Lilja Sigurđardóttir: Jääkylmä aurinko – Áróra etsii kadonnutta sisartaan Islannissa

Vuoden parhaaksi rikosromaaniksi Islannissa valittu Jääkylmä aurinko on Lilja Sigurðardóttirin uuden dekkarisarjan avaus ja kirjailijan ensimmäinen suomeksi käännetty teos. Kirjan päähenkilö on englantilais-islantilainen Áróra, mutta mukana on muitakin kiinnostavia henkilöhahmoja, joista toivottavasti kuulemme myös jatko-osissa. Tämän Áróran tutkimuksia -sarjan toinen osa, Verenpunainen meri, julkaistaan Suomessa syyskuussa 2023.

Mikä on Jääkylmän auringon rikos ja kuka sitä selvittää?

Kirja alkaa prologilla, josta lukijalle selviää, että joku on kuollut. Mutta kuka? Englantilais-islantilainen Áróra lähtee vastentahtoisesti Islantiin selvittämään isosiskonsa Ísafoldin olinpaikkaa. Heidän brittiäitinsä on huolissaan, kun toiseen tyttäreen ei ole muutamaan viikkoon saatu yhteyttä, edes Facebookissa ei Ísafold ole mitään julkaissut.

Áróra ansaitsee elantonsa selvittämällä talousrikoksia ja rahojen kätkemisiä sekä Englannissa että maailmanlaajuisesti. Pian Áróra törmää Islannissakin henkilöön, jonka talouskiemuroita hän lähtee selvittämään, vaikka aloittaakin tämän kanssa ensin romanttisen suhteen. Rikollisia sivujuonia paljastuu matkan varrella lisää: kuka myy laittomasti reseptilääkkeitä, ja onko nuoren maahanmuuttajan taustassa jotain epäilyttävää? Rikoksia tai ainakin rikosepäilyjä on siis kirja täynnä.

Onko Jääkylmän auringon juoni vetävä? Entä yllätyksellinen, arvaako lopun?

Vaikka itse pääjuoni eli isosisko-Ísafoldin etsintä etenee välillä kovin hitaasti, monipuoliset sivujuonet sekä mielenkiintoiset henkilöhahmot, mukaan lukien Áróran romanttiset vipinät useampaan suuntaan, saavat lukijan kääntämään sivuja tiuhaan tahtiin. Kirjassa on useita vauhdikkaita käänteitä ja loppuratkaisukin yllättää, ainakin osittain.

Onko Jääkylmä aurinko raaka, ahdistava tai pelottava?

Kirjan prologi saattaa heti alussa ahdistaa herkempää lukijaa. Raakoja tapahtumia ei kirjassa kuitenkaan suoranaisesti kuvata, vaan väkivalta löytyy ennemmin rivien välistä.

Suositteletko Jääkylmää aurinkoa ja kenelle?

Lämmin suositus nordic noirin ystäville! Kirja on täynnä tapahtumia ja yllättäviäkin juonenkäänteitä. Päähenkilö Árórasta ja muutamasta muustakin hahmosta luen mielelläni lisää jatko-osissa. Islannin ja islantilaisten käytöstapojen ja kulttuurin kuvausta on sopiva ripaus mukana.

Lilja Sigurđardottir. Kuva Gunnlöð
  • Lilja Sigurđardottir: Jääkylmä aurinko
  • Blue Moon / Docendo 2023
  • Áróran tutkimuksia -sarjan 1. osa
  • Alkuteos: Helköld sól
  • Suomentaja: Marjakaisa Matthíasson
  • 254 s / 8 t 30 min
  • Äänikirjan lukija: Sanna Majuri

Rating: 4 out of 5.

Kirsin Book Club osallistuu 5.-18.6.2023 kirjabloggareiden perinteiseen dekkaritapahtumaan. Tilaa uudet jutut suoraan sähköpostiisi!
Lue myös muut juttumme dekkariviikoilla:

Kommentoi