Keigo Higashino: Uskollinen naapuri – taidokkaasti punottu tarina etsii murhaajaa

Keigo Higashinon Uskollisesta naapurista ei turhaan tullut hänen kansainvälistä läpimurtoaan. Jännärin nerokas juoni on kerrottu taidokkaasti, ja lukijakin tulee pohtineeksi ongelman määrittelyn ja sen ratkaisun välistä suhdetta.

Paha saa palkkansa

Aiemmin baarissa työskennellyt Yasuko Hanaoka on saanut elämänsä järjestykseen. Hän asuu tyttärensä Misaton kanssa ja on saanut töitä paikallisessa eväspuodissa. Rauhaa häiritsee vain huonotapainen ja väkivaltainen ex-mies Shinji Togashi, joka edelleen piinaa Yasukoa ja Misatoa.

Kun Shinji taas kerran tulee Yasukon luo vaatimaan rahaa ja uhkailemaan, tilanne kehittyy väkivaltaiseksi ja päättyy Shinjin kuolemaan. Tähän on osuutensa niin äidillä kuin tyttärelläkin. Dekkarin murhaaja siis tiedetään, samoin kuin murhaan johtaneet tapahtumat. Mutta miten tästä eteenpäin?

Naapuri rientää apuun

Yasukolla on siis tapettu mies asunnossaan, ja tilanne näyttää epätoivoiselta. Hän on jo tarttumassa puhelimeen ilmoittautuakseen poliisille, kun ovikello soi. Tulija on naapuri Tetsuya Ishigami, joka on hyvin tilanteen tasalla, sillä japanilaisen kerrostalon seinät eivät tunnu tarjoavan paljoakaan yksityisyyttä. Omaan hillittyyn mutta määrätietoiseen tyyliinsä hän ohjeistaa Yasukon ja Misaton. Huoneisto siivotaan, ruumis hävitetään ja alibi luodaan. Jälkien peittelyllä on kallis hinta myös satunnaiselle sivuliselle. Juoni näyttää onnistuvan ja naapurusten arkinen elämä jatkuu kuten ennenkin.

Kissa ja hiiri -leikki

Ruumiin löydyttyä alkaa lukijankin hermoja piinaava murhaajan selvittäminen. Ishigami on huippulahjakas matemaatikko, joka on tieteellisen uran sijaan valinnut opettajan ammatin. Vastassaan hänellä on poliisia avustava fysiikan apulaisprofessori Manabu Yukawa. Nämä herrat puhuvat samaa kieltä, ja heidän shakkipelimäinen ja älyä säihkyvä kaksintaistelunsa vangitsee lukijan tiukkaan otteeeen.

… Aikaisemmin esitit tällaisen kysymyksen: kumpi on vaikeampaa, luoda ongelma, jota kukaan ei pysty ratkaisemaan, vai ratkaista se. Muistatko?”
”Muistan. Minun vastaukseni on, että ongelman luominen on vaikeampaa. Ratkaisijan on vain seurattava ongelman esittäjää.”

Ulkomaisen jännistyskirjallisuuden kunniakirja 2021

Suomen dekkariseura myönsi Uskolliselle naapurille vuonna 2021 ulkomaisen jännityskirjallisuuden kunniakirjan. Raadin perusteluihin on helppo yhtyä:

Nerokkaan juonen ja yllättävän loppuratkaisun ohella romaanissa kuvataan ansiokkaasti japanilaista kulttuuria ja tuodaan luontevasti esiin yhteiskunnallisia teemoja kuten perheväkivaltaa ja kodittomien, köyhien ja yksinäisten olosuhteita.

Palkitsemalla Uskollisen naapurin Suomen dekkariseura haluaa kiittää myös kustantajaa uuden kielialueen tuomisesta suomalaisen dekkarinlukijan ulottuville ja edelleen rohkaista kustantajia tuomaan Suomen markkinoille dekkareita harvinaisemmilta alueilta.”

Kirjailijasta

Keigo Higashino (1958) opiskeli alunperin sähköinsinööriksi. Hänen esikoisensa After School (1985) voitti Japanin parhaan dekkarin palkinnon, ja Higashino ryhtyi päätoimiseksi kirjaiijaksi. Higashino on julkaissut dekkareiden lisäksi romaaneja ja lastenkirjoja. Uskollinen naapuri on hänen kansainvälinen läpimurtoteoksensa.

Kustantamo Punaisen Silakan Rami Ahonen Turun kirjamessuilla 2022.

Suosittelen tämän taidokkaan ja koukuttavan jännärin lisäksi tutustumaan myös harvinaiseen herkkuun kustajantajan sivuilla. Siellä julkaistu pätkä Higashinon haastattelusta avaa hänen suhdettaan koviin luonnotieteisiin. Kirjailija ei ole vuosiin antanut haastatteluja ja hän on myös kieltänyt kuvansa käytön kirjojensa markkinoinnissa.

Ja se rakkaus! Aika rankan ilmenemismuodon se tässä dekkarissa saa. Pohdinta siitä, mikä lopulta on suurin toiselle annettava rakkaudenosoitus sai tähdet nousemaan viiteen.

  • Keigo Higashino: Uskollinen naapuri
  • Kustantamo Punainen Silakka, 2020
  • Alkuteos Yogisha X no kenshin
  • Suomentaja: Raisa Porrasmaa
  • 287 s / 9 t 19 min
  • Äänikirjan lukija: Juhani Rajalin

Rating: 5 out of 5.

Kirsin Book Club osallistuu 5.-18.6.2023 kirjabloggareiden perinteiseen dekkaritapahtumaan. Tilaa uudet jutut suoraan sähköpostiisi!
Lue myös muut juttumme dekkariviikoilla:

Kommentit
  1. Satu/ kuunnellut äänikirjat
  2. Anki

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *