Karoliina Niskanen: Muamo – äitien ketju kannattelee maailmaa

Oi armas kantajani,
nyt mie oikein ymmärränkin
siun suuren työsi merkityksen.
Kiitos kättesi töistä,
huolenpidosta ja jaksamisesta.

Pirkko Fihlman / katkelma Itkusta evakkoäidille

Muamon tarinaa kirjoittaessaan Karoliina Niskanen ystävystyi Pirkko Fihlmaniin, karjalaiseen itkijään, joka lähetettiin sotalapseksi Ruotsiin jatkosodan aikana. ”Pirkko Fihlman painottaa, että itkut ovat yhteisöään hoitavia rituaaleja, eivät viihdettä. Itkujen tehtävä on johdatella ihminen pimeydestä valoon, surusta rakkauteen, empatiaan, ymmärrykseen. Itkut puhdistavat sydäntä.”

Muamo on nimensä mukaisesti kirja äideistä. Miniä Laatokan Karjalassa on anoppinsa alla piikaakin vähäisempi. Miniän muamo on lukuisten synnytysten väsyttämä, mutta tyttärelleen rakas. Pohjanmaalla pientilan emäntä yrittää saada ruuan riittämään perheelle ja raskaana taloon miniäksi naidulle ruotsalaiselle Annalle. Taiteilijaäiti on sysännyt Annan pois kotoaan häpeän vuoksi.

Teoksesta huokuu Karoliina Niskasen lämmin yhteys kirjansa päähenkilöihin. Hän on haastatellut laajaa joukkoa sukulaisiaan ja muita sota-ajan kokeneita ja tutustunut taustamateriaaleihin mm. kotisynnytyksistä. Kirja on fiktiota, mutta koskettavan toden tuntuinen.

Pitkä on harppaus nykypäivän perhesuunnitteluun ja äitiyshuoltoon. Niskanen kuvaa suurella sydämellä, miten nuorten ihmisten heräävien tunteiden palosta seurauksena on koko elämän mittainen polku, jota ei ole voinut suunnitella etukäteen. Asiat vain tapahtuvat. 

Sotalapsia Turussa lähdössä laivalla Ruotsiin. Kuva Wikipedia.

Karjalasta Pohjanmaalle

Sota pakottaa karjalaiset lähtemään kotoaan. Sotalapsia lähetetään Ruotsiin turvaan. Elämä Pohjanmaalla on erilaista ja kuitenkin samanlaista kuin Karjalassa. Kuinka suuren muutoksen suomalaisten elämään toinen maailmansota saikaan aikaan. Eri puolilta Suomea ihmiset kohtasivat toisiaan ja nuoria pareja syntyi sellaisista ympyröistä, joissa muuten ei olisi kohdattu lainkaan. Moniko meistä olisi jäänyt ilman sotaa syntymättä? Minä ainakin. 

Aunuksen lastensairaalan toipilaita Rajaseudun Ystävien lastenkodissa. Kuva SA-kuva/Kim Borg.

Kirja on leimallisesti naisten kirja. Avioliittoihin on päädytty melkein vahingossa, ja läheistä yhteyttä puolisoiden välillä ei helposti löydy. Päähenkilöt ovat ajautuneet henkisesti yksinäiseen elämään, jonka sanelevat muut ihmiset tai taloudellinen ahdinko. Itse täytyy pärjätä, mutta lopulta yhteys syntyy anoppiin, ainoaan toiseen talossa olevaan naiseen.

Karoliina Niskanen on näyttelijä, ohjaaja ja muusikko, joka on kirjoittanut rap-lyriikkaa. Kirja toimii mainiosti äänikirjana. Niskanen lukee sen yhdessä Eeva Soivion kanssa. Karjalan ja Pohjois-Pohjanmaan osuudet erottuvat sekä kielessä että äänessä. Muamo onnistui vangitsemaan maailmaansa minut evakon tyttäreen niin, että naisten läsnäolosta jää vahva tunne pitkäksi aikaa. 

Karoliina Niskanen. Kuva Uupi Tirronen.

Äänikirjassa voi kuulla myös Pirkko Fihlmanin esittämän sotalapsen itkun.

  • Karoliina Niskanen: Muamo
  • Bazar 2023
  • 303 s / 7 h 13 min
  • Äänikirjan lukijat: Eeva Soivio, Karoliina Niskanen

Rating: 4 out of 5.

Lue myös aikaisempi juttumme niistä kirjoista, joita suosittelemme tai toivomme äitienpäivälahjaksi: Äidille. Kirsin Book Clubin vinkit

Kommentit
  1. Pekka Reponen

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *