Niko Rantsin Lainvartijat-sarja – rosvoja, poliiseja ja elämää lain molemmin puolin

Niko Rantsi on keskusrikospoliisin rikosylikonstaapeli, jolla on neljännesvuosisadan kokemus vaativasta väkivaltarikosten tutkinnasta ja uhrintunnistuksesta. Hän on myös dekkaristi, jonka Lainvartijat-romaanitrilogiassa asiansa perinpohjin tunteva kirjailija kuljettaa tarinaa monipuolisesti, samalla fokusoidusti ja koukuttavasti.

Lainvartijat-sarjan osat Sinun puolestasi vuodatettu, Kuka viereesi jää ja Viimeiseen henkäykseen asti muodostavat taidokkaan trilogian. Osat toimivat itsenäisinä rikosromaaneina, ja samalla ne muodostavat eheän kokonaisuuden, jossa kerronnan päälinja kulkee kirkkaana keskiössä alusta loppuun.

Mikä on Lainvartijoiden rikos, ja kuka sitä selvittää?

Murha, ryöstö, tappo, kiristys, huumeet, varkaudet ja näpistely. Siinä näyte matkan varrella vastaan tulevista syistä käynnistää tutkinta. Tutkinnassa ovat mukana sekä Länsi-Uudenmaan poliisi että keskusrikospoliisi. Yhteistyö sujuu ilman turhaa byrokratiakitkaa, resurssipula on yhteinen.

Työn imu ja siitä palautuminen

Rikollisuuden toimiala vaatii kaikilta osallisilta – roolista riippumatta – keskivertotyötä enemmän omistautumista. Jos on rikollinen elämäntapa paatuneille rosvoille mennyt selkäytimeen, ei poliisien – ainakaan kaikkien – suhde työhönsä ole yhtään sen kepeämpi. Ratkaisemattomat tapaukset voivat varjostaa työtä vuosikymmenten ajan, tai tutkija ei osaa irrottautua meneillään olevasta tutkinnasta vapaalle edes perheen pariin.

Tällaisella sitoutumisella on usein ikäviä seurauksia, vaikka päämäärä olisikin hyvän puolella. Myös työssä koetut traumatisoivat tapahtumat rasittavat poliisien henkistä kanttia. Onneksi ajat ovat kehittyneet, ja debriefing-apua on saatavilla.

Väkivalta ja sen kuvaaminen

Väkivalta eri muodoissaan kuuluu dekkarien – myös niiden softimpien – maailmaan. Lainvartijat-trilogia kuvaa ammattirikollisuuteen kiinteästi kuuluvaa väkivaltaa riittävän tarkasti, jotta lukijalle välittyy kuva sen karmeudesta, muttei kuitenkaan mässäillen tai väkivaltaa korostaen. Ruumiinavaus kuvataan asiallisesti, liki kliinisesti, kuitenkin yksityiskohdissaan erittäin tarkasti. Tässä varmasti heijastuu kirjailijan kokemus työssään uhrintunnistuksen parissa.

Asiantuntevaa ja vakuuttavaa, sanoi Varpu

Kirsin Book Clubin Varpu kuunteli trilogian toisen osan Kuka viereesi jää ja vakuuttui niin, että kolmas osa on kuuntelulistalla. Varpu piti siitä, että kappaleet on sidottu aikaan ja paikkaan, jolloin polveilevankin tarinan seuraaminen on helppoa. Niko Rantsin teksti on sujuvaa, ja sen nautittavuutta lisää kirjoittajan vankka asiantuntemus, jonka varaan lukija voi heittäytyä.

Laadun tunnisti myös Suomen dekkariseura, joka vuonna 2022 palkitsi sarjan kakkososan Kuka viereesi jää Vuoden johtolanka -palkinnolla.

On juhlan aika, ja Niko Rantsi iloitsee kirjoistaan.

Mitä opin, mitä jäin pohtimaan?

Enemmän kuin poliisin työn detaljit, jotka toki olivat mielenkiintoisia lukea, minua jäi askarruttamaan, miten ihminen valitsee, kummalle puolelle lakia hän asettuu. Meille lainkuuliaisille valinta on useimmiten aluperin helppo ja yksinkertainen. Sitten elämään saattaa tulla käänteitä ja haasteita, joiden rasittamana ihminen tekee virheen ja lipsahtaa tielle, jolta ei voi kääntyä takaisin. Uusia reittejä saattaa onneksi kuitenkin löytyä paatuneimmillekin. Tämä kaunis ajatus jää elämään, kun saan sarjan päätökseen.

Niko Rantsi on kirjoittanut myös työstään kertovan Rikospoliisin silmin – Tositarinoita Suomesta -teoksen (Tammi 2022), joka varmasti avaa minulle uusia näkymiä poliisin työhön. Niinpä lisään sen lukulistalleni.

Julkkarit 28.4.2023 juhlistivat neljää kirjaa, joiden juhlat olivat koronan vuoksi jääneet pitämättä.

Suosittelen ja annan arvion

Voin suositella Lainvartijat-trilogiaa lämpimästi monenlaisille dekkarifaneille, ja miksei muillekin lukijoille. Rantsi osaa hienosti kuljettaa tarinaa napakasti eteenpäin, samalla niin, että henkilöistä kerrotaan se oleellinen, mikä tarvitaan kokonaisen, tarinaa palvelevan ihmisenkuvan luomiseen.

Kuuntelin kaikki kolme osaa Jarkko Pajusen lukemana. Luennasta täysi kymppi, ja kiitokset siitä, että lukija pysyy samana. Kirjan tähtiä pohdin vain hieman pidempään. Kolmen kirjan hieno kokonaisuus näin tasalaatuisesti toteutettuna on tarkan arvion jälkeen mielestäni viiden tähden suoritus.

  • Niko Rantsi: Sinun puolestasi vuodatettu
  • Tammi 2020
  • 346 s / 8 t 51 min
  • Äänikirjan lukija: Jarkko Pajunen
  • Niko Rantsi: Kuka viereesi jää
  • Tammi 2021
  • 319 s / 8 t 16 min
  • Äänikirjan lukija: Jarkko Pajunen
  • Niko Rantsi: Viimeiseen henkäykseen asti
  • Tammi 2023
  • 320 s / 8 t 14 min
  • Äänikirjan lukija: Jarkko Pajunen

Rating: 5 out of 5.

Kirsin Book Club osallistuu 5.-18.6.2023 kirjabloggareiden perinteiseen dekkaritapahtumaan. Tilaa uudet jutut suoraan sähköpostiisi!
Lue myös muut juttumme dekkariviikoilla:

Kommentit
  1. Anki
    • Avatar photo Minna Väisälä

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *