Anneli Kanto: Haihtuneet – suositun ja palkitun kirjailijan uusi aluevaltaus

Anneli Kanto on ahkera ja monipuolinen kirjoittaja, jonka laajaan tuotantoon kuuluu aikuisten romaanien lisäksi näytelmiä, tv-sarjoja, lukemattomia lasten- ja nuortenkirjoja ja kirjoitusopaskin. Parhaiten hänet tunnetaan historiallisista romaaneistaan. Niistä erityisesti viimeisin, Rottien pyhimys on niittänyt kiitosta, kunniaa ja paljon lukijoita sekä synnyttänyt kävijävirran Hattulan kirkon maalauksia ihailemaan. Nyt Anneli Kanto on valloittamassa uuden genren, sillä juuri ilmestynyt Haihtuneet aloittaa Näkijä-nimisen dekkaritrilogian.

Kaivoin esiin tutut dekkarikysymyksemme ja esittelen niiden avulla Haihtuneet, jossa selvitetään, mihin ja miksi pienestä kirkonkylästä katosi jälkiä jättämättä kolme henkilöä.

Mikä on Haihtuneiden rikos ja kuka sitä selvittää?

Kirkkojärven kirkonkylään saapuu punatukkainen, nuorehko ja näyttävä nainen, joka ripustaa marketin ilmoitustaululle mainoksensa: Noora Näkijä Meedio. Yhteys henkimaailmaan ja vainajiin. Unien tulkintaa. Myös Tarotit. Tunnelukkojen avaus. Näkijä asettuu asumaan kauan tyhjänä olleeseen rintamiestaloon ja alkaa ennustaa sekä hoidella paikallisten traumoja. Pian hänen selvitettävänään on varsinainen mysteeri, lähes seitsemän vuotta aikaisemmin kadonneiden maalitehtaan johtajan ja kahden nuoren tytön kohtalot. Onko tapahtunut rikos ja kuka on syyllinen? Mihin he haihtuivat?

Ovatko Haihtuneiden henkilöt uskottavia / kiinnostavia?

Haihtuneiden henkilökaarti on kuin TV2:n maalaiskomedioista. On kadonneen johtajan leski, Hanna Silvennoinen, ja nuori kunnanjohtaja Emilia Laiho, jonka kunnianhimoisena ajatuksena on saada kunta kukoistamaan Kultalampi-projektin avulla. Sitä vastustavat vihreiden Simo Helin ja erityisesti paikkakunnalla vaikuttavan karismaattisen uskonlahkon, Veripuhtaiden johtaja Luukas Markusson. Näkijän apureina toimivat toisen kadonneen tytön pikkusisko Selena ja Markus, uskonlahkon vetäjän poika. Myös hänen siskonsa katosi. Tarinassa on mukana myös komediallinen vire, ja loppujen lopuksi henkilöt ovat niin uskottavia kuin tällaisessa fiktiossa pitää olla.

Onko juoni vetävä?

Juoni on ns. suljetun paikan murhamysteeri, eli mahdollinen syyllinen on todennäköisimmin joku tarinan henkilöistä. Mysteerin selvittäminen on aina kiinnostavaa ja kunnallispoliittiset kiemurat lisäävät vetävyyttä.

Opitko jotain yhteiskunnasta / kulttuurista/ jostain muusta?

Veripuhtaiden uskonlahko on onnistunut sekoitus todellisista uskonnollisista hurmosliikkeistä ja rokotusvastaisista ryhmistä. Kultalampi-projektillekin löytyy varmasti tosielämän esikuvia eri puolelta Suomea. Haihtuneita lukemalla voi sitten miettiä, miten vastaavat ryhmittymät tai kunnallispoliittiset kiemurat todellisuudessa toimivat.

Miten paljon dekkarissa kuvataan päähenkilön elämää?

Päähenkilö, josta kirjassa käytetään koko ajan nimitystä näkijä, pysyy myös mysteerinä. Hänen taustaansa valotetaan vain vähän, mukana on jokunen viittaus siihen, miten hänestä on tullut meedio. Kaikki hänestä Kirkkojärvellä kerrottu kytkeytyy kirjan päätapahtumiin, ei hänen yksityiselämäänsä.

Onko Haihtuneet raaka, ahdistava tai pelottava?

Haihtuneissa on vain vähän väkivaltaa, eikä sekään ole raakaa tai pelottavaa. Tarina ei ahdista, mutta sopivasti sitä lukiessa voi miettiä mysteereiden ratkaisuja.

Herättikö Haihtuneet sinussa ajatuksia? Koskettiko?

Eniten ihailin Anneli Kannon kykyä punoa tarina, joka lopulta vastasi niihin epäilyksiin, joita lukijalla ehti tarinan edetessä olla. Kirja ei varsinaisesti koskettanut minua, se pysytteli pintatason viihteenä, mitä sen oli tarkoituskin olla. Näkijän hahmossa on ainesta myös koskettavuuteen.

Suositteletko ja kenelle?

Haihtuneet on cosy crimea parhaimmillaan, sopii kilttien dekkareiden ystäville. Näkijän keinoihin eivät kuulu väkivalta ja aseet. Hän turvautuu ihmisten ”lukemiseen” samalla kun plaraa Tarot-korttejaan. Oikein sopiva kirja, kun kaipaa kevyttä välipalalukemista. Sellaisena minäkin sen luin.

  • Anneli Kanto: Haihtuneet
  • CrimeTime 2023
  • 254 s./6 t 42 min.
  • Äänikirjan lukee Anna Saksman

Rating: 3 out of 5.
Monen muun palkinnon lisäksi Anneli Kanto sai viime vuonna kirjabloggaajien valitsemana Blogistanian Finlandia -palkinnon Rottien pyhimyksestä.

Anneli Kannon teokset ja näytelmät ovat monesti olleet esillä blogissamme. Rottien pyhimyksestä on useampi blogijuttu ja se on mukana myös podcast-jaksossa:

Anneli Kanto: Rottien pyhimys – maailman synty ja loppu ja kaikki siltä väliltä

Rottien pyhimys lukupiirissämme – kaikkien peukut nousivat ylös

Podcast, jossa mietitään millaista oli olla nainen 1500-luvulla

Anneli Kannon kansalaissotaan sijoittuva romaani Lahtaritme vai nuo

Tässä vielä kaksi juttua Anneli Kannon kirjoihin ja/tai käsikirjoitukseen perustuvista näytelmistä:

KOM-teatterin Veriruusut – Koskin tytöt ajan pyörteissä

Punaorvot-näytelmä tuo ”punikkien pentujen” kohtalot koskettavasti esiin

Kommentoi