Oopperan areenakiertue tarjoaa iloa silmille ja korville

Suomen kansallisooppera ja baletti lähtee putkiremonttia pakoon kiertueelle eikä mille tahansa pikku vierailulle. Luvassa on Suomen suurin areenakiertue, ja matkaan lähtee 270 henkilöä, heistä esiintyjiä on 175. Kaupunkeja on viisi, ja esiintyjiä ja muuta henkilökuntaa kuljettamaan tarvitaan seitsemän junavaunua. Lavasteita, pukuja, rekvisiittaa ja teknistä kalustoa kuljettaa 11 rekka-autoa. Osa niistä lähtee matkaan jo heti vapun jälkeen. Ensimmäisenä vuorossa on Oulu, jossa esitys saa ensi-iltansa lauantaina 6.5.

Väriä ja iloa Bizet’n Carmenissa. Kuva Kansallisooppera/Emma Suominen.

Seurasin esityksen pääharjoitusta juuri ennen vappua Vantaalla, lähellä lentokenttää sijaitsevalla valtavalla studiolla. Arkinen ympäristö vain korosti upean show’n värikkyyttä ja iloista juhlatunnelmaa. Studiotilan etuhuoneessa oli kaikkea mahdollista rekvisiittaa kontrabassokoteloista polkupyöriin ja tanssijoiden veryttelymattoihin.

Studion puolella tanssijat odottivat vuoroaan venytellen tai tanssin liikkeitä toistaen. Kuorolaiset ilmestyivät seuraavaa esiintymistään odottamaan milloin missäkin asussa. Viereeni istahti upeassa esiintymisasussaan Yönkuningatar (Krista Kujala) ja seuraavaksi Sibeliuksen viulukonserton solisti Pekko Pulakka. Näin valtavan suuri ja eri oopperoiden ja balettien kohtauksista rakennettu kokonaisuus on myös melkoinen logistinen palapeli.

Harjoitusstudiolla satunnainen vierailija näki myös paljon sitä, mikä jää piiloon varsinaisessa esityksessä: esiintymiseen valmistautumista, rekvisiitta ja odottelua ennen omaa vuoroa.

Taikahuilusta Joutsenlampeen ja Carmenista Sibeliukseen

Joutsenlammen pääparina Michal Krčmář ja Hanako Matsune. Kuva Kansallisooppera/Roosa Oksaharju.

Pääharjoituksessa esityksen osat olivat jo loppuun hiottuja, mutta vielä käytiin läpi siirtymiä ooppera-aarioista balettiin ja joukkokohtauksista solistisiin osuuksiin. Koko oopperan komea orkesteri on mukana eikä montussa vaan koko ajan näkyvillä esiintymislavan takaosassa. Lisäksi kamera poimii soittajia ja kapellimestari Nick Davisin lähikuviin lavan sivulla oleviin valtaviin skriineihin.

Valkyyrioiden ratsastus Wagnerin Ring-sarjan oopperasta Valkyyria. Oopperan orkesteri häämöttää laulajien takana. Kuva Kansallisooppera/Emma Suominen.

Esitys alkaa niin komeasti, että kylmät väreet kulkevat selkäpiissä. Kuoro kajauttaa O Fortunan Orffin Carmina Buranasta, ja yhtä voimakkaasti jatketaan Wagnerin Valkyyrioiden ratsastuksella. Tunnelma ja värit vaihtuvat, kun näyttämölle leijuvat pastellisävyiset ballerinat valssin tahtiin Tšaikovskin baletista Prinsessa Ruusunen. Jere Erkkilän ohjaama kokonaisuus on herkkupalojen juhlaa. Yhteensä osia on 17. Todellinen oopperan ja baletin ”lauantain toivotut”.

Osa esityksen seuraamisen iloa on katkelmien tunnistaminen. Aika pitkälle selvisinkin, vaikken mikään oopperamusiikin suurkuluttaja olekaan.

Mozartin Taikahuilun Papagenon aariassa on lapsenomaista ilottelua, kun oravat, karhut ja jänikset ympäröivät Papagenon esittäjän Markus Niemisen. Suosittelenkin ottamaan kouluikäiset lapset mukaan esitykseen. Tästä kokonaisuudesta nauttivat ensikertalaisetkin, myös aikuiset, joille ooppera tai baletti on ennenkokematonta.

Mozartin Taikahuilun rakastettava metsästäjä Papageno (Markus Nieminen). Kuva Kansallisooppera/Emma Suominen.

Väilillä myös jotakin muuta kuin oopperaa. Studion etutilan polkupyörät saavat selityksen, kun 50-luvun vaatteisiin pukeutuneet kuorolaiset pyöräilevät sisään ja Mika Pohjonen, oikea tangokuningas vuosimallia 1992 kiipeää korokkeelle ja laulaa Unto Monosen Satumaa-tangon. Yleisökin kutsutaan mukaan laulamaan.

Yksi varoitus minulle on: korvamatoja ei pysty välttämään. Minulla vuorottelivat seuraavana päivänä Sibeliuksen viulukonsertto, joka esityksessä soi Sibelius-baletin musiikkina, ja Carmenin Toreador-aaria, jota hyräilin vielä tätä kirjoittaessani.  

Minna Lindgren nimesi Bizet’n Carmenin maailman parhaaksi oopperaksi kirjassaan Minun oopperani. Ainakin se on yksi suosituimmista ja Toreadorin aaria korvamatoainesta. Kuva Kansallisooppera/Emma Suominen.

Oopperan ja Baletin areenakiertue 2023

 • KESTO 1 t 40 min, ei väliaikaa
 • IKÄSUOSITUS yli 7-vuotiaille
 • ESITYKSET: La 6.5. Oulu, Ouluhalli, Ke 10.5. Rovaniemi, Lappi Areena, La 13.5. Joensuu, Joensuu Areena, Ke 17.5. Helsinki, Helsingin jäähalli, Ke 24.5. ja to 25.5. Turku, Gatorade Center.
 • MUSIIKINJOHTO Nick Davis
 • OHJAUS Jere Erkkilä
 • KOREOGRAFIA Marko Keränen, Javier Torres, Lucas Jerkander, Jorma Elo, Jorma Uotinen, David McAllister, Serge Lifar, Marius Petipa
 • LAVASTUS Mark Väisänen
 • PUVUT Erika Turunen, Anna Kontek, Robert Perdziola, Jorma Uotinen, Gabriela Týlešová, Ramón B. Ivars
 • VALAISTUS- JA VIDEOSUUNNITTELU Gabriel Phillips-Sanchez
Areenaesitys on täynnä toinen toistaan upeampia balettikohtauksia. Tämä kuva on Joutsenlammesta, ei kuitenkaan harjoituksista vaan aikaisemmasta esityksestä. Kuva Kansallisooppera/Roosa Oksaharju.
Kommentit
 1. Anki
  • Avatar photo Airi Vilhunen

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *