mutta myös kirjoittaa Marian edesmenneen isän elämäkertaa. Isän leski on antanut mukaan pinkan papereita, joiden pohjalta kirjoitustyön pitäisi edetä. Isän gradun kääntöpuolelta löytyykin isän päiväkirjamerkintöjä, jotka imaisevat Marian muistojen tielle.
Kun olen jutellut ystävien kanssa, niin yllättävän monessa suvussa on tällaisia salaisuuksia.
Laura Lähteenmäki Turun Kirjamessuilla 2022
Marja lukee päiväkirjamerkintöjä 1970-luvulta ja saa tietää suvustaan asioita, joita hän ei ole tiennyt. Isä on myös kuvannut Marian lapsuuden tapahtumia hyvin eri tavalla kuin Maria itse ne muistaa. Päiväkirjoissa Marian seurassa esiintyy myös toinen lapsi, jota Maria ei muista ollenkaan. Kuka on toinen tyttö? Lukija saa pitkin matkaa ristivalotuksena tietää hippusia siitä, mitä onkaan tapahtunut.
Kiinnostavaa on, miten perheissä muistetaan samoja asioita hyvin erilailla, tapahtumat saattavat olla samat, mutta tunnelmat eri. Kävimmekin lukupiirissä keskustelua, mitkä ovat meidän varhaisimpia muistikuvia, joista tiedämme, että ne ovat oikeasti meidän muistojamme, eivätkä tapahtumia, jotka on meille kerrottu.
Isän ja tyttären suhde
Isän ja tyttären suhde on Sukella silmät auki -kirjan keskeinen aihe. Maria on lapsena elänyt kahdestaan isänsä kanssa äidin muutettua toisaalle. Isä on erityisopettaja, joka on kirjoittanut graduaan ja lisensiaatintyötään kaiket illat. Maria on perinyt tieteenteon palon, hän on kirjoittanut omaa tohtorin väitöskirjaansa yli kymmenen vuotta. Maria tiedostaa, että väitöskirja on mennyt oman tyttären, Inkan, edelle, ja tuntee siitä huonoa omatuntoa, mutta ei voi itselleen mitään.
Isän tutkimusaihe on ollut kiusaaminen, mutta hän ei silti ole huomannut sitä oman tyttärensä kohdalla. Marian tutkimusaihe puolestaan on se, saavatko tytöt riittävästi koulumaailmassa ja yhteiskunnassa huomiota.
Lukupiiriläiset kokivat isän ärsyttävänä hahmona:
- ”Sekä isä että tytär olivat umpimielisiä. Ainoastaan akateemisella menestymisellä oli merkitystä.”
- ”Isä oli ärsyttävä, hänestä ei kyllä huokunut lämpöä. Miten tuollainen voi olla erityisopettaja.”
- ”Isä ei todellakaan pitänyt huolta Mariasta.”
Vesi ja ystävälliset tanskalaiset
Vesi on meren myötä kirjassa vahvasti esillä. Vesi edustaa tekstissä Marialle kaikkea ihanaa ja myönteistä, vesi tuo hänelle turvallisuutta. Hän haluaa ehdottomasti siirtää Inka-tyttärelleen rakkautensa uimiseen, mutta tämäpä pelkää vettä. ”Kun sukelletaan syvälle ja pidetään silmät auki, niin nähdään jotain”, sanoi kirjailija Laura Lähteenmäki Turun Kirjamessuilla. ”Tämä pätee myös vertauskuvallisesti Marian sukeltamiseen perheensä menneisyyteen.”
Vesi on kirjassa myös vaarallinen elementti. Pohjanmeri ei käyttäydy samoin kuin vedet Järvi-Suomessa. Marian mielestä kirjan tanskalaisetkaan eivät toimi kuten hän haluaisi. Hytten vuokraemäntä Hanne tuppautuu aivan liian usein kylään ja Marian mielestä hän omii Inkaakin ihan liikaa. Sattumalta tavatut tanskalaisetkin ovat epäilyttävän ystävällisiä ja puheliaita. Lukijana myötähäpesin Marian epäsosiaalista käytöstä.
Kirja toimi loistavasti lukupiirissä
Sukella silmät auki sai hieman ristiriitaisen vastaanoton lukupiirissä. Neljä nosti lukukokemukselleen peukalon ylös, seitsemän piti seminä. Parhaat lukupiirikirjat ovat juuri tällaisia: moni löysi tarttumapintaa ja se takasi vilkkaan keskustelun. Aiheemme mukailivat kirjan teemoja: lapsuuden muistoja, suhteita vanhempiin, suhteita lapsiin, suhdetta työhön ja tietenkin sukujemme salaisuuksia.
Varauksia aiheuttivat tarinan epäuskottaviksi koetut käänteet. Kirjaan oli upotettu mysteerin aineksia, ihan kuin kirjailija ei olisi luottanut perusjuoneen. Monelle olisi riittänyt suoraviivaisempi lähestyminen isän ja tyttären suhteeseen ja vaiettuihin salaisuuksiin.
Kirjan kieltä pidettiin kauniina ja soljuvana. Tanskalaisen rannikkokaupungin, jota epäilimme Ringkøbingiksi, ympäristökuvaus ihastutti myös. Meistä Maija-Riitta oli juuri ollut Billundin Legolandissa, jossa kirjassakin käydään. Varpu oli aikoinaan vuokrannut hytten pienen tyttärensä kanssa ja minä lomailin seudulla kesällä 2020 (jutun rantakuvat otettu silloin).
Lukupiirin tarjoilut
Tällä kertaa Pirjo oli laittanut meille ison vuoan melanzane alla parmigianaa. Hän oli noudattanut eniten tätä reseptiä, tehnyt kolminkertaisen määrän ja pitänyt uunissa hieman kauemmin eli noin 50 minuuttia. Jälkkärinä oli Bebé-leivoksia ja tanskalaista suklaata.
Kirjan tiedot
- Laura Lähteenmäki: Sukella silmät auki
- WSOY 2022
- Kansi: Anna Makkonen
- 266 sivua / 6 h 36 min
- Äänikirjan lukija: Krista Putkonen-Örn
c) hytte