Lukupiirin suuri runebergintorttutesti – kolmen kärki erottui selvästi

Päivitys 2.2.2023

Tänä vuonna olemme syöneet vähemmän runebergintorttuja, joten viime vuoden testitulokset ovat ohjanneet valintojamme. Airi tosin löysi uuden herkullisen tortun, joten uskallamme suositella myös Väyrysen Leipomon torttuja. Muutoin täydellisiä, mutta hillosta jäi liian makea jälkimaku, sanoi Airi. Jutun loppuosassa on Runeberg-kirjapalkinnon ehdokkaat ja linkit niistä kirjoitettuihin juttuihin.

Väyrysen Leipomon tortut, ostettu Arabian K-Marketista.

SUURI TORTTUTESTI

Kirsin Book Club on laajentanut Runeberg-kirjallisuuspalkinnon seuraamisen koskemaan myös runebergintorttuja. Jo useana vuonna lukupiirin jäsenet ovat syöneet torttuja tykönänsä ja jakaneet makukokemuksensa. Vuonna 2021 peräti 16 torttua eri puolilta Suomea pääsi arvioitavaksi. Vuonna 2022 ajattelimme kokeilla vielä ammattimaisempaa lähestymistapaa ja kokoonnuimme yhdessä Kirsin kotiin maistelemaan torttuja sokkona.

Maisteltavana oli kolme eri konditorioista ostettua torttua ja kolme market-valikoiman torttua. Kuva otettu ennen raadin saapumista.

Lukupiirin raatiin valikoituivat he, jotka olivat aiempinakin vuosina osoittaneet vahvaa kiinnostusta runebergintorttuihin. Jouduimme rajaamaan osallistujamäärää, jotta pystyimme pitämään olohuoneessa kunnon turvavälit. Mukana oli tietenkin lukupiirimme mestarileipuri Titti Mustakallio, joka on perinteisesti tehnyt tortut itse. Minna Väisälä on useana vuonna ollut ahkerin maistelijamme ja omaa tiukan kriteeristön. Eija Rintala-Murtoaro on tarjonnut lukupiirillekin runeberginkakkua ja myös Airi Vilhunen on taitava leipoja. Minun ansioni taitavat olla enemmän tilaisuuksien ideoinnin ja järjestämisen puolella.


Vuosi 2021: Suuri runebergintorttutesti: Fredrika Runeberg kääntyisi haudassaan – yllättäjä voittoon!

Vuosi 2018: Runebergin päivä – kirjapalkintoehdokkaat ja vuoden parhaat tortut

Vuosi 2017: Hyvää Runebergin päivää Johan Ludvig ja Mauri Antero (analyysia Saarijärven Paavosta)

Vuosi 2016: Fredrikan jäljillä – runebergintortut vertailussa (sisältää myös juttua museosta)


Kilpailevat tortut ja hinnat

Mukaan kisaan otettiin kuusi eri torttua periaatteella aiemmin hyviksi havaitut sekä sellaisia, joita saa myös pääkaupunkiseudun ulkopuolelta.

Maistelussa mukana olivat:

Ulkonäköarvioinnissa pakkaukset oli jo piilotettu, eikä raadilla ollut tiedossa runebergintorttujen valmistajia.

Kuten huomaat, hinnoissa on eroja. Ekbergin, Fazerin ja Kanniston leipomoista ostetut runebergintortut saattoi ostaa yksittäin, PH7:n, Salosen ja Sinuhen tortut ainoastaan kahden pakkauksissa. Ostopaikkana oli Ainoan K-Supermarket Espoossa.

Runebergin torttujen arviointikriteerit

Todetaan heti aluksi, että torttujen paremmuusjärjestykseen laittaminen on haasteellinen tehtävä. Onhan tuttua, että makuasioista ei sovi kiistellä, sillä meillä kaikilla on omat mieltymyksemme. Päätimme kuitenkin pyrkiä arvottamaan edes muutamaa asiaa yhteisillä kriteereillä.

Tapasin naapurimme Hetan, kun tulin torttuostoksilta kotiin. Hän työskentelee viinimaahantuonnissa ja sparrasin hänen kanssaan, kuinka makutestejä järjestetään. Hän kehotti kurkkaamaan The Great British Bake Off -sarjan kriteeristöä. Sieltä poimin arviointitaulukkoon ulkonäön, koostumuksen ja maun. Sarjassa arvioidaan myös luovuutta, mutta meidän torttumaailmassamme arvostetaan perinteitä, joten mitään erityistä luovuutta ei torttuihin kaivattu. Neljänneksi kriteeriksi nousi Tommi Kinnunen -kosteusfaktori, joka tuli tutuksi jo viime vuonna. Kun Ruokavirasto ei ole puuttunut tähän, niin me kyllä muistamme!

Arviointilomake

Jotta raatimme toimintatavat olisivat vielä lähempänä ammattimaisuutta, tein jokaiselle oman arviointilomakkeen.

Raatilaiset saivat arviointilomakkeen. Mukana testissä oli kuusi runebergintorttua.

Ulkonäkö

Kuorrutuksen määrä vaihteli melkoisesti.

Testimme avustajana toimi Martti Ranin. Hän asetteli tortut pöydälle numerolappujen kanssa ja jokainen raatilainen kävi yksitellen arvioimassa torttujen ulkonäön. Tortuissa ei ollut suuria kokoeroja, mutta selkeitä värieroja oli havaittavissa. Kuorrutuksien määrät vaihtelivat, joissain hillo peitti koko lakin, joissain hilloa oli pikkiriikkisen. Samoin sokerikuorrutteen paksuus vaihteli ohuesta nauhasta melkoiseen pursotukseen.

Titti kirjaa runebergintorttujen ulkonäköarvioita.

Ulkonäöllisesti poikkeavin oli Sinuhen torttu, joka erottautui selkeästi tummemmalla torttuosuudella ja pinkillä pomadalla. Osaa pinkkiys ei haitannut, mutta enemmistön mielestä oikeaan torttuun kuuluu valkoinen kuorrute. Eniten pomadakuorrutetta oli Kanniston tortussa, jossa oli myös eniten hilloa. Salosen tortussa oli selkeästi vähemmän hilloa kuin muissa.

Kosteus, koostumus ja maku

Ulkonäköarvion jälkeen asetuimme olohuoneen eri kulmiin ja Martti tarjoili meille neljäsosapalan kutakin torttua yksi kerrallaan. Alunperin oli tarkoitus maistella puoli torttua kustakin, mutta onneksi päädyimme pienempiin annoksiin, sillä tortut ovat tavattoman täyttäviä! Maistoimme kaikki tortut tietämättä, mikä oli niiden valmistaja.

Titti ja Minna paneutuneina arvioimaan.

Kosteudessa oli eroja, Salosen torttu oli niin kostea, että ei meinannut pysyä haarukassa, selkeä nelonen Kinnus-asteikolla. Torttu oli kostutettu rommiaromilla. PH7:n torttu puolestaan oli porukan kuivin, arvioimme kakkoseksi.

Sekä Eija että Martti ovat asuneet toistakymmentä vuotta Aasiassa, joten Martti eläytyi thaimaalaisiiin tarjoilutapoihin eli tarjoilijan pään pitää olla vieraan pään alapuolella.

Koostumuksessa arvostimme hyvää purutuntumaa, manteli sai narskua. Koostumuksessa kunnostautui erityisesti Ekbergin torttu. Sen sijaan market-tortut muistuttivat sokerikakkua.

Airin suosikki erosi meidän muiden kärkikolmikosta.

Kaikkia torttuja pidettiin kovin makeina, jopa liian makeina. Tämä toki korostui, kun maisteli monta torttua peräkkäin. Kun katsoimme tuoteselosteita, niin eipä makeus ollut ihme, sillä runebergintortuissa oli sokeria 25 % (Sinuhe) – 46 % (PH7), kaikkien torttujen tietoja ei ollut saatavilla. Ei ihme, että vesi maistui torttujen välillä. Salosen torttujen rommin maku oli aromista, muissa tortuissa oli tuoteselosteen mukaan alkoholia. Rommia oli Ekbergin, Kanniston, PH7:n ja Sinuhen tortuissa, Sinuhella myös arrakkia. Fazerin tortussa oli arrakkia.

Tulosten ynnäys ja tarkastuslaskenta oli minun hommaani.

Tulokset – selvä kolmen kärki

Kun kaikki runebergintortut oli maisteltu, oli pisteenlaskun aika. Paras sai 57 pistettä, heikoin 36 – kolmen kärki erottui selkeästi. Kahtiajako päti hintojen ja ostopaikankin suhteen eli kärjessä olivat kalliimmat, leipomomyymälöistä ostetut tortut. Meistä kaikki paitsi yksi olivat sijoittaneet joko Ekbergin tai Kanniston tortun ykköseksi. Airia miellytti eniten Salosen torttu.

Kärkikolmikon poseeraus: kultamitalin voittanut Ekbergin Fredrika keskellä, vasemmalla hopeaa saanut Fazerin kahvilavalikoiman torttu ja oikealla Kanniston runebergintorttu, viime vuoden voittaja.

Kokonaistuloksissa tortut saivat pisteitä seuraavasti:

 1. Ekberg Cafén Fredrika 57 p
 2. Fazer Cafén runebergintorttu 56 p
 3. Kanniston Leipomon runebergintorttu 54 p
 4. Salosen Leipomon rommilla maustettu torttu 45 p
 5. Sinuhen runebergintorttu 42 p
 6. PH7:n runebergintorttu 36 p

Ekbergin Fredrikassa korostuivat maukas hillo ja torttuosuuden mantelirouheen tuoma hyvä purutuntuma. Kosteus tuli sopivasta määrästä rommia, Kinnus-asteikolla kolmonen. Samalla reseptillä on saatavilla myös mini-Fredrikoita, jotka ovat juuri sopivan kokoisia pikkuherkuksi. Kuuden minin pakkaus maksaa 18 €.

Vasemmalta: Fazer, Ekberg, Kannisto.

Testin jälkitunnelmat

Seuraavana aamuna viestitimme raatilaisten kanssa. Olo oli edelleen aivan kylläinen, lähes ällö. Olimme syöneet vain puolitoista runebergintorttua naista kohden, mutta selvästikään se ei tuonut kenellekään hyvää oloa. Meistä kaksi oli kieriskellyt yöllä valveilla, yksi näki unta, että oli maistelemassa kahvia. Kenellekään ei maistunut ylijäämätortut aamulla, eikä ehkä muutamaan päivään. Liika on liikaa, mutta kyllä itse Runebergin päivänä yksi runebergintorttu varmasti maistuu. Silloin valinta taatusti osuu joko Ekbergin, Fazerin tai Kanniston runebergintorttuun!

Tässä jäljelle jääneitä torttuja pakkauksissaan. Kaikki tortut oli itse ostettuja. Numerot ovat vain kilpailunumeroita: Fazer 1, Salonen 2, Kannisto 3, Ekberg 4, Sinuhe 5 ja PH7 6.

Totesimme myös, että ehkä tortut on taas muutamaksi vuodeksi maisteltu. Runebergintorttujen reseptit pysyvät vuodesta toiseen samana, joten oletettavasti myös tulokset pysyvät samana. Ehkäpä ensi vuonna keskitymme vain Runebergin kirjallisuuspalkintoon!

Runebergin kirjallisuuspalkintoehdokkaat 2023

Vuoden 2022 ehdokkaista olimme käsitelleet kahta Kirsin Book Clubin lukupiirissä. Quynh Tranin Varjo ja viileys oli suosikkimme voittajaksi, mutta pidimme paljon myös Anneli Kannon Rottien pyhimyksestä. Yrityslulupiirissä käsittelimme Matias Riikosen Mataraa. Juttu löytyy myös Niillas Holmberg Halla Hellestä.

Vuoden 2023 ehdokkaista emme ole lukeneet yhtään lukupiirissä, mutta Airi on kirjoittanut jutut kolmesta kirjasta:

Muut vuoden 2023 Runebergin kirjallisuuspalkinnon ehdokaskirjat ovat:

 • Johan Bargum: Äldre män (Förlaget) / Ikämiehiä (Teos) suom. Outi Menna
 • Johanna Holmström: Handbok i klardrömmar (Förlaget) / Selkounien käsikirja (Otava) suom. Maija Kauhanen
 • Silja Järventausta: Iltapäivä isolla kirjaimella (Teos)
 • Tiina Lehikoinen: Punelma (Like)
 • Päivi Liski: Erään kanan tarina (S&S)
 • Miira Luhtavaara: Pinnallisuus (Teos)
 • Ulrika Nielsen: Tingen (Schildts & Söderströms)

Lue myös aiemmat Runeberg-juttumme tortuista ja kirjoista:

Vuosi 2021: Suuri runebergintorttutesti: Fredrika Runeberg kääntyisi haudassaan – yllättäjä voittoon!

Vuosi 2018: Runebergin päivä – kirjapalkintoehdokkaat ja vuoden parhaat tortut

Vuosi 2017: Hyvää Runebergin päivää Johan Ludvig ja Mauri Antero (analyysia Saarijärven Paavosta)

Vuosi 2016: Fredrikan jäljillä – runebergintortut vertailussa (sisältää myös juttua museosta)

Kommentit
 1. Pirkko
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 2. Anu
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 3. Reijo Moilanen
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 4. Kari Niemi
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 5. PR

Kommentoi