Liv Strömqvist: Peilisalissa – sosiaalipsykologiaa, naisen historiaa ja yhteiskunta-analyysia kepeässä ja painavassa paketissa
Toukokuinen Helsinki Lit 2023 esitteli myös sarjakuvaa. Palkittu ja Malmön korkeakoulun kunniatohtoriksin promovoitu ruotsalainen Liv Strömquist on tämä lajin ehdotonta huippua. Hänen uusin suomennettu albuminsa Peilisalissa ei julista feminismiään, vaan tuo epäkohdat julki terävästi, vastaansanomattomasti ja kirpakanhauskasti.

Oma väline löytyi kokeilujen kautta
Liv Strömqvist ei sairastuttuaan valitettavasti pystynyt osallistumaan toukokuun 2023 Helsinki Lit -tapahtumaan paikan päällä, mutta jaksoi kuitenkin olla Li Anderssonin haastateltavana. Keskustelussa Liv kertoi kirjoittaneensa aiemmin proosaa ja runoja niissä kuitenkaan oikein etenemättä. Esteeksi nousi hänen perfektionisminsä. Hän oli asettanut riman itselleen todella korkealle. Tämä johti siihen, että häntä itseään tyydyttävää jälkeä syntyi aika vähän.
Livin löydettyä sarjakuvan omaksi välineekseen hänen työskentelytapansa muuttui täysin. Liv ymmärsi, että häntä eivät kehitä hylätyt ideat vaan tehdyt työt, ja hänestä tuli tuotteliaampi. Nykyisin hän tarttuu useimpiin aihioihinsa ja piirtää tarinan kerralla eikä korjauksia useinkaan tarvita. Peilisalissa on jo kuudes Helena Kulmalan varmalla otteella suomentama Strömquistin albumi.

Avioliiton tehtävät kautta historian ja naisen markkina-arvo
Strömquist luo katsauksen perheen ja avioliiton historiaan luolamiehestä bysantin ja Länsi-Rooman kautta nykyaikaan. Vuosisatojen ajan avioliittoja solmittiin enemmän järki- kuin tunneperusteisesti. Rakkauteen tunteena perustuvan avioliittokäsityksen vallattua alaa (siellä missä valloitti) naisen arvo avioliittomarkkinoilla mitattiin paljolti ulkonäöllä. Strömquistin mukaan meidän aikanamme seksikkyys on irronnut markkina-arvosta omaksi absoluutikseen.
Marilynistä Kim Kardashianiin
Strömquist kutsuu mukaan Susan Sonntagin todistamaan valokuvauksen esineellistävästä ja alistavasta ulottuvuudesta. Valokuvaaja vangitsee kohteen filmille ja määrittää tämän arvon. Näin oli, kunnes tulimme selfie-aikakaudelle. Kim Kardashian ottaa itse omat kuvansa, eikä tarvitse ketään kertomaan kauneudestaan. Melkoinen vallankumous.

Vuosisatainen perinne
Erityisen viihdyttäviä ovat ne historialliset viitteet, jotka Strömquist on kaivanut esiin todistamaan kampauksin ja muin turhuuksin kaunistautumaan pyrkivän naisen synnillisyyttä ja turmeltuneisuutta. Pitää myös muistaa, että samaan aikaan naisen tuli olla kaunis, olihan nainen luotu miellyttämään miestä, kuten Rousseau asian vuonna 1792 ilmaisi. Ole siinä sitten!

Tämä on faktaa
En tiedä miten yleisesti sarjakuva-albumeihin liitetään lähdeluettelo. Sellaisen Liv Strömquist on kuitenkin Peilisalissa-albumiin liittänyt. Kirjalliset lähteet Raamatusta kirkkoisien kautta Heinrich Heineen ja Simone Weiliin luovat tukevan pohjan albumin tarinoille. Strömquist esittää asenteet ja naisen (ja vähän miehenkin) aseman ulkonäkövaateiden kohteena oivaltavasti ja onnistuu näyttämään monta absurdia maisemaa. Maailma muuttu hitaasti, toivotaan että muutoksen suunta säilyy ja naisen itsemääräämisoikeus vahvistuu edelleen.

Olen aina ollut enemmän teksti- kuin kuvasuuntautunut. Muistelenpa lapsena lukeneeni Aku Ankasta vai tekstit, piirtäjiä en tunnistanut enkä ollut tyyleistä kiinnostunut. Luettuani Liv Strömqvistin Peilisalissa on katsantoni laajentunut, mistä voin vain olla iloinen. Koska tämä teos tuo nokkelasti esiin tasa-arvon kipukohtia ja esittää ne tietoani lisäävästi ja samalla viihdyttävästi, annan kokonaisuudelle täydet viisi tähteä.
- Liv Strömqvist: Peilisalissa
- Sammakko 2023
- Alkuteos: Inne i spegelsalen
- Norstedts 2021
- Suomentaja: Helena Kulmala
- 167 sivua
Helsinki Litin kirjailijakohtaamisten nauhoitukset ovat edelleen nähtävissä HS.fi-sivuilla.
Tämä juttu on osa Kirsin Book Clubin vuoden 2023 naistenviikon juttukokonaisuutta. Lue myös aikaisemmat jutut:
18.7. Elizabeth Strout: Lucy meren rannalla
19.7. Kate Morton: Takaisin kotiin
20.7. Torrey Peters: Detransition, baby
21.7. Jamaica Kincaid: Annie John & Lucy
22.7. Annie Lyons: Pommisuojan lukupiiri

Kiinnostava juttu! Ulkonäköpaineita ja rakenteellisia raameja on ollut aina, ja sen Strömquist hienosti asettaa nykyiseen someselfieiden kontekstiin.
Minäkin postasin tänään Peilisalista, ja on meillä ollut naistenviikolla toinenkin sama postauskirja, Kate Mortonin uutukainen. On ollut ilo lukea klubinne naistenviikkojuttuja!
Tunnustan, että oli jopa vähän yllättynyt siitä, miten tiukkaa kamaa Strömquist tekee. Hieno homma!
Strömqvist on kyllä hyvä! Pitääpä seurata milloin tämän saisi kirjastosta lainaan.
Toivottavasti saat tämän pian, kannattaa tutustua.
Odotan innolla, että pääsen tämän uutukaisen kimppuun!
Tuosta romanttisen rakkauteen perustuvasta avioliitosta oli mainio jakso Ylen Pieleen mennyt historia -podcastissa:
https://areena.yle.fi/1-63449184
Kiitos, hyvä vinkki tuo Ylen podcast!