Eppu Nuotio: Hopeamedaljonki – Raakel Oksa selvittää menneisyyden mysteerin

Ihmissuhdekiemuroiden selvittäminen vuosikymmenten jälkeen voi olla yhtä haastavaa ja jännittävää kuin murhaajan jahtaaminen. Eppu Nuotion luoma Raakel Oksa kaivelee sarjan toisessa osassa Hopeamedaljonki nuorten aikuisten tekemisiä Etyk-Suomessa vuonna 1975.

Perhesuhteita

Raakel Oksa on eronnut poikansa Eeron isästä, jolla on uusi onnellinen parisuhde ja vauva tulossa. Raakel on puuseppä, joka on viime aikoina tehnyt huoneistoremontteja. Luotettavien alihankkijoiden haaliminen on haastavaa, niinpä Raakel kääntyy Dannen puoleen. Heillä on aiemmin ollut suhde, jonka Raakel on kuitenkin halunnut pitää kepeänä ja näin tullut torjuneeksi Dannen. Onneksi työt sujuvat tältä parivaljakolta mainiosti, vaikka vanha suola Raakelia janottaakin – ja ehkä Danneakin.

Ja yllättäviä perhesuhteita

Raakel ei tiedä, mikä häntä liikuttaa eniten, sekö että hanellä on veli vai se että veli on niin paljon hänen näköisensä. Vaiko se, että velikin on käsityöläinen, konservoija.”

Raakelilla ja Leolla on yhteinen isä. Molemmat ovat kasvaneet ainoina lapsina äitinsä kanssa, joten he ilahtuvat löytäessään sisaruksen. Raakel tutustuu Leon äitiin, Ellen Lähteeseen, joka on tuttu hahmo Eppu Nuotion kirjoittamasta Ellenin nimikkosarjasta. Ellen suhtautuu Raakelin ilmaantumiseen perheeseen rauhallisesti.

”Miten sun äitis on ottanut tämän?” Raakel kysyy.
”Oli se hetken aikaa typertynyt, mutta seuraavan kerran kun se soitti, se sanoi, että mukavia sukulaisia ei ole koskaan liikaa”, Leo vastaa.”

Puuseppää aina tarvitaan

Ellen pyytää Raakelilta apua. Maanmittarikillan kunniajäsen Kaarina Louko on kuollut. Ellen on myös tuon killan kunniajäsen, ja hänen osakseen on langennut selvittää Kaarinan asunto realisointia varten, jotta Kaarinan killalle testamenttaamat varat saadaan siirretyksi.

Ellen ja Raakel olettavat menevänsä asuntoon suunnittelemaan pintaremonttia varten, mutta heitä odottaakin yllätys. Asunto on täynnä – siis todella täynnä – kaikenlaista tavaraa.

Raakel kiertää katsomassa huoneet. Kylpyhuoneen lattialla on kymmeniä sampoopulloja ja Nivea-purkkeja, pahvisia pesuainelaatikoita ja saippuoiden käärepapereita niputettuna. Villalankaan ripustettuja vessapaperirullien hylsyjä roikkuu pyyheliinakoukuista.”

Mitä Kaarinalle tapahtui?

Ellen on hämmentynyt. Kaarina on ollut hänen opettajansa Otaniemessä, eikä Ellenillä ole ollut mitään syytä olettaa, etteikö Kaarinan elämä olisi järjestyksessä. Mitä hänelle on tapahtunut eläkevuosina?

Raakel tulee uteliaaksi. Kuka oli tämä Kaarina Louko, millaista elämää hän eli, mikä johti tähän lopun surkeuteen? Raakel lähtee tutkimusmatkalle Kaarinan menneisyyteen.

Nuoria aikuisia Etyk-Helsingissä

Kaarina, Sinikka ja Mauno ovat olleet erottamaton kolmikko kouluajoista lähtien. Ystävykset ovat viettäneet nuorten elämää, pelanneet korttia, kulkeneet aina kolmisin. Kun Mauno ja Sinikka alkavat seurustella, kolmikon ystävyys pysyy edelleen tiiviinä, vaikka tiet työelämään erkanevatkin. Raakel löytää Kaarinan asunnosta viitteitä menneestä ja ryhtyy tosissaan selvittämään vuosikymmenten takaisia tapahtumia ja kolmiodraaman ihmissuhteita.

Jännäri ilman murhaa ja paluu menneisyyteen

Arvoituksellisen tarinan voi kirjoittaa ilman murhaa ja väkivaltaakin, ja sen taidon Eppu Nuotio osaa. Pala palalta menneisyys avautuu lukijalle ja moni asia saa selityksensä. Epätasapainonen lojaalius ihmissuhteissa ja manipuloiva käytös eivät ole vain meidän aikamme ilmiöitä.

Eppu Nuotio on todella asettunut 1970-luvun maailmaan, ja hän kuvaa Etyk-Helsinkiä osuvasti. Lukijanakin on mukava palautella mieliin muistoja ja maisemia omilta kasvuvuosilta.

Eppu Nuotio. Kuva Liisa Valonen

Suosittelen Hopeamedaljonkia leppoisan ja laadukkaan viihteen ystäville. Pidän kirjan kannesta, kuten myös Hannamaija Nikanderin luennasta, joten formaatin voi valita omien mieltymysten mukaisesti.

  • Eppu Nuotio: Hopeamedaljonki
  • Raakel Oksa ratkaisee, osa 2
  • Gummerus 2023
  • 251 s / 5 t 9 min
  • Äänikirjan lukija Hannamaija Nikander

Rating: 3.5 out of 5.

Lue myös muut arviomme Eppu Nuotion teoksista:

Eppu Nuotio & Pirkko Soininen: Sakset tyynyt alla
Eppu Nuotio & Pirkko Soininen: Nainen parvekkeella
JUTTU TUTUSTA: Eppu Nuotio, ehtiväinen kirjailija ja lukija
Eppu Nuotio: mutta minä rakastan sinua

Kirsin Book Club osallistuu 5.-18.6.2023 kirjabloggareiden perinteiseen dekkaritapahtumaan. Tilaa uudet jutut suoraan sähköpostiisi!
Lue myös muut juttumme dekkariviikoilla:

Kommentit
  1. Jane / Kirjan jos toisenkin
    • Avatar photo Minna Väisälä

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *