Ypäjän Musiikkiteatterin kesän ohjelmistossa Broadway-musikaali Annie – orpotytön tarina, jossa on onnellinen loppu

Tänä kesänä Ypäjän Musiikkiteatteri esittää Annie-musikaalin 16 kertaa. Viimeinen esitys on 5. heinäkuuta. Jaksan kesä toisensa jälkeen ihailla Musiikkiteatterin produktioiden laajuutta ja laatua, tänä kesänäkin mukana on 17 muusikkoa, lähes 40 näyttelijää ja lukuisa määrä muita vapaaehtoisia. Aivan, luit oikein, tämä koko porukka rakentaa esityksen vapaaehtoispohjalta! Mukana on eri ikäisiä lapsia, ammattilaisen oloisia laulajia, teatteritaiteen opiskelijoita tai vaikkapa seudulla paljon aikaa viettäviä eläkeläisiä kuten lukupiiriimme kuuluva Pirjo Helenius-Viitamäki.

Aiemmin olen Ypäjällä nähnyt aivan erinomaisen tulkinnan Seitsemästä veljeksestä (2017) ja viime vuonna monin tavoin onnistuneen version Vuonna 85 -musikaalista.


Lue lisää Ypäjän Musiikkiteatterista:


Annie – koko perheen musikaali

Annie on hyvin perinteinen Broadway-tarina. Ensin on kurjaa ja lopussa kaikki kääntyy hyväksi. Päähenkilö Annie on 11-vuotias tyttö, joka asuu orpokodissa. Hänen vanhempansa ovat jättäneet hänet orpokodin rappusille vauvana ja luvanneet kirjeessä tulla noutamaan Annien heti kuin mahdollista.

Orpokotia johtaa neiti Hannigan, joka on melko ikävä ihminen. Eipä ihme, että Annie haluaa karata. Ulkopuolella amerikkalainen yhteiskunta elää 1930-luvun lamaa ja Ypäjän Musiikkiteatterinkin lavalle marssii mielenosoittajia.

Erinäisten juonenkäänteiden seurauksena Annie päätyy kylään miljardööri Oliver Warbucksin luokse ja tutustuu Yhdysvaltain presidenttiin. Miehet ovat vaikuttuneita Annien positiivisesta luonteenlaadusta, joka konkretisoituu musikaalin hittibiisissä Tomorrow, joka suomeksi laulettuna on saanut nimen Huominen.

Herra Warbucks auttaa Annietä etsimään vanhempiaan, hankkeeseen värvätään FBI mukaan ja vanhemmille luvataan melkoinen palkkio. Kuten arvata saattaa, monenlaiset huijarit ovat liikkeellä, mutta koko perheen musikaaliin sopii loistavasti se, että hyviksille käy hyvin ja pahiksille juuri niin kurjasti kuin ansaitsevatkin. Lopussa lauletaan yhdessä iloisesti.

Koko ensemble kiitoksissa, etualalla Annien roolin lauantain 10.6. ensi-illassa esittänyt Tuuli Kantola.

Ypäjän versiossa musiikki pääosassa

Kuten ensi-illan tervetuliaispuheen pitänyt Musiikkiteatterin varapuheenjohtaja Milla Malin sanoi, on musikaaliversioita ja musikaaliversioita. Ei vapaaehtoisvoimin kootulta versiolta voi vaatia samaa kuin Broadwayn huippuammattilaisilta. Ypäjällä suurimmat vahvuudet ovat valtaisa innostuneisuus ja hyvä musiikillinen osaaminen. Musikaalin musiikinjohtaja ja kapellimestari Samuli Jokinen saa ison bändin soimaan hienosti ja yksittäiset laulusuoritukset ovat yllättävän vahvoja.

Kapellimestari Samuli Jokinen (alhaalla keskellä) orkesterinsa kanssa. Kuva: Samuli Timonen

Annien on ohjannut Heikki Mäkäräinen, jonka ensimmäinen iso ohjaustyö Annie on. Heikki kertoi, että ei ole itse nähnyt yhtään muuta Annie-versiota, ei edes elokuvia, vaan lähti tekemään produktiota puhtaalta pöydältä. Hänellä oli vahvasti mielessä, että Ypäjän Annie on koko perheen esitys, niinpä alkuperäistekstiä on muokattu suoraviivaisemmaksi ja esimerkiksi sodasta kertovat osuudet on jätetty pois.

Ohjaaja Heikki Mäkäräinen lukupiirimme Pirjon kanssa. Pirjo esiintyi musikaalissa useassa roolissa.

Heikki Mäkäräisellä on ollut ohjattavanaan monitaitoinen ryhmä. Ypäjän Musiikkiteatteritoimintaan ovat kaikki tervetulleita ja sen suuri rikkaus onkin teatterin hyväksyvässä yhteisöllisyydessä. Tänä vuonna mukana on erityisen paljon lapsia ja nuoria. Annieta esittävät Tuuli Kantola ja Silvia Ojala. Meidän ensi-illassamme vuorossa oli Tuuli Kantola, jonka lauluääni oli vahva ja hurmaava. Hänen roolinsa oli todella vaativa: olla äänessä ja keskipisteenä lähes koko 2,5 tunnin esityksen ajan! Tuuli selviytyi roolistaan mainiosti ja olen aivan varma, että hänen kaunista ääntään kuullaan vielä muuallakin.

Annietä esittänyt Tuuli Kantola ja Annien löytökoira Sandyä esittänyt Peppi Palovaara. Huomaa taustan upea, katettu katsomo!

Mutta ei ensemblen taso olekaan syntynyt tyhjästä. Harjoitukset alkoivat heti vuoden alusta ja eri kokoonpanoilla on harjoiteltu vähintään kaksi kertaa viikossa koko kevään ajan. On ollut lauluharjoituksia ja TTK-opettaja Kia Lehmuskosken vetämiä tanssitreenejä. Anniessa onkin useita tanssillisia joukkokohtauksia, joissa kieltämättä hieman huvittaa se, että Ypäjällä näyttämön hiekka pöllyää, kun näyttelijät tanssivat.

Olin katsomossa tyttäreni Kirren kanssa ja molemmat olimme sitä mieltä, että ensimmäisen puoliajan tempoa olisi voinut hieman nopeuttaa. Toisella puoliajalla tapahtui vauhdikkaammin ja se selvästi toi virtaa koko esitykseen. Myönnän, että Annie ei tarinana puhutellut minua niin paljon kuin aiemmat Ypäjän Musiikkiteatterin produktiot. Se ei ollut toteutuksesta kiinni, vaan lähes sata vuotta sitten alkunsa saanut tarina ei vaan mielestäni ole kestänyt aikaa.

Orpolapsia esittivät Enja Hintsanen (takana vas.) ja Lotta Luoto (takana oikealla). Edessä Enni Hintsanen (vas.), Alva Eklund, Viola Ojala ja Bella Harstela. Kuva: Samuli Timonen.

Ihailimme Annien kirkasta laulua, nauroimme presidentin turvamiehille ja totesimme, että päärooleista erityistaputukset annamme Annien orpokotikavereille, neiti Hannigania esittäneelle Mona Timoselle ja herra Warbucksin yksityissihteeri Grace Farrelia esittäneelle Lilian Pärnille.

Ypäjän Musiikkiteatterin Annie on laadukasta kesäteatteria! Kokemuksen kruunaavat teatterin oheispalvelut, joita niitäkin pyörittää noin 30 vapaaehtoista. Kaikki toimii, katsojille jaetaan pepunalusia ja kaikkialla hymyillään. Ypäjällä kokonaiskokemus jää taatusti positiivisen puolelle!

Voit varata lippusi Ypäjän Musiikkiteatterin nettisivulta.

Ei vastauksia

Kommentoi