Ia Genberg: Yksityiskohdat – August-palkittu kirja herätti lukupiiriläisten omat muistot

Huhtikuun lukupiirikirjamme Ia Genbergin Yksityiskohdat jakoi kirsinbookclubilaisten mielipiteet. Joku olisi voinut lukea sen yhdellä hengenvedolla, niin hieno kirja hänestä oli. Toinen totesi pitävänsä enemmän tarinoista, ja ilman yhtenäistä tarinaa etenevä Yksityiskohdat ei häntä juurikaan liikuttanut. Erinomainen lukupiirikirja siis.

Huhtikuun lukupiiriin kokoonnuimme Minnan uuteen asuntoon. Vasemmalta Marja Castrén, Maija-Riitta Mustonen, Pirjo Helenius, Eija Tynkkynen, Päivi Jääsaari, Varpu Olsonen, edessä lattialla illan emäntä Minna Väisälä, Raila Luhtala, Sasu Heikkilä ja Airi Vilhunen.

Aloitan lainauksella, en Yksityiskohdat-kirjasta enkä Ia Genbergiltä, en myöskään lukupiirikeskustelustamme. Juha Itkonen kirjoitti Yksityiskohdista Imagen huhtikuun numerossa mm. näin:

Teoriani, ei suinkaan aukoton: maailmassa, jossa pesuaineellakin on tarina, kaunokirjallisuus on alkanut vieroksua sitä. Taideproosan edellinen perusmuoto, fiktiivinen, juonellinen ja henkilö­vetoinen romaani on hiipumassa, ja erityisesti paljon lukevat ja mahdollisesti itsekin kirjoittavat ihmiset innostuvat nykyään useimmiten jostain muusta.”

Yhden Itkosen aukon heti osoitan. En väittäisi, että paljon lukevat eivät innostuisi tarinoista. Muuten Itkosen ajattelu on kohdillaan. Nykykirjallisuus löytää uusia kerrontatapoja, ja Yksityiskohdat on tästä erinomainen esimerkki. Itkonen vertaa Genbergin kerontatapaa – päähenkilö kertoo muiden kautta itsestään Rachel Cuskiin. Lukupiirissä vertailukohdaksi nousi myös Annie Ernaux, jonka Vuodet-kirjan luimme edelliseen lukupiiritapaamiseemme.

Tässä vaiheessa jo muistutus, että sekä Ia Genberg että Annie Ernaux saapuvat Helsinki Litin vieraiksi toukokuussa. Ia Genberg keskustelee lauantaina 13.5. klo 16.00 Katja Kallion kanssa. Annie Ernaux on tämän vuoden viimeinen esiintyjä lauantaina klo 17.10. Hänen keskustelukumppaninaan on Hannu Väisänen. Litin liput on jo myyty loppuun, mutta Helsingin Sanomat striimaa kaikki keskustelut.

Kohtaamisia menneen kanssa

38 astetta. Siinä kohdassa aseet lasketaan, suojamuurit sortuvat ja menneisyyden hahmot ilmaantuvat näkyviin näyttämättä kummituksilta.”

Yksityiskohdissa on neljä henkilöä, joita kirjan minä kuumesairaana muistelee. Kaikki neljä ovat jossakin vaiheessa vaikuttaneet hänen elämäänsä, useimmat nuoruudessa, kirjan kerrontahetkellä jo vuosia sitten.

Kolea Johanna on päähenkilön opiskeluaikainen rakastettu, jonka hän silloin ajatteli olevan hänen koko elämänsä, päähenkilönsä. Johannalta kaikki onnistui, myös tunteiden kytkeminen päälle ja pois, noin vain yks kaks. Suhde päättyi Johannan pettäessä ja myöhemmin tämä kielsi koskaan pitäneensä Paul Austerista, jonka kirjoja he yhdessä olleessaan rakastivat.

Toinen opiskeluajan kämppäkaveri, mutta vain ystävänä, oli ailahtelevainen sottapytty Niki, joka oli sekaisin ja juoksi terapeutilta toiselle. Häntä kertojaminä kuvaa ”näköpiiristä kadonneeksi”, mitään yhteyttä entiseen ystäväänsä hän ei ole saanut sen jälkeen, kun Niki katkaisi ystävyyden haukkujen kanssa.

Alejandro on nelikon ainoa mies, yksi heistä, jotka ”vain käväisevät toisten elämässä”. Alejandron fyysistä viehätysvoimaa kuvaa hyvin, että hän oli bändinsä keulakuva vaikkei varsinaisesti soittanutkaan. Alejandron käväisy päähenkilön elämässä jätti pysyvän jäljen.

Birgitte on ahdistunut, nuoruuden kokemusten leimaama nainen. Hänestä tuli tuulen mukana kulkeva sopeutuja, jonka silmiinpistävimmiksi luonteenpiirteiksi päähenkilö kuvaa piirteiden puuttumisen.

Kerronta on näennäisen satunnaista, ikään kuin kuumeessa mieleen nousseita muistojen palasia. Jokainen lause ja ajatus on kuitenkin paikallaan, suunniteltuna ja hiottuna. Kirjan nimikin on Yksityiskohdat, ei epämääräinen yksityiskohtia. Henkilöiden järjestys on mietitty, viimeinen osa Birgitte täydentää kuvan päähenkilöstä kokonaiseksi.

Yksityiskohdat avaa lukijankin muistojen aarrearkun.

Kielen taituri

Genbergin kieli on taiturimaista, ja lukupiirille tuttu kääntäjä Jaana Nikula – hän vieraili lukupiirissä, kun keskustelimme Alex Schulmanin Eloonjääneistä – on tavoittanut tekstin rytmin ja nyanssit hienosti. Erityisesti nostaisin Genbergin nerokkaat metaforat, joilla hän kuvaa tunnetilaa kieliopillisen käsitteen kautta

-kuumehourailun painajaisia kuvatessaan:

”Kuvat kulkevat mielessäni heti kun vain suljen silmäni: hevosten kaviot kuivalla erämaan aavikolla, kellarin kostea pimeys hiljaisine kummituksineen, ruumiita vailla muotoja ja ääriviivoja, suuria vokaaleja, jotka kirkuvat minulle, siis koko painajaisten tavanomainen kattaus joka on seurannut minua lapsuudesta, höystettynä kuolemalla ja tuholla, jotka liittyvät sairauden ajatuksiin.” (lihavointi kirjoittajan)

-Alejandron vaikutusta kuvatessaan:

Suhteemme oli lyhyt kuin hengenveto, mutta hän jäi silti mieleen, kuin jokin minussa olisi pysyvästi kietoutunut kiinni häneen ja tuottanut uuden taivutusmuodon kaikille myöhemmille teonsanoilleni.” (lihavointi kirjoittajan)

Äänikirjana Yksityiskohdat kuunnelleet kokivat sen sopivan paremmin luettavaksi, ja mielellään hitaasti.

Omat muistot

Yksityiskohdat rakentuu nimensä mukaisesti yksityiskohdista, tilanteista, huoneista, tavaroista, kirjoista, kaikesta mitä muistot pitävät sisällään. Kirja sai meidät muistelemaan menneitä tapahtumia, pohtimaan sitä, miten paljon kaikki kohtaamamme ihmiset vaikuttavat meihin.

Kirjassa on paljon nuoruuden kokemuksia, koska ne ovat ihmiselle niin tärkeitä. Ja yhtäkkiä nuoruus onkin loppunut.
Kirjan luettuani aloin miettiä, keistä minä kirjoittaisin. Ketkä minuun ovat jättäneet jäljen? Heti tuli mieleen henkilöitä opiskeluajalta ja varhaisen aikuisuuden vuosilta.

Yksityiskohdat vei ajatukset erityisesti opiskeluvuosiin, mutta ei pelkästään.
Opiskeluaikana kaikki on edessäpäin ja tunteet vahvoja. Myöhemmin mukaan tulee järkeä ja asioita pohditaan ajan kanssa.
Kyllä vahvoja tunteita ja kokemuksia on koettu opiskeluajan jälkeenkin.
Hienoa kirjallisuutta syntyy ongelmallisista ihmissuhteista. Minulle kirjassa kuvattu elämä oli käsittämätöntä, niin kaukana omista nuoruusvuosista, etten pystynyt samastumaan.

Lukupiirimme kokoontui kansainvälisenä koirapäivänä, joten tietysti Minnan Coco pääsi kuvaan kirjan kanssa.

Tällä kertaa emme yksimielisesti hymistelleet kirjan hienoutta. Kolmen peukku jäi puoliväliin ja yhden ei noussut ollenkaan. Heihin Yksityiskohdat ei ollut tehnyt vaikutusta.

Kahdeksan peukkua nousi ylös ja pienelle suurelle kirjalle satoi ylistystä:
– Pidin kirjasta tosi paljon, suorastaan ahmin sen. Teksti soi hienosti myös suomeksi.
– Yksityiskohtia oli nautinnollista lukea. se oli hienosti kirjoitettu ja sai miettimään omaa elämää.

Yksityiskohdat on ansainnut kaiken hehkutuksensa ja Augustprisetinsä. Kirja, jonka jokainen lause on taidokas ja joka todellakin pistää ajattelemaan oman elämän merkityksllisiä kohtaamisia, niitä joita ilman minä en olisi minä.

Yksityiskohdat on Ia Genbergin neljäs romaani ja ensimmäinen suomennettu. Hän on syntynyt vuonna 1967, ja esikoisromaaninsa Söta fredag hän julkaisi 2012. Genbergiä on pidetty kriitikoiden ja muiden kirjailijoiden suosikkina, mutta Yksityiskohdat tavoitti myös ns. tavalliset lukijat. Kuva Sara MacKey.

Ia Genberg: Yksityiskohdat
Johnny Kniga, 2023
Ruotsinkielinen alkuteos Detaljerna, 2022
Suomentanut Jaana Nikula
160 s./ 4 t
Äänikirjan lukee Erja Manto

Rating: 4.5 out of 5.

Lukupiirimme keskiarvoksi olisi tullut vähemmän tähtiä, mutta itsevaltaisena jutun kirjoittajana annoin oman (ja monen muunkin) tähtimäärän neljä ja puoli. – Airi

Lisälukemista

Olemme lukeneet lukupiirissä muitakin Augustprisetin voittajia:
Lydia Sandgrenin Läpileikkaus voitti palkinnon vuonna 2020.
Jonas Hassen Khemirin Kaikki se mitä en muista oli vuoden 2015 voittaja.
Lena Andersson: Vailla henkilökohtaista vastuuta (vuoden 2013 voittaja)

Lisäksi blogissa on juttu tästä voittajasta:
Johannes Anyuru: He hukkuvat äitiensä kyyneliin ((2017)

Lue (ja kuuntele), miten Kirsi suosittelee Ylen Kulttuuriykkösessä Yksityiskohtia (KLIK).

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *