Kirsi Ranin Finlandia-palkinnon kaunokirjallisuuslautakunnan puheenjohtajaksi 40. juhlavuonna

Hyvät Kirsin Book Clubin ystävät!

Olen saanut kunniatehtävän, minut on valittu tämän vuoden Finlandia-palkinnon kaunokirjallisuusvalintalautakunnan puheenjohtajaksi. Meitä on lautakunnassa kolme jäsentä, minun lisäkseni elokuvatuottaja Ilkka Matila ja kirjakauppias, galleristi Eira Sillanpää.

Luemme kaikki kotimaiset kaunokirjat, jotka kustantajat lähettävät kilpailuun. Aiempina vuosina mukana on ollut lähemmäs 200 kirjaa ja meidän raatilaisten tehtävänä on yhdessä valita kuusi ehdokaskirjaa, joista niin kutsuttu diktaattori valitsee Finlandia-palkinnon voittajan. Tänä vuonna diktaattorina toimii professori, taiteilija Jorma Uotinen. Ei huono!

Koen valintani suurena kunniana. Sen arvoa nostaa se, että valintani on ehdottomasti huomionosoitus myös kirjablogeille ja kirjasomelle laajemminkin.

Raadin tehtävänä on löytää kuusi helmeä kotimaisesta kaunokirjallisuudesta, mikä voisikaan olla inspiroivampi tehtävä! Suhtaudun urakkaan uteliaana ja vastuuni tiedostaen.

Uusi tehtävä tarkoittaa myös muutoksia Kirsin Book Clubin blogissa. Minä en voi tietenkään arvioida Finlandia-palkintoa tavoittelevia kaunokirjoja julkisesti, raatimme työ on täysin luottamuksellista, joten en tule kirjoittamaan yhtään blogijuttua kotimaisista kaunokirjoista tänä vuonna. Aktiiviseen blogikirjoittamiseen palaan, kun Finlandia-palkinto on jaettu keskiviikkona 29. marraskuuta 2023.

Ei huolta, Kirsin Book Clubin blogi ei hiljene Finlandia-aikanakaan, vaan blogijutuista vastaavat muut lukupiiriläisemme, erityisesti Airi Vilhunen ja Minna Väisälä. Ehkäpä minäkin kirjoitan jonkun teatteri- tai muun jutun lukemiseni ohella. Saatanpa kertoa myös, miten Finlandia-luku-urakka edistyy!

Parhain kirjaterveisin,

Kirsi Ranin

Kirjasäätiön tiedote 13.4.2023

Juhlavuoden Finlandia-
valitsijat ja lautakunnat nimetty

Suomen Kirjasäätiö on nimennyt vuoden 2023 Finlandia-palkintojen lautakunnat sekä valitsijat. Kirjallisuuden Finlandia-palkintoja jaetaan jälleen kolme, joista jokainen on arvoltaan 30 000 euroa. Tänä vuonna vietetään juhlavuotta, sillä Finlandia-palkinto jaetaan 40. kerran.

Tietokirjallisuuden, lasten- ja nuortenkirjallisuuden sekä kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat selviävät marraskuun alussa pidettävissä tilaisuuksissa ja voittajat julkistetaan palkintojen jakotilaisuudessa keskiviikkona 29.11.2023.

Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinto

Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajasta päättää tänä vuonna lastenkirjailija Linda Liukas. Enintään kuusi ansiokasta yleistajuista tietokirjaa palkintoehdokkaiksi valitsevaan palkintolautakuntaan on nimetty puheenjohtajaksi median ja viestinnän ammattilainen Paula Salovaara ja jäseniksi tietokirjailija, innovaatio johtaja Henri (Henkka) Hyppönen sekä toimittaja Petja Pelli.

Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon ehdokaskirjat julkistetaan tiistaina 7.11.2023.

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinto

Muusikko, taiteilija Herra Ylppö valitsee lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajan. Ehdokaskirjat valitsevaan lautakuntaan on nimetty puheenjohtajaksi lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen ja jäseniksi toiminnanjohtaja Asta Boman sekä koulukirjastonhoitaja Olli Rantala.

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon ehdokaskirjat julkistetaan keskiviikkona 8.11.2023.

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinto       

Professori, taiteilija Jorma Uotinen valitsee ensi marraskuussa jaettavan kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittajan. Valintalautakunnan puheenjohtajana toimii lukupiiriaktivisti, bloggaaja Kirsi Ranin ja jäseninä elokuvatuottaja Ilkka Matila sekä kirjakauppias, galleristi Eira Sillanpää.

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon ehdokaskirjat julkistetaan torstaina 9.11.2023.

Lisätietoa osoitteessa finlandiapalkinnot.fi

Kommentit
 1. Aijahelen
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 2. Minna Eväsoja
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 3. Päivi
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 4. Marja Usvasalo
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 5. Salla
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 6. Pirkko Kyttälä
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 7. Liisa Turunen
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 8. Reijo Moilanen
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 9. Pirkko Teirikangas
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 10. Minna Vuo-Cho
  • Avatar photo Kirsi Ranin

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *