Lynn Messina: Murha paremmissa piireissä – hyvää viihdettä pehmodekkareiden ystäville

Amerikkalaisen Lynn Messinan cozy crimen, suomeksi vaikkapa pehmodekkareiden lajityyppiin kuuluvassa sarjassa Beatrice Hyde-Clare ratkaisee (Beatrice Hyde-Clare Mysteries) on englanniksi ehtinyt ilmestyä jo 10 osaa. Suomeksi sarjan ensimmäinen osa Murha paremmissa piireissä ilmestyi tämän vuoden keväällä, ja 29.8. on ilmestymisvuorossa sarjan toinen osa Jadetikarin arvoitus.

Lukupiirimme Pirjo luki Murhan paremmissa piireissä ja esittelee kirjan dekkarikysymystemme avulla. 1800-luvun Englantiin sijoittuva tarina on yhdistelmä lempeää rikosta ja ajan tiukkojen moraalisääntöjen kahlitsemaa seuraelämää, eikä romantiikkaakaan ole unohdettu.  

Mikä on Murha paremmissa piireissä -dekkarin rikos ja kuka sitä selvittää

Varakas liikemies Otley löytyy yöllä kuolleena kartanon kirjastosta. Ylimielinen ja itseriittoinen Kesgraven herttua Damien Matlock seisoo ruumiin vieressä pimeässä kirjastossa, kun yöasuinen neiti Beatrice Hyde-Clare yllättää hänet etsiessään yöllä luettavaa. Murha todetaan itsemurhaksi, vaikkakin Otleytä on lyöty kynttilänjalalla takaapäin. Herttua selvittää murhaa, muttei neitikään pysy toimettomana, sillä hän epäilee korkea-arvoista herttuaa murhaajaksi.

Millaisia ovat dekkarin henkilöt?

Dekkarin tapahtumapaikka on lordi Skeffingtonin maaseutukartano, ja lordi ja lady Skeffington ovat vieraanvarainen isäntäpari. Paikalla on heidän poikansa Andrew, myös tämän ystävä sekä serkku. Vieraana on Beatricen Vera-tädin perhe, jonka luona orvoksi jäänyt, älykäs ja sivistynyt, mutta 26-vuotiaana jo avioliittomarkkinoille yli-ikäinen Beatrice asuu. Vera-täti keskittyykin etsimään sopivaa aviopuolisoa tyttärelleen ja pojalleen. Onnettoman kohtalon kokeneen herra Outleyn perhe on paikalla sekä ruumiin löytänyt itseriittoinen Kesgraven herttua.

Kolmea vanhempaa rouvaa yhdistää Grawfordin tyttökoulu, jossa he opiskelivat kolme vuosikymmentä aikaisemmin. Seurue herttuoineen ja varakreiveineen on arvovaltaista ja seurustelu hyvin sovinnaista. Jane Austenin romaanien ja elokuvien maailmasta nämä käyttäytymissäännöt ovat ennestään tuttuja. Miesten ja naisten vapaa-ajan vietto on kovin erilaista eivätkä naimattomat nuoret miehet ja naiset voi olla kahdestaan samassa huoneessa.

Onko juoni vetävä?

Alussa juoni hieman kangertelee ja tuntuu pitkästyttävältä, mutta tapahtumiin tulee vauhtia, kun Beatrice alkaa nuuskia eri henkilöiden huoneissa ja löytää todisteita lähes jokaisen läsnäolijan epäilyttävyydestä. Myös herttua tekee omia tutkimuksiaan, ja vähitellen he alkavat vaihtaa salaa tietojaan. Motiiveja ja skandaalimaisia suhteita alkaa paljastua ja kohta jokainen voisi olla epäilty. Loppua kohti juoni tiivistyy, vaikka aivan Agatha Christien tasoiseen juonen pyörittämiseen ei ylletä.

Lynn Messina on yhdysvaltalainen kirjailija ja toimittaja sekä ilmeisen tuottelias kirjoittaja. Beatrice Hyde-Clare -sarjan lisäksi hän on julkaissut samaan historialliseen aikaan sijoittuvaa romantiikkaa, chick litiä, vampyyritarinoita ja nuorten aikuisten kirjoja.
Kuva: Jessica Xie

Onko dekkari raaka, ahdistava tai pelottava?

Murha paremmissa piireissä on juuri minulle sopiva, mikään siinä ei ahdista eikä pelota.  Kirjan ainoa uhrikin osoittautuu ahneeksi, kumppaneitaan ja jopa ystäviään pettäväksi liikemieheksi. Kirjaa voi suositella kaikille, jotka pitävät ”pehmeistä” dekkareista.

Herättikö Murha paremmissa piireissä sinussa ajatuksia? Koskettiko?

Kirjassa eletään vielä aikaa, jolloin miehet vetäytyivät illallisen jälkeen omiin harrastuksiinsa tai juomaan herraseurassa portviiniä ja naiset harrastivat käsitöitä, juoruilua ja muuta vastaavaa. Henkilökunta auttoi kaikessa pukeutumisesta lähtien. Tavat ovat syvällä ja kunnia on kaikki kaikessa. Ajankuva ei tuo esille mitään uutta, jota ei tietäisi historiallisista kirjoista tai tv-sarjoista.

Murha paremmissa piireissä on hyvää viihdettä. Se on helppolukuinen ja selkeä. Henkilögalleria on juuri sopiva, sillä jos henkilöitä olisi ollut enemmän, sivuilla olisi ollut tungosta. On hauskaa, että kirjailija on sijoittanut tapahtumat historialliseen aikaan.

Suositteletko kirjaa ja kenelle?

Vahva suositus kaikille lempeiden dekkareiden ystäville. Beatricen tutkimuksille on luvassa jatkoa, kun 29.9.2023 ilmestyy Jadetikarin arvoitus.

  • Lynn Messina: Murha paremmissa piireissä
  • Beatrice Hyde-Clare ratkaisee, osa 1
  • Aula & Co, 2023
  • A Brazen Curiosity, Yhdysvallat, 2018
  • Suomennos Nelli Hietala
  • 272 s./8 t 55 min
  • Äänikirjan lukee Rosanna Kumppi

Rating: 3 out of 5.

Tässä muutama muu tänä vuonna ilmestynyt pehmodekkari, joista on juttu blogissamme:

Eppu Nuotio: Hopeamedaljonki

Pauliina Susi: Yksityisalue

Anneli Kanto: Haihtuneet

Kommentoi