Suvi Vaarla: Kadonnut aika – tarkkaa ajankuvaa yksilöistä ja perheistä muutoksen pyörteissä

Suvi Vaarlan toinen romaani Kadonnut aika on tarkkanäköinen kuvaus ajastamme, sen monimuotoisista perheistä sekä eri sukupolvien haasteista ja niiden ilmenemismuodoista. Vaarla osoitti jo edellisessä romaanissaan Westend osaavansa kiteyttää terävät havaintonsa kohtuulliseen sivumäärään.

Jos Westend kuvasi laman alle jauhautunutta sukupolvea, Kadonneen ajan tarkastelukulma on hieman laajempi. Vaarla on onnistunut kutomaan väliin häkellyttävänkin laajasta henkilögalleriasta kattavan verkoston, josta nousee esiin erilaisten ihmissuhteiden mutta myös sukupolvien välisten suhteiden kipupisteitä.

Otto ja Iris ovat hyvin koulutettuja, tietointensiivistä työtä tekeviä asiantuntijoita. Työkokemusta on jo sen verran, että nuoruuden idealismi on haihtunut. Heidän keskinäinen suhteensakaan ei ole vakiintunut, vaan eroja on vuosien varrella jo koettu.

Lapsen välinearvo

Kirja vilisee mielenkiintoisia teemoja. Erityisen kiinnostavana pidän suhtautumista lapsiin. Oton vanhemmat ovat eläneet järkiavioliitossa, olleet vanhemmiksi tullessaan jo kypsässä iässä, ja lopulta monipuolisesti sairastellessaan suhtautuvat Ottoon kuin kotiapulaiseen.

Ja juuri Otto on se mies, jonka kohtalo arpoo Piritan lapsen isäksi. Yhden illan jutusta syntyy Joona, johon Oton on alkuun vaikea kiinnittyä. Ja miten se helppoa voisikaan, olla, kun Pirita sulkee Oton ulos omasta itsensätoteuttamisprojektistaan.

Piritan sanat Otto muistaisi ikuisesti: En aio tehdä aborttia, olen halunnut lapsia niin kauan kuin muistan, saat itse päättää kuinka paljon haluat osallistua, tämä on se minä haluan, haluan jotain pysyvää, lapsi on ankkurini tähän maailmaan, olen kaivannut muutosta, voin pitää huolta kaikesta.

Sukupolvien ketju

Iris on kadottanut innon työhönsä ja kyseenalaistaa sen mielekkyyden. Oman äitinsä hän kuvaa kuin jonkin sortin luopioina, joka ei seurannut kutsumustaan. Luovuttamisen jälkeen asiat lähtivät menemään vinoon. Mikä on Iriksen kutsumus, osa tässä maailmassa ja tulevaisuus?

Kannen suunnittelu: Martti Ruokonen

Ystävyys

Otto on jo kouluaikoina tutustunut Peteriin ja Lasseen. Pojat ovat keskenään hyvin erilaisia, jostain syystä heidän välilleen syntyy kuitenkin muskettisoturimainen ystävyys: yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta. Iriksellä ei tällaisia pitkäaikaisia ystävyyssuhteita ole, ja hän pohtiikin ovatko miehet naisia kykenevämpiä uskolliseen ystävyyteen. Hyvä kysymys!

Suvi Vaarla Kuva: Sampo Korhonen

Suosittelen Kadonnutta aikaa

Suosittelen Kadonnuta aikaa – kyllä! Mutta kenelle, se onkin kysymys joka pistää miettimään. Henkilöiden, tasojen ja ajassa tapahtuneen muutoksen kuvaukset löytävät varmasti lukijoita kaikista hyvän kirjan ystävistä. Vaarlan teksti on samaan aikaan tiivistä ja ilmavaa, vetävää ja painavansisältöistä.

Kirjan tiedot

  • Suvi Vaarla: Kadonnut aika
  • WSOY 2022
  • 268 s / 6 t 55 min
  • Äänikirjan lukija: Krista Putkonen-Örn

Rating: 4 out of 5.
Kommentit
  1. Pirkko Lönnqvist
  2. Liisa T

Kommentoi