Kuusitoista kevään 2023 uutuusdekkaria lukupiirin arvioitavana, osa 1

Pääsiäisenä luetaan dekkareita! Tätä mieltä ovat norjalaiset, joiden påskekrim-perinne on jo satavuotias. Me luimme valikoiman tuoreita koti- ja ulkomaisia dekkareita, joista tässä koosteen ensimmäinen osa. Dekkari-nimikkeen sateenvarjon alla ilmestyy monenlaisia romaaneja kovaksikeitetyistä toimintatarinoista psykologisiin trillereihin ja cozy crime -pehmodekkareista raakoihin sarjamurhaajakertomuksiin. Valitse näistä vinkeistämme omasi!

Mirkka Lappalainen: Smittenin murha – Katoamistapaus 1600-luvulta

Arvioi Airi Vilhunen

Mikä on kirjan rikos ja kuka sitä selvittää?

Hylätystä kaivosta löytyy ruumis, joka kaikella todennäköisyydellä on talon isännän, huonomaineisen Nils Rosenschmidtin, Smitteniksi kutsutun. Eletään vuotta 1680. Smitten oli aatelismies, mutta köyhtynyt entinen sotilas. Mies oli liikkuvaista sorttia ja vaikeuksissa, eikä hänen peräänsä kyselty. Sköldvikin kartano oli päässyt jo isännän paikalla ollessa huonoon kuntoon. Sen päärakennus oli osittain palanut eikä palvelusväkeäkään ollut kuin muutama. Kartano sijaitsi nykyisen Nesteen öljynjalostamon alueella itäisellä Uudellamaalla.

Smittenin katoamista ei ollut sen kummemmin tutkittu, vaikka siihen liittyi outoja yksityiskohtia, mm. isäntänsä tavaroita kaupitellut kartanon puutarhuri. Ruumiin löytymisen jälkeen hovioikeuden käskystä järjestettiin ylimääräiset käräjät asian selvittämiseksi. Kirjassa varsinainen rikoksen ja tapahtumien selvittäjä on Historioitsija.

Miten luonnehtisit kirjaa?

Smittenin murha on historiallinen true crime -murhamysteeri. Aikaisemmista historiakirjoistaan palkittu filosofian tohtori ja yliopistonlehtori Mirkka Lappalainen on Smittenin murhassa Historioitsija, joka tutkii ja selvittää lähes 350 vuotta sitten tapahtunutta murhaa. Lappalainen kirjoittaa vetävästi eikä lipsu piiruakaan fiktion puolelle. Hän nojaa alkuperäisiin asiakirjalähteisiin ja ilmaisee senkin, mikä on epävarmaa tai pääteltävissä tapauksen ulkopuolisten lähteiden avulla.

Mikä kirjassa on parasta?

Mielenkiintoisinta Smittenin murhassa on 1600-luvun yhteiskunnan ja oikeuslaitoksen kuvaaminen. Ajan yhteiskunnassa aatelisilla oli erityinen asema, heillä oli kaikki valta ja etuoikeudet. Lappalainen kuvaa Nils Rosenschmidtiä eli Smitteniä  ”aateliseksi epäonnistujaksi”, hän oli köyhtynyt, hänellä oli epämääräisiä ja epäsäätyisiä naissuhteita, hän käräjöi sukuhaaransa menestyneimpien kanssa ja hänen syntilistalleen kirjattiin sekin, ettei häntä juurikaan nähty kirkossa.

Ajan tutkimusmenetelmät olivat alkeellisia ja vaikkei kaikkien syntisäkkien katoamista selvitettykään, kirja osoittaa, että Ruotsin valtakunnassa oli 1600-luvulla varsin tehokas oikeuslaitos. Tasa-arvosta ei voinut puhua, mutta jonkinlaisessa oikeusvaltiossa Suomenkin maaperällä elettiin.

 • Mirkka Lappalainen: Smittenin murha – Katoamistapaus 1600-luvulla
 • Siltala 2022
 • 251 sivua / 7 t 26 min.
 • Äänikirjan lukee Markus Niemi

Rating: 3.5 out of 5.

Juha Rautaheimo & Sari Rainio: Vaeltavat vainajat – raudanlujaa ja hyvähermoista poliisityötä

Arvioi Minna Väisälä

Mikä on kirjan rikos ja kuka sitä selvittää?

Veitsellä tapettu mies löytyy Helsingin Tattarisuolta asuntovaunusta, joka on ollut vainajan koti jo pitkään. Tapausta ryhtyy selvittämään Helsingin poliisin murharyhmä, joka saakin kääntää monta kiveä ennen kuin tapaus on selvitetty.

Miten luonnehtisit kirjaa?

Vaeltavat vainajat edustaa lempilajiani dekkarien laajassa kirjossa. Samalla kun se on kertomus rikoksesta ja sen selvittämisestä se myös laajenee yhteiskunnan ja ihmiskohtaloiden kuvaukseksi. Lukija herätellään ja haastetaan pohtimaan maailman monimuotoisuutta ja yksilön paikkaa ja osaa siinä.

Mikä kirjassa on parasta?

Tiesin jo sarjan ensimmäisen osan Vainajat eivät vaikene perusteella, että hyvää on tiedossa. Ilahduin erityisesti siitä, että kerronta oli mielestäni yhtenäisempää. Enää ei tullut mieleeni arvioida työnjakoa tekstin luomisessa, tämä tiimi on hitsautunut hienosti yhteen!

 • Juha Rautaheimo & Sari Rainio: Vaeltavat vainajat
 • Mortuí non silent -sarjan osa 2
 • Siltala 2022
 • 476 s, 18 t 6 min
 • Äänikirjan lukijat : Toni Kamula ja Hannamaija Nikander

Rating: 5 out of 5.

Ruth Ware: Huonetoveri – kun menneisyys ei jätä rauhaan

Arvioi Minna Väisälä

Mikä on kirjan rikos ja kuka sitä selvittää?

Melko tavallisen perheen tyttö Hannah Jones opiskelee Oxfordin Pelham Collegessa huonetoverinaan April, jolta ei puutu rahaa eikä röyhkeyttä. April tapetaan, ja kun taposta tuomittu mutta teon kiistänyt mies kuolee vankilassa sydänkohtaukseen, Hannahissa nousee levottomuus. Jos John Neville todella oli syytön, kuka tappoi Aprilin?

Miten luonnehtisit kirjaa?

Huonetoveri on hyvin kirjoitettu psykologinen trilleri. Hannahin muistot yliopistomaailmasta ja hänen tämänhetkinen elämänsä on kuvattu uskottavasti ja kiinnostavasti.

Mikä kirjassa on parasta?

Kahdessa aikatasossa liikkuminen toimii hyvin, ja tarina etenee minulle sopivaan tahtiin. Ruth Ware onnistuu luomaan jännitteen, joka pistää minut löytämään epäiltyjä – ja vaihtamaan syylliskandidaattia sitä mukaa, kun menneisyyttä avataan vähitellen lisää.

 • Ruth Ware: Huonetoveri
 • Otava 2023
 • Alkuperäisteos: The It Girl, 2022
 • Suomentaja: Elina Koskelin
 • 475 s / 14 t 51 min
 • Äänikirjan lukija: Karoliina Niskanen

Rating: 4 out of 5.

Tiina Martikainen: Ruuti – koiramaailmaa puolin ja toisin

Arvioi Minna Väisälä

Koira kirjassa tai kirjan kanssa on aina hyvä juttu! Tässä poseeraa auktorisoimaton lukukoira Immi.

Mikä on kirjan rikos ja kuka sitä selvittää?

Länsiuusmaalaisen rescuekoirayhdistyksen johtohahmo löydetään kuolleena yhdistyksen ylläpitämästä koirahoitolasta. Melko pian toisen polven poliisikoiraohjaajalle, Mira Tulenheimolle, selviää, ettei mies ollut kompastunut portaissa, vaan kyse on henkirikoksesta. Miran koira Ruuti pääsee töihin, joista selviääkin oikein mainiosti.

Miten luonnehtisit kirjaa?

Mika Tuomisen suunnittelema kirjan kansi antaa viitteitä kääreen sisällöstä. Ruuti on perinteisen oloinen, rauhallisen kertoileva, ei kovin raaka rikostarina. Jos kerronta onkin suoraa, riittää juonessa ja henkilöissä vivahteita ja käänteitä kelpo tarinaksi asti.

Mikä kirjassa on parasta?

Tapahtumien ympäristö, kolmannen sektorin eläinaputoiminta, on mielenkiintoista vaihtelua ja avaa toivottavasti lukijoiden silmät ymmärtämään, kuinka tärkeää on tietää ulkomailta tuotujen koirien tausta ja koko tarina. Tiina Martikainen myös tuntee seudun josta kertoo ja kuvaa sitä varmalla otteella.

 • Tiina MartikainenRuuti
 • Ruuti-sarjan avausosa
 • Otava 2023
 • 366 s / 11 t 50 min
 • Äänikirjan lukija: Armi Toivanen

Rating: 3 out of 5.

Marja Aarnipuro: Luolamiehen mysteeri – toimittaja Kaarina Riikosen seikkailut, osa 6

Arvioi Kirsi Ranin

Marja Aarnipurolla oli julkkareissa Luolamiehen mysteeri -korvakorut korvissaan. Kirjan kannen on suunnitellut Eija Kuusela. Äänikirjassa on ihan eri kansi.

Mikä on kirjan rikos ja kuka sitä selvittää?

Vartiokylän linnavuoren luolasta Itä-Helsingistä löytyy ammuttu mies. Toimittaja Kaarina Riikonen saa tietää tapauksesta kampaajaltaan ja on heti innoissaan selvittämässä rikosta. Ainoa vaan, että hänen pomonsa määrää Kaarinan tekemään juttua sometähdestä, joten rikostutkinta täytyy tehdä salaa. Kaarina on tarmokas ja utelias, sekä erinomaisesti verkostoitunut poliisin kanssa.

Miten luonnehtisit kirjaa?

Kaarina Riikonen oli minulle uusi tuttavuus. Ei haitannut, että en tiennyt hänen historiaansa, mutta aivan varmasti on nautittavampaa, jos on seurannut Kaarinan perheen ja muun lähipiirin yhteisiä seikkailuita aiemminkin. Luolamiehen mysteeri on kepeä mysteeri, jossa ihmissuhteet ovat vahvassa roolissa. Sujuva juoni, säpäköitä henkilöhahmoja ja luontevaa dialogia.

Mikä kirjassa on parasta?

Marja Aarnipuro on Apu-lehden päätoimittaja, joten mediamaailman kuvaus on hyvin autenttista. Kaarina Riikosen toimituskin sijaitsee aivan samassa osoitteessa kuin A-lehdet. Kaarina on sympaattinen, aikuinen nainen, jonka lapset ovat aikuistumassa. Hän tuntuu kovin tutulta, hän voisi olla vaikka lukupiirimme jäsen! Bonuksena vielä se, että Kaarinan arkeen kuuluu kaksi koiraa.

 • Marja Aarnipuro: Luolamiehen mysteeri
 • Crime Time 2023
 • 347 sivua / 8 h 35 min.
 • Äänikirjan lukee Erja Manto.

Rating: 3.5 out of 5.

Kale Puonti: Fadi – Pasilan Myrkky pitää pintansa

Arvioi Minna Väisälä

Mikä on kirjan rikos ja kuka sitä selvittää?

Järjestäytyneen rikollisuuden tutkimusyksikkö, Pasilan Myrkky, rekrytoi yhdessä supon kanssa juuri poliisiammattikorkeakoulusta valmistumassa olevan irakilaistaustaisen Ali Yasinin. Ali on asunut Suomessa lapsesta saakka, kielitaitonsa ansiosta hän on kuitenkin juuri oikea henkilö vaativaan peitetehtävään.

Poliisi on päässyt uuden taisteluhuumeen jäljille. Tarinan lonkerot ulottuvat huumeiden salakuljetuksen ja sen ympärillä pyörivän rikollisuuden lisäksi kansainväliseen terrorismiin ja jopa vuosikymmenten takaisiin tapahtumiin. 

Miten luonnehtisit kirjaa?

Kale Puonti jatkaa Pasilan Myrkky -sarjaa kypsään tyyliinsä. Hän onnistuu kirjoittamaan tiiviiseen pakettiin, kuitenkaan hätiköimättä, kiinnostavan ja jännittävän juonen lisäksi henkilöitä, joiden tarina koskettaa ja tekee romaanin eläväksi.

Mikä kirjassa on parasta?

No Pesonenhan se on ihan parasta Pasilan Myrkyn tiimissä! Hän on uskottavasti pehmennyt vanhan polven jäärä, jolla on sydän paikallaan. Ihailen myös Kale Puonnin tiivistä ja samaan aikaan kevyttä kerrontaa. Aina ei ole tarpeen kuvailla laveasti, vaan oikeiden sanojen valinta välittää viestin.

 • Kale Puonti: Fadi
 • Pasilan Myrkky -sarjan osa 5
 • Bazar 2023
 • 271 s / 5 t 47 min
 • Äänikirjan lukija: Ville Tiihonen

Rating: 4.5 out of 5.

Nilla Kjellsdotter: Himmelsgården – Mija Wadö jatkaa vakuuttavasti

Arvioi Minna Väisälä

Nilla kiertää ahkerasti tapaamassa lukijoitaan. Kuva: Nillan ystävä

Mikä on kirjan rikos ja kuka sitä selvittää?

Jo Kivipuiston tytöstä tuttu rikospoliisi Mija Wadö on palannut usean kuukauden sairauslomalta, ja saa selvitettäväkseen metsästä tapettuna löytyneen nuoren tytön tapauksen. Mikä merkitys on uhrin kädessä olleella valkoisella kukalla?

Miten luonnehtisit kirjaa?

Mija Wadön tapaukset ovat koukuttava sekoitus pienen paikkakunnan pohjanmaalaista kyläelämää ja pohjoismaisen dekkarin kärkikastia.

Mikä kirjassa on parasta?

Nautin suuresti vakuuttavasti kirjoitetusta paikallisväristä, tunteehan Nilla Kjellsdotter kotiseutunsa ja sen ihmiset. Koska en Kivipuiston tytön jälkeen malttanut odottaa suomennosta, kuuntelin ruotsinkielisen alkuteoksen. Pidän myös Nillan elävästä kielestä, johon hän on ottanut vaikutteita Pohjanlahden molemmilta puolilta.

 • Nilla Kjellsdotter: Himmelsgården
 • Norstedts 2023
 • 445 s / 11 t 50 min
 • Suomennos Taivaankartano ilmestyy kesäkuussa 2023
 • Gummerus 2023
 • Murhia Pohjanmaalla -sarjan osa 2
 • Suomentaja: Anna Heroja
 • Äänikirjan lukija: Krista Putkonen-Örn

Rating: 4 out of 5.

Anu Patrakka: Arvoton – Nelson Monteiron ensimmäinen tapaus

Arvioi Raila Luhtala

Mikä on kirjan rikos ja kuka sitä selvittää?

Kirja alkaa nykydekkarityyliin prologilla, jossa tapahtuu murha. Siitä loikataan nykyhetkeen ja aletaan tutustua kirjan päähenkilöihin, joista keskeisin on henkirikosyksikön rikostutkija Nelson Monteiro. Monteiro on Portugalin Portoon avioeronsa jälkeen vanhenevan isänsä kanssa asumaan muuttanut entinen huumepoliisi. Hän ryhtyy tuoreeseen pomoonsa epäluuloisesti suhtautuvan tiiminsä kanssa tutkimaan murhaa, jonka uhrin henkilöllisyyden selvittäminen osoittautuu erittäin haastavaksi.

Miten luonnehtisit kirjaa?

Anu Patrakka on yhdistänyt perinteiseen dekkariin vahvaa yhteiskunnallista kuvausta siitä, miten erilaisin tavoin nykymaailmassa kohdellaan maan – tässä tapauksessa Portugalin – alkuperäisiä asukkaita ja maahan erilaisilla taustoilla muuttavia ihmisiä. Siirtotyöläisten hyväksikäytön ja muiden epäoikeudenmukaisuuksien kuvaamiseen keskitytään kirjassa sen verran painokkaasti, että rikostarina tuntuu välillä jäävän taustalle.

Mikä kirjassa on parasta?

Nelson Monteiro vaikuttaa kiinnostavalta ja moniulotteiselta henkilöhahmolta, jonka vaiheista kuulen mielelläni lisää sarjan seuraavassa osassa.

P.S. Kuuntele Kirsin podcast Anu Patrakan kanssa!

 • Anu Patrakka: Arvoton
 • Otava 2023
 • 311 sivua / 8 h 58 min
 • Äänikirjan lukee Ilkka Villi

Rating: 3 out of 5.

Påskekrim jatkuu koko pääsiäisen! Jatkamme uutuusdekkareiden arviointeja seuraavassa jutussamme. Olethan huomannut, että voit tilata Kirsin Book Clubin uudet jutut suoraan sähköpostiisi?

Lue myös aiemmat dekkarikoosteemme:

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *