Taavi Soininvaara: Kuudes marttyyri – 19. Ratamo-sarjan trilleri pureutuu ekoterrorismiin

Taavi Soininvaaran Kuudes marttyyri kertoo kansainvälisestä ekoterroristiryhmästä, joka saastuttaa kuolemaan johtavilla viruksilla Euroopan kivihiilivoimaloita. Terroristit esittävät vaatimuksen, jonka mukaan hiilidioksidipäästöt on saatava nollaan vuoden loppuun mennessä. Pian kuitenkin terroristien perässä eivät ole vain viranomaiset, vaan joku alkaa murhata ryhmän jäseniä. Ryhmään kuuluu kaksi suomalaisjäsentä mistä syntyy kytky Suojelupoliisiin ja päähenkilö Arto Ratamoon.

Tarinan alussa esitellään aika paljon henkilöhahmoja, joiden nimet kannattaa lukiessa painaa huolella mieleen. Itseltäni meni muutama kohta ohitse, kun en oikein tiennyt kenestä kulloinkin kerrotaan. Soininvaara on hyvien dekkarien tapaan kyllä laittanut alkuun luettelon henkilöhahmoista. 

Kuudes marttyyri on taattua Soininvaaraa. Tarina kulkee lujaa eteenpäin, eikä lukijalle tule tylsiä hetkiä. Niin kuin hyvissä dekkareissa usein, pahikset ovat tässäkin tarinassa kaikkein mielenkiintoisimpia henkilöhahmoja. Master Class -luentosarjassa jännityksen mestari Dan Brown itseasiassa opettaakin aloittelevia kirjailijoita suunnittelemaan pääpahiksen tarinan ensimmäisenä. ”Pääpahis määrittelee sen, mitä sankarille tapahtuu.” Kuudennnessa marttyyrissäkin parasta on pahisten ja heidän motiiviensa paljastuminen pikkuhiljaa.

Suosittelen kirjaa kaikille kansainvälisten dekkareiden ystäville. Erityisesti niille, joille Taavi Soininvaara ei vielä ole tuttu, suosittelen hänen Ratamo-sarjaansa lämpimästi. Soininvaaralla on jo pitkä ura takanaan ja kun Soininvaarasta innostuu, niin luettavaa siis riittää. Kuudes marttyyri on jo yhdeksästoista Arto Ratamon -hahmoon perustuva kirja! Ratamoita on ilmestynyt vuodesta 2000 lähtien kerran vuodessa, paitsi 2009 alkaen Soininvaara kirjoitti väliin neliosaisen Leo Kara -sarjan.

Lue Kari Jääskeläisen arvio Taavi Soininvaaran Ratamo-sarjan 16. osasta nimeltään Tsaarin ruoska.

Kirjan tiedot

  • Taavi SoininvaaraKuudes marttyyri
  • Ratamo-sarjan 19. osa, koko sarja saatavilla myös äänikirjoina
  • Kustantaja Otava, 2023
  • 368 sivua / 9 h
  • Äänikirjan lukija Tuukka Haapaniemi

Rating: 4.5 out of 5.

Kommentoi