Niina Lahtinen loistaa Samppalinnan kesäteatterin 9 to 5 – hommat hoituu -musikaalissa

Samppalinnan kesäteatterin kesän 2023 ensi-ilta osui helleiltaan. Me heiluttelimme helmojamme katsomossa Dolly Partonin musikaalin 9 to 5 – hommat hoituu tahtiin ja ihastelimme, millä energialla näyttelijät jaksoivat laulaa ja tanssia eri lavoilla. Esitys oli korkeatasoinen, päätrio Niina Lahtisen johdolla erinomainen ja näytelmän ajankuva 1980-luvun työelämästä havahduttava!

Sain kesäteatteriseurakseni tyttäreni Kirren sekä turkulaiset Leena ja Päivi Jääsaaren.

Olin ensimmäistä kertaa Samppalinnan kesäteatterissa. Teatteri sijaitsee aivan keskustassa, samalla puolella jokea kuin Vartiovuoren kesäteatteri, jossa olen useana vuonna ollut katsomassa lastennäytelmiä. Samppalinna katsomo on nouseva ja yllätyksekseni myös pyörivä. Koko katsomo on katettu sateen varalta, mutta aurinkolippana katto toimi vain ylärivien osalta. Jos kohdallesi osuu aurinkoinen ilta kuten meille, ota mukaan aurinkolasit ja mielellään myös aurinkohattu.

9 to 5 – hommat hoituu, Suomen kantaesitys!

9 to 5 -musikaali perustuu elokuvaan, jonka teemakappale oli tuttu, mutta elokuvasta minulla oli hyvin hatara kuva, olen ehkä nähnyt sen, ehkä en. Elokuvan pääosissa olivat Dolly Parton, Jane Fonda ja Lily Tomlin. Leffa ilmestyi 1980 ja Broadway-musikaali 2009. Elokuvaa pidettiin aikoinaan feministisenä ja se herätti yhteiskunnallista keskustelua naisten kohtelusta yhdysvaltalaisessa työelämässä.

Samppalinnan 9 to 5 on musikaalin Suomen kantaesitys. Melkoinen ponnistus juuri hommaansa astuneelta teatterin johtokaksikolta, Jukka Nylundilta ja Jussi Rauvolalta. Käsiohjelmasta selviää, että ensemblen 16 roolia haki lähes 300 näyttelijää. Ei ihme, että lavalta huokuu ammattimaisuus.

Samppalinnassa on pyörivä katsomo ja musikaalin tapahtumat etenivät neljissä eri lavasteissa ja kalliolla, jonka takana avautui Turun kaupungin silhuetti. Lavastus Peter Ahlqvist.

Musikaalin keskiössä on kolme naista, jotka kaikki työskentelevät samassa yrityksessä, saman johtajan alaisuudessa. Johtajaa, jota esitti Robert Koch, voisi parhaiten kuvailla itseään täynnä olevaksi niljakkaaksi sovinistiksi.

Naisista Violet, jota esittää Niina Lahtinen, on teinipoikansa kanssa asuva leski, joka osaa hoitaa hommat niin töissä kuin kotonakin. Hän odottaa saavansa töissä ylennyksen, mutta aina joku mies, jonka Violet on kouluttanut, valitaan hänen sijastaan.

Violet (Niina Lahtinen) loistaa! Kuva: Otto-Ville Väätäinen

Doralee, jota esittää Pihla Pohjolainen, on johtajan sihteeri. Pomo pyrkii saamaan Doraleen polvelleen, työpöydälleen tai sänkyynsä asemavaltansa turvin. Doralee on paljon enemmän kuin hemaiseva ulkonäkönsä, mutta johtaja ei ole kiinnostunut muusta kuin ulkoisesta pätevyydestä.

Doralee (Pihla Pohjolainen) on jälleen kerran pomonsa (Robert Koch) pomputtelun kohteena. Kuva: Otto-Ville Väätäinen

Kolmikon täydentää Judy, joka on ollut koko aikuisikänsä kotirouvana. Aviomies Dick on juuri jättänyt hänet 19-vuotiaan Mindyn vuoksi. Judy on uudenlaisessa elämäntilanteessa, hänen pitää käydä töissä elättääkseen itsensä. Judya esittää Heljä Heikkinen.

Judyn (Heljä Heikkinen) lierihattu lähtee pian pois uuden elämän vauhdikkaissa kuvioissa. Kuva: Otto-Ville Väätäinen

Musikaalin juoni eteni aluksi hieman verkkaisesti, kun päähenkilöiden elämää ja työpaikan valtahierarkiaa esiteltiin rautalangasta vääntäen. Dialogi oli onneksi suurimmaksi osaksi nokkelaa, ihailin erityisesti Niina Lahtisen repliikkien ajoitusta! Ihan karmeaa oli katsoa toimiston touhua, kun muisti, että asiat joille nyt naurettiin, ovat olleet ihan totisinta totta ja joiltain osiltaan tuttuja myös oman työuran alussa. Ja varmaan edelleen löytyy kuvatun kaltaista naisten väheksyntää työelämässä, mutta onneksi se on jo harvinaisempaa. Olen kyllä nähnyt tyttökalentereita vielä tänä keväänäkin yritysten seinillä…

Nämä naiset tekivät esityksen! Vasemmalta Heljä Heikkinen, Niina Lahtinen ja Pihla Pohjolainen.

Väliajan jälkeen tempo kiihtyi ja työpaikalla tapahtuvaa muutosta oli kiinnostavaa seurata myös konsultin silmin. Ääneen nauroin kun post-it laput ilmestyivät näyttämölle ja repliikeissä toistettiin ”Asenne on oma valinta” -mantraa. Naiskolmikko oli ottanut työpaikan ohjat omiin käsiinsä reippaalla toiminnalla, jonka ylläpitäminen edellytti melkoista nuorallakävelyä.

Mitä mieltä olimme 9 to 5 -esityksestä?

Tässä tiimimme kommentteja väliajalla ja esityksen päätyttyä:

Kyllähän tämä tuntuu aikansa eläneeltä tarinalta, mutta ihan hauska tätä on seurata. Yleisö vaikuttaa tykkäävän.

Kevyttä, hyvin esitetty, hyviä lauluja, ja hyvin ohjattu!

Kuin suoraan 80-luvulle oltaisi palattu. Hyvin toteutettu, sopii kesäteatteriin.

Mulle jäi ihan hyvä fiilis, positiivista kesäteatterienergiaa: onnistunut esitys! Mutta olisiko voinut keksiä vielä jotain uutta ja raikkaampaa tähän naiskuvioon? Varmaan alkuperäiskonsepti lukitsee käsiä, mutta silti jäin kaipaamaan jotain vielä oivaltavampaa.

Lumikki-kohtauksen taustalla kesäinen Turku. Kuva: Otto-Ville Väätäinen

Ekan puoliajan Lumikki-kohtaus tuli hulvaton! Kokonaisuus oli piristävä.

Kyllä tämä toi hieman omaa työelämää mieleen, meilläkin on juuri meneillään muutos.

Tämä oli laadukas esitys, toisella puoliajalla vielä parempi.

Kesäteatteri saakin olla viihdettä, ihan vaan kivaa ilman yhteiskunnallisia tavoitteita. Sellaista kepeää popparia, joka tuo hyvän mielen.

Loppukiitoksissa oli vauhtia. Moni taputti esitykselle seisaallaan.

Esityksen tiedot

Ensi-ilta 21.6., näytökset Samppalinnan kesäteatterissa 17.6-12.8.

 • Musiikki ja laulujen sanat: Dolly Parton
 • Käsikirjoitus: Patricia Resnick
 • Sovitus ja lisäorkestraariot Bruce Coughlin
 • Sovitus ja lisäorkestraatiot Stephen Oremus ja Alex Lacamoire

Perustuu 20th Century Foxin elokuvaan. 
– Alkuperäinen Broadway-tuotanto: Robert Greenblatt, huhtikuu 2009

 • Ohjaus ja suomennos: Jukka Nylund
 • Kapellimestari: Ville Myllykoski
 • Koreografia: Katrin Vaskelainen
 • Lavastus: Peter Ahlqvist
 • Pukusuunnittelu: Riikka Aurasmaa
 • Maskeeraussuunnittelu: Petriina Suomela
 • Rooleissa Niina Lahtinen, Pihla Pohjolainen, Heljä Heikkinen, Robert Kock, Heidi Viljanen, Väinö Riihimäki, Ilona Pukkila, Nea-Maria Alanko, Ulla Paajanen, Mikael Haavisto, Anssi Valikainen, Leo Ikhilor, Nicolas Frimodig, Titta Toivanen, Milla Sukki ja Riikka Nyrhilä.
Kommentit
 1. Amma

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *