Prince Harry: Spare / Varamies – enemmän kuin klikkiotsikot

Kyllä, prinssi Harryn kirjassa kerrotaan, kuinka hän menetti poikuutensa, kuinka hänen pippelinsä paleltui tai kuinka Willy-veli löi häntä. Mutta nämä kohdat eivät kiinnittäneet kirjaa lukiessa mitään erityistä huomiota. Kirjan anti on aivan muualla.

In bed with Harry. Luin Spare-kirjaa lähes kaksi kuukautta, pari lukua viimeiseksi illalla. Lukuja on 87 kpl, sivuja 407.

Kuninkaallisten seuraaminen

Olen seurannut kuninkaallisten toimintaa aina. Luen kuninkaallisjutut lehdistä, tiedän Pohjoismaiden ja Englannin kuningashuoneiden jäsenet ja Thaimaan kuninkaan kanssa olen ollut viereisessä pöydässä ystävänpäivän illallisella. Keskustelen kampaajani kanssa aina uusimmista kuninkaallisista skandaaleista.

Mitään palvontaa tai fanittamista tähän ei liity, ainoastaan mielenkiintoa ilmiöön. Ja kyllä, muistan missä olin, kun kuulin Dianan kolarista: Singaporessa uima-altaalla, ja australialainen naapurimme, jonka mies oli Reutersilla töissä, kertoi. Uskoimme molemmat, että hän jää henkiin.

Netflix-sarja The Crownin jaksot olen katsonut heti niiden ilmestyttyä, samoin kuin The Queen – ja Diana-elokuvat. Joulupäivänä meillä on katsottu kuningattaren puhe, ja viime syyskuussa seurasin koko päivän Elisabet II:n hautajaismenoja. Kuvittelin, että minulla on joku käsitys kuninkaallisten elämästä.

Minä ostin Spareni Dubray-kirjakaupasta Dublinista.

Harry ja Meghan – hyviksiä vai pahiksia?

Kuuntelin vuonna 2020 ilmestyneen Omid Scobien ja Carolyn Dunardin Finding Freedom: Harry and Meghan and the Making of a Modern Royal Family -kirjan. Sen sävy oli mielestäni puolueellista, ja kaikki Harryyn ja Meghaniin liittyvä oli saanut sokerikuorrutteen päälleen. Tosin vastaavalla sävyllä on kirjoitettu monesta muustakin kuninkaallisesta ja julkkiksesta.

Sen jälkeen on mediassa ehtinyt olla vaikka mitä Meghanin ja Harryn elämästä Kaliforniassa, välirikosta muuhun kuninkaalliseen perheeseen ja tietenkin Oprahin haastattelusta syntyneitä spekulaatioita: kuka itki morsiusneitojen sukkahousujen vuoksi ja kuka on kuninkaallisen perheen rasisti.

Spare rikkoi ilmestyessään myyntiennätyksiä, samoihin lukuihin on päässyt vain toinen Harry, nimittäin Potter. Ensimmäisen kuukauden myynti oli 1,4 miljoonaa kpl, enemmän kuin Barack tai Michelle Obaman muistelmat.

Iltapäivälehtien nostamat otsikot ovat olleet skandaalihakuisia ja voittopuolisesti Harryä ja Meghania vastaan. Kun jotain asiaa toistetaan monta kertaa, niin vähitellen satunnaisenakin lukijana alkaa uskoa. Sanoin kampaajalleni, että en ymmärrä tätä valituksen määrää, eihän Harryn ja Meghanin asiat nyt todellakaan kurjasti ole. Olisivat vaan hissukseen keskenään.

Eräs tuttavani sanoi, ettei missään tapauksessa katso Harryn ja sen pissiksen dokumenttia, pelkkää tirkistelyä! Puhuimme Netflixin minisarjasta Harry & Meghan (2022), jossa he molemmat, sekä useat heidän ystävänsä, ovat äänessä ja kertovat itse tarinansa.

Minäpä katsoin sarjan, aloitin lentokoneessa matkalla Dubliniin. Heti ensimmäisen jakson jälkeen kehuin ohjelmaa tyttärelleni Kirrelle, joka oli sarjan jo nähnyt. Ostetaan Spare, hän sanoi. Kirja oli ilmestynyt samana päivänä 10.1.2023.

Spare löytyi joka kaupasta, missä myytiin kirjoja.

The Heir and the Spare

Niinpä ostin kirjan ja luin sitä lähes kaksi kuukautta. Luin sängyssä iltaisin pari lukua kerrallaan.

En tiedä, onko minua nyt manipuloitu. Ovatko Netflix-sarja ja Spare-kirja erinomaisesti tuotettua propagandaa vai se oikea versio? Ainakin ne ovat tehokkaita, sillä kirja muutti minun käsitykseni kuninkaallisesta elämästä. Se huokuu Harryn vilpitöntä halua ymmärtää itseään ja sitä, mikä tekisi hänen elämästään merkityksellistä. Kultaisessa häkissä on varsin vähän liikkumavaraa.

Spare, joka on suomeksi ilmestynyt nimellä Varamies (Otava, 2023), on erinomainen kirjan nimi. Jokainen vanhempi haluaa rakastaa lapsiaan tasapuolisesti, mutta kuninkaallisissa piireissä lapsia kohdellaan pienestä pitäen sen mukaisesti, monesko olet kruununperimysjärjestyksessä. Kun olet Heir eli kruununperijä, koulutuksesi tehtävään alkaa hyvin nuorena. Kuningashuoneessa eli Firmassa työskentelevän henkilökunnan suhtautuminen kruununperijään on toinen kuin varamieheen, jolla ei esimerkiksi ollut säännöllisiä teehetkiä kuningattaren eli mumminsa kanssa. Tämä tietenkin on vaikuttanut nuorten prinssien identiteettiin ja keskinäisiin suhteisiin. Veljekset ovat olleet toisaalta läheisiä, toisaalta kovia kilpailijoita. Kirjan mukaan William on välillä ollut Harryn tukena, välillä esimerkiksi Etonissa kieltäytyi tuntemasta pikkuveljeään. Kirjan kertoo Harryn tuntemukset, me emme tiedä, mitä William ajattelee.

Spare oli esillä myös pienessä The Winding Stair -kirjakaupassa.

Diana

Harry oli 11-vuotias, kun Diana kuoli elokuussa 1997. Charles-isä kertoi suru-uutisen: ”Darling boy, Mummy’s been in a car crash.” Kukaan ei halannut pientä poikaa, eikä käsitellyt asiaa hänen kanssaan. Olemme kaikki nähneet kuvat Dianan arkun perässä kulkevista pojista ja pienestä äidille osoitetusta kirjelapusta arkun päällä.

Harry kuvitteli vuosia, että Diana oli piiloutunut jonnekin median ulottumattomiin. Pojat tiesivät, millainen paparazzien joukkio seurasi Dianaa kaikkialle, ja Harryn logiikka oli, että Dianalla oli ollut vain yksi keino päästä paparazzeista eroon ja se oli kuolemansa lavastaminen.

Spare jakautuu kolmeen osaan. Osa 1 käsittelee Harryn elämää Dianan kuoleman jälkeen, opiskelua sisäoppilaitoksissa (käsittämätöntä touhua) ja aikaa ennen armeijaa. Tämä on kirjan kiinnostavin osa, sillä Harry kertoo paljon yksityiskohtia suvustaan ja heidän elämästään.

Dianan kuolema traumatisoi Harryn. Hän hakeutui terapiaan vasta, kun palasi sodasta ja kaikki tuntui tyhjältä. Terapiasessioissa oli paljon käsiteltävää.

Kirjassa syntyy melko sympaattinen kuva Charlesista isänä. Hän yrittää olla hyvä isä, mutta ei vaan oikein osaa. Poikia kasvattivat apulaiset, henkivartijat ja opettajat, sillä heidän kanssaan he viettävät paljon enemmän aikaa kuin isänsä tai muun sukunsa.

Armeija

Williamille koulu oli helppoa, Harry ei akateemisesta urasta haaveillut. Hänellä ei ollut mitään selkeää käsitystä tulevaisuudestaan. Hän oli koulun jälkeen farmityöntekijänä Australiassa ja hyväntekeväisyystyössä Afrikassa. Saa kuvan, että hän oli kova paiskimaan fyysisiä töitä, silloin henkinen tuska unohtui.

Lopulta alkoi ammattisotilaan ura. Armeijassa hän viihtyi, sillä helikopterilentäjänä häneltä vaadittiin asioita, joissa hän oli hyvä. Spare-kirjassa käydään yksityiskohtaisesti Harryn 10-vuotinen armeijaura läpi. Siellä tarkoin ohjeistetussa maailmassa hänellä kapteeni Walesina oli paikkansa ja sinne paparazzien linssit eivät yleensä ulottuneet. Ei hän kirjassa leuhki tappamillaan talebaneilla, vaan kertoo armeijan arjesta ja käskyjen noudattamisesta.

Ammattiarmeijassa Harry oli eniten lähellä tavallisen ihmisen roolia. Saa käsityksen, että häneltä vaadittiin samat pätevyydet päästäkseen Apache-helikopterin puikkoihin kuin muiltakin. Hänen ei vain sopinut edetä urallaan enempää kuin 10 vuoden aikana ennätti, sillä prinssin rooli kutsui.

Media

Media on Harry elämän paholainen. Media tappoi hänen äitinsä, media hekumoi Harryn toilailuilla ja media maalaa hänet tyhmäksi bileprinssiksi, osin kyllä täysin aiheesta (esim. natsipuvussa esiintymisestä).

Spare on täynnä esimerkkejä median tulemisesta iholle. Meghanin astuminen kuvaan kärjisti tilanteen entisestään. Nyt kun silmäilen esimerkiksi Ilta-Sanomien otsikoita liittyen mihinkään kuninkaalliseen, en usko sitäkään vähää kuin aiemmin. Palatsien sisällä vietetään meille täysin vierasta elämää, ja kuva joka meille välittyy, on hitunen tutkivaa journalismia, kauhallinen Firman syväkurkkujen syöttämää soveliasta tarinaa ja loput herkullisesti keksittyä hölynpölyä.

Kirjassa Harry arvosteli Camillaa siitä, että tämä tai tämän henkilökuntaan kuuluvat vuotivat perheen asioita medialle. Muutoin Camilla mainitaan kirjassa aivan sivulauseissa.

Meghan

Sparen kolmas osuus keskittyy Harryn ja Meghanin romanssiin. Harry puhuu kauniisti myös aiemmista tyttöystävistään ja syyttää vahvasti mediaa suhteiden päättymisestä. Omien sanojensa mukaan hän ei uskonut kenenkään kestävän jatkuvaa median metsästystä.

Rakkautta ensisilmäyksellä. Sparen kolmas osa kertoo Harryn ja Meghanin tapaamisesta, seurustelusta, häistä ja vähän elämästä Kaliforniassa. Tämän osuuden uutuusarvo oli vähäinen, kun oli katsonut Harry & Meghan -Netflix-sarjan ennen kirjaa.

Harry ja Meghanin suhteen alun kuvaaminen on kyllä supersiirappista. Kun he aamulla nousevat teltasta Botswanassa, lähes kaikki luomakunnan eläimet käyvät tervehtimässä heitä. Rakastuneena maailma tietenkin tuntuu paratiisilta, mutta faktaksi kirjoitettuna se oli hieman kiusallista.

Samalla kun Harry kokee löytäneensä elämänsä rakkauden, hän kuitenkin jatkaa tolkuttomia poikien reissuja yläluokkaisten kaveriensa kanssa. Viinaa juodaan, huumeita käytetään ja älyttömiä riskejä otetaan eri puolilla maailmaa. Vaikuttaa, että Harryn kolme, aina mukana olevaa, aseistettua henkivartijaa eivät estä menoa. Meghan puolestaan tuo muassaan terveelliset elämäntavat, mutta myös hieman huuhaalta vaikuttavia henkimaailman asioita.

Kirjan esimerkkien valossa Meghanin kohtelu brittimediassa on todellakin ollut karmeaa. Osa näistä Duchess Difficult -jutuista on päätynyt suomalaisten iltapäivälehtienkin otsikoihin. Kun media, oma isä ja jotkut muut ihmiset lähipiiristäsi pettävät, on vaatinut voimia päästä selkeille vesille.

Sparen sai jo ensimmäisinä päivinä myös alennuksella.

Onnellisina elämänsä loppuun saakka

Sparen haamukirjoittaja J. R. Moehringer on osannut asiansa: kirja on erinomaisesti kirjoitettu, tasapainoinen luotaus Harryn epävakaaseen elämään. Se antaa rehellisen tuntuisen kuvan Harryn perspektiivistä katsottuna. Se avaa kuninkaallisen perheen elämää aivan eri tavalla kuin ulkopuolisten teokset.

Joissain kohdissa tuntuu kyllä, että haamukirjoittaja on kuorruttanut tekstiä erityisesti Amerikan markkinoille ja Harryn ääni jää hieman taka-alalle.

Haastattelussa Harryn kerrotaan sanoneen, että hänellä olisi ollut paljon enemmän materiaalia, myös sellaista, mitä ei ikinä voisi kuvitella kertovansa. Hyvä, sillä tämä riittää vallan hyvin kuvaamaan elämää, jossa et voi halata isoäitiäsi, tarvitset luvan parran pitämiseen ja kaikkiin sitä suurempiin elämäsi päätöksiin.

Toivon Harrylle ja Meghanille onnellista ja merkityksellistä jatkoa. Toivon myös, että tämä heidän hovista lähtemisensä on nyt vähitellen käsitelty.

Sen Spare teki, että tulen lukemaan jutut tulevista Charlesin kruunajaisistaja tai mistä tahansa kuningashuoneeseen liittyvästä aivan eri mediakriittisyydellä kuin ilman kirjaa olisin lukenut.

Ihan vaan esimerkkinä tämän maanantain (6.3.2023) tuoreet otsakkeet:

 • Harry ja Meghan saivat kutsun Charlesin kruunajaisiin, panttaavat osallistumispäätöstään (HS)
 • Prinssi Harry puolustelee huumeiden käyttöään – kertoo, miksi turvautui päihteisiin (IS)
 • Oliko Camilla kohutun häätöpäätöksen takana? – ”Se oli Harryltä viimeinen niitti” (IL)
 • Asiantuntijalta jyrkkä kommentti Harryn ja Meghanin tilanteesta – tämän takia heidän on pakko osallistua kruunajaisiin (IS).
Sparen takakannessa Harry on pikkupoikana.

Kirjan tiedot

 • Prince Harry: Spare
 • Random House, 2023
 • Varamies, Otava 2023
 • Suomentaja: Antti Immonen, Jaakko Kankaanpää, Jussi Tuomas Kivi
 • Julkaisukuukausi: tammikuu 2023
 • 407 sivua (englanti), 591 sivua (suomi)
 • Englanninkielinen äänikirja saatavilla prinssi Harryn itsensä lukemana.

Rating: 4 out of 5.

P.S. Vielä lisää samasta aiheesta

Kuuntelin vielä yhden kirjan aivan tuoreeltaan samasta aiheesta. Amerikkalainen Christopher Andersen on kirjoittanut useita kirjoja kuninkaallisista. Nyt suomeksi on ilmestynyt Kuninkaalliset veljekset: Williamin, Katen, Harryn ja Meghanin yksityiselämä valokeilassa (Minerva 2022). Kirja on erinomainen esimerkki siitä, miten kaikkea voi kirjoittaa ja siteerata, vaikka faktoista ei olekaan varmuutta. Tekstissä on useita ristiriitaisuuksia Harryn oman tekstin kanssa, myös sellaisia, jotka Harry erityisesti nostaa median levittämiksi valheiksi. Veikkaan, että tekstissä on myös jonkin verran copy-paste-aineistoa Andersenin aiemmista kirjoista, joita ovat mm. Day Diana Died, William and Kate, The King: Life of Charles III ja Game of Crowns: Elizabeth, Camilla, Kate, and the Throne.

Kommentoi