Elina Hirvonen: Katri Helena – rakastetun laulajan omaääninen elämäntarina

Laulaja Katri Helena oli vuosia ajatellut, että mitä ihmettä hänellä olisi enää julkisesti sanottavana, siis jotain sellaista, jota ei olisi jo tuhannessa lehtijutussa hänen elämästään kirjoitettu. Lähipiiri kannusti ottamaan sanan itselleen ja kertomaan oman näkemyksensä. Kirjailija Elina Hirvonen tutustui Katri Helenaan ja leikekirjoihin ja sai kirjoittaa laulajan elämäntarinan yhdessä Katrin kanssa.

Katri Helena – Laulaja – julkistustilaisuus

Kirjoittanut Kirsi Ranin

Katri Helena – Laulaja -teoksen julkistustilaisuus oli Musiikkitalolla 12.4.2023. Saliin oli kerääntynyt Katri Helenan ystäviä, kollegoja ja faneja. Lavalle nousivat säteilevät Katri Helena ja Elina Hirvonen sekä haastattelijan roolissa toimittaja Katri Makkonen.

Katri Makkonen, Katri Helena ja Elina Hirvonen Musiikkitalolla 12.4.2023

Aluksi kuunneltiin pätkä Katri Helena – Laulaja -teosta äänikirjana. Se olikin mielenkiintoinen toteutus, sillä Katri Helena on lukenut kirjan itse äänikirjaksi. Tapahtumat tulevat kovin aidosti lähelle, kun Katri Helena lurauttaa tekstien väliin laulaen muutaman säkeen tunnetuista kappaleistaan.

Haastattelussa Katri Helena kertoi, että hänellä oli hyvä lapsuus, sillä ”äiti ja isä rakastivat minua ihan täysillä”. Katri oli 6-vuotiaana ilmoittanut, että hänestä tulee laulaja. Isä toivoi tyttärelleen ”kunnon” ammattia, mutta äiti edisti uraa järjestämällä tyttärelle laulutunteja. Kodin peruja oli arvomaailma, jossa ollaan työteliäitä ja yritetään tehdä parhaansa.

Katri Helena on kotoisin Tohmajärveltä, kylästä, josta sodassa menetettiin 2/3 Neuvostoliitolle. Elina Hirvonen oli käynyt tutustumassa Katri Helenan lapsuus- ja nuoruusmaisemiin ja kuvaa tekstissä nousua työläisolosuhteista ja muuttoa maalta kaupunkiin Katri Helenan näkökulmasta, mutta myös osana sodanjälkeisen Suomen historiaa.

Elina oli kauhea viitseliäs, ammattinainen, sillä hän kävi katsomassa eri puolella Suomea kaikki paikat, jotka ovat olleet minulle tärkeitä”

Katri Helena

Kyllä. Kävin muun muassa Tohmajärvellä, Keuruulla ja Hämeenkyrössä. Ja siinä kirkossa, jossa Katri Helena tapasi Tommin. Mä katsoin sen kirkonkäytävän tosi tarkkaan, että ok, tämä on se käytävä, josta Katri marssi ja ajatteli ”Ou nou, olisinpa vähän nuorempi!”

Elina Hirvonen

Elina kertoi, että kyseessä oli jännittävä projekti. Hän koki, että hän on kirjoittaessaan Katri Helenasta vastuussa koko Suomen kansalle, sillä Katri on niin paljon koskettanut ihmisten sydämiä. ”Yritin unohtaa julkisen Katri Helenan ja tuoda ihminen Katrin esiin. Me tutustuimme ja meillä oli hyvin rauhallinen tapa olla yhdessä. Se oli tärkeintä.”

Haastattelussa käsiteltiin Katri Helenan uraa ja henkilökohtaista elämää. Kuulijana tuntui, että Katri Helenan lämpö ja elämänviisaus huokuivat katsomoon asti. Hän oli lavalla hauska, tyylikäs ja sopivan avoin.

Sivusta seuratessakin Katri Helenasta ja Elinasta huokui vahva tiimityöskentely.

Katri Helenalla oli veto-oikeus kaikkeen sisältöön. Elina kertoi, että he eivät käsitelleet vaikeimpia asioita heti, vaan vasta, kun luottamus oli rakentunut vahvaksi.

Kuolema tuli niin lähelle monta kertaa ja voidaan ajatella, että liian aikaisin. Mutta mä olen hyväksynyt sen. Kuudes kesäkuuta tulee 35 vuotta Timon kuolemasta. Ei mulla ole ikävä, eikä murhe, mä olen kiitollinen. Kiitollisuus on auttanut hirveän monissa asioissa. Se jätti minuun kuitenkin sellaisen koukun, että halusin uudelleen sen onnellisen ajan.

Katri Helena

Katson sineen taivaan ja Anna mulle tähtitaivas ovat Katri Helenan lempikappaleet. Hän sanoi, että molemmat ovat rukouksia, viihteellisessä muodossa, ja hän kehottaakin ihmisiä laulamaan niitä joka päivä.

Onkin mielenkiintoista, kuinka tämä noin tunnin haastattelu muutti minun kuvaani Katri Helenasta. Minulle hän on ollut hieman vanhemman polven iskelmälaulaja, mutta en ole aiemmin saanut hänestä näin monipuolista ja syvällistä kuvaa. Kun hän tilaisuuden päätteeksi lauloi vielä muutamia hittejään, kuuntelin liikuttuneena ja ihaillen.

Signeerausjono oli valtavan pitkä. Taisin seistä siinä noin tunnin ennen kuin olimme tässä kuvausvaiheessa. Kuva: Sami Ravanttinen

Katri Helena – Laulaja – kirja-arvio

Kirjoittanut Minna Väisälä

Katri Helenan iki-ihana klassikko Puhelinlangat laulaa lienee ensimmäinen radiomusiikkimuistoni lapsuudesta. Katri Helena on siis ollut minun elämässäni aina. Hän on kaikkien elämän tyrskyjen keskelläkin säilynyt mielessäni tohmajärveläistyttönä, josta tuli iskelmälaulaja. Niinpä olikin kiehtovaa ja koukuttavaa kuunnella Katri Helenan tarina kautta vuosikymmenten hänen itsensä lukemana.

Kun tyttö 6-vuotiaana ilmoittaa, että hänestä tulee laulaja ja 12-vuotiaana karkaa laulukilpailuihin, vanhemmillekin käy selväksi, että elämänura on valittu. Katri saa vanhempiensa ainokaisena heidän jakamattoman tukensa, ja äiti tarttuu managerinomaisesti toimeen edistääkseen tyttären pääsyä levy-yhtiön puheille. Äidin rooli on kannustava ilman että hän pyrkisi hallitsemaan tai määräämään tyttärensä uraa tai elämää.

Kirjan kuvitusta

Musiikki ja laulaminen ovat pitkään Katri Helenan ainoa elämä. Toki poikaystäviä on alalta ja alan ulkopuolelta, mutta vasta kun Katri Helena ja Timo Kalaoja kohtaavat, löytyy tilaa muillekin tärkeille asioille. Katrilla on kyky tunnistaa merkittävät ihmisensä, eikä ensitapaamisesta kulu pitkääkään aikaa, kun perhe jo kasvaa.

Katri Helenasta on hänen uransa aikana kirjoitettu lukemattomia juttuja. Hän on aina rajannut itse tarkkaan, mistä kertoo. Tässä kirjassa minulle merkittävintä ei ole, kuinka paljon salaisuuden verhoja raotetaan, vaan se miten Katri Helena menneestä elämästä – ja nykyisestäkin – kertoo. Hänen lämmin ja positiivinen elämänasenteensa on kantanut läpi elämän ja kuultaa kauniina myös tässä kirjassa. Siksi minusta onkin jonkinlainen kauneuspilkku, että Katri Helena eksyy melko laveasti muistelemaan kärsimäänsä pahaa. Ei siksi, että asioita pitäisi salata, vaan siksi, ettei julkisessa nokittelussa koskaan ole voittajia.

Elina Hirvonen on kirjannut tarinan edetessä sen virstanpylväiksi merkittäviä kotimaisia ja ulkomaisia tapahtumia. Tämä kuljettaa nuo ajat eläneen lukijan muistelemaan myös omaa elämänkaartaan. Tarinointi musiikkielämästä ja kollegoista herättää omia musiikkimuistojani ja saa kirjan tuntumaan omalta ja läheiseltä.

Kirjan tiedot

  • Elina Hirvonen: Katri Helena – Laulaja
  • Johnny Kniga 2023
  • 442 sivua / 12 t 45 min
  • Äänikirjan lukija: Katri Helena
  • Kannen valokuva: Lauri Laukkanen

Rating: 4.5 out of 5.

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *