Vieraana Ylen Kulttuuriykkösessä vinkkaamassa kevään 2023 kirjoista

Sain kutsun Ylen Kulttuuriykkönen-ohjelmaan, joka on Yle Radio 1 -kanavan kulttuurin ajankohtaisohjelma. Ohjelmaa lähetetään arki-iltapäivisin ja sen jälkeen ohjelmat ovat kuunneltavissa Yle Areenan podcast-osiossa. Ohjelmassa on usein todella kiinnostavia keskusteluja ja tietenkin sanoin hetki kyllä, kun kutsu kävi!

Kulttuuriykkössä kirjavinkkattiin: Mistä kirjoista tänä keväänä puhutaan ja mitä kannattaa ehdottomasti lukea?

Olen ollut pari kertaa aiemminkin Ylen radio-ohjelmissa. Kerran keskustelemassa chick lit -kirjoista, Sari Luhtasen kanssa etenkin Aino Räsäsen Soita minulle, Helena -kirjan johdattamana. Toisen kerran minua haastateltiin lukupiireistä jonkun kirjakeskustelun inserttiin. Kumpaakaan keskustelua ei löydy enää Yle Areenasta.

Kulttuuriykkönen tallennettiin kiirastorstaina 6.4.2023 Pasilassa Ylen Mediatalossa.

Suorassa radio-ohjelmassa olo on sopivalla tavalla kutkuttavaa. Lähes 50 Kirsin Book Club -podcastin kokemuksella ei enää jännitä jokaista sanaa etenkään, kun aihe on kiinnostava ja läheinen. Tällä kertaa olin kyllä hieman huolissani omasta äänestäni. Olin ollut edellisellä viikolla pari päivää flunssassa ja ääneni oli melko käheä. Nappasin kurkkupastillin ennen ohjelmaa ja sovimme ohjelman juontajan Miia Gustafssonin kanssa toimintaohjeet mahdollisen yskänkohtauksen varalle.

Studion pyöreän pöydän äärellä Anna Tulusto (vas.), Miia Gustafsson, Marko Suomi ja minä.

Studiossa kanssani olivat keskustelemassa Takakansi-podcastin vetäjä Marko Suomi sekä Lukupiiri Tulusto & Kylmälän toimittaja Anna Tulusto. Markon tiesin entuudestaan, mutta emme olleet koskaan tavanneet. Annan kanssa olimme osuneet muutamissa kirjatilaisuuksissa samaan pöytään.

Näitä kirjoja suosittelimme

Meiltä oli pyydetty jo etukäteen listaa kirjoista, joista haluamme keskustella. Minä toimitin ”pitkän listan”, joista sitten sain esitellä neljä kirjaa. Miia Gustafsson heitti väliin kysymyksiä myös muista aiheista, esimerkiksi Kiira Korven runokirjan arvioon liittyvästä kohusta.

Minun valintojani olivat seuraavat kirjat:

  • Satu Rämö: Hildur ja Rósa & Björk – ohjelmassa kysyttiin vinkkejä erityisesti pääsiäiseksi, joten påskekrimin hengessä tämän kevään ykkösdekkari piti tietenkin nostaa esiin. Lue aiempi arvioni Hildurista ja tuore Rósa & Björk -jatko-osasta. Kustantaja WSOY 2023.
  • Harry Whittaker: Atlas Lucinda Rileyn poika viimeisteli Seitsemän sisarta -sarjan edesmenneen äitinsä ohjeiden mukaisesti. Atlaksen maailmanlaajuinen julkistus on 10.5.2023. Lue aiemmasta jutustani, mitä seitsemälle sisarelle on sarjassa tähän mennessä tapahtunut. Kustantaja Bazar 2023.
  • Alex Schulman: Kiirehdi rakkain – kertomus Alexin ja hänen iäkkään suomenruotsalaisen isänsä suhteesta. Kirja on koskettava monella tavalla ja kovin erilainen kuin Alexin kirja äidistään, vaikka samasta ajasta ja samasta perheestä on kyse. Lue Airin kirja-arvio, jonka pointeista olen ihan samaa mieltä. Kustantaja Nemo 2023, suomentaja Jaana Nikula.
  • Ia Genberg: Yksityiskohdat – ruotsalainen Augustprisetin voittajakirja, jota käsitellään joukolla Kirsin Book Clubin huhtikuun lukupiirissä. Pieni kirja, joka sanoo todella paljon ja pistää omat muistot liikkeelle. Blogijuttu tulossa lukupiirimme jälkeen, mutta ennen Helsinki Litiä, jonne Ia tulee esiintyjäksi. Kustantaja Johnny Kniga 2023, suomentaja Jaana Nikula.

Keskustelun runo-osuudessa nostin lukupiirimme suosikin, Anja Erämajan Olen nyt täällä metsässä -runokirjan sekä Tarita Ikosen Tuho-trilogian (Kylmyyden monologi, Lasinalaiskudos ja Puhun niin kuin itsemurhakirjeissä puhutaan).

Markon ja Annan vinkit:

Marko Suomi ja Anna Tulusto suosittelivat mm. seuraavia kirjoja. Ohjelmasta saat selville, miksi he olivat päätyneet juuri näihin valintoihin:

  • Anu Kaaja: Rusetti
  • Oksana Vasjakina: Haava
  • Sanna Karlström: Pehmeät kudokset
  • Tuomas Aitonurmi: Ruumiin ylittävä ääni
  • Laura Gustafsson: Mikään ei todella katoa
  • Ramsey Campbell: Vanhat sarvet
Nyt on kuulokkeet riisuttu. Studiossa Marko Suomi, Anna Tulusto, Miia Gustafsson ja minä.

Studiossa oli todella kiva olla tai oikeammin oli mukavaa keskustella kirjoista. Hyvin pian alkurepliikkien jälkeen unohti, että meitä kuunteli livenä jonkinlainen joukko kenties pääsiäisen viettoon matkaavia ihmisiä, olihan kiirastorstai. Toki seurasimme tarkasti Miian käsimerkkejä, jottemme innoissamme kommentoisi toistemme päälle, ja ainakin minä vilkuilin seinällä loistavaa studion kelloa. Yle Areenasta ohjelmaa on ensimmäisen 10 päivän aikana kuunneltu yli 10.000 kertaa. Jos sinä et vielä kuulu joukkoon, niin pääset kuuntelemaan ohjelman tästä linkistä.

Kommentit
  1. Satu Olkkola
  2. Tarita
  3. Anki
    • Avatar photo Kirsi Ranin

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *