Cabaret Turun Kaupunginteatterissa pyyhkii pölyt klassikosta

Turun Kaupunginteatterin Cabaret-musikaali valmistui ja ehti ensi-iltaan jo vuonna 2020. Koronapandemia muutti kuitenkin myös Cabaret’n esitysaikataulua. Onneksi tämä taidolla ja tunteella toteutettu teos on saatu uuteen ensi-iltaan täyttämään katsomot ja hurmaamaan yleisön.

Miiko Toiviainen karismaattisena seremoniamestarina. Kuva Otto-Ville Väätänen

Joe Masteroffin käsikirjoittama Cabaret-musikaali sai ensi-iltansa Broadwaylla vuonna 1966, ja sitä voisi kai kutsua jo klassikoksi. Ainakin oma ikäpolveni muistaa vuodelta 1972 Bob Fossen ohjaaman filmatisoinnin, josta jäi pysyvästi muistioihimme Liza Minnelli Sally Bowlesin roolissa. Ja vaikkei – kuten minä – muistaisi muuta kuin ikonisen Minnellin kuvan, mielikuva on vahva.

Saavun katsomoon, en aivan viimeisten joukossa, ja lavalla on jo meno päällä. Ohjaaja Jakob Höglundin millintarkka koreografia johdattaa tunnelmaan. Introa voisi objektiivisella mittarilla tarkasteltuna pitää pitkänä. Tämä on kuitenkin harhaa, sillä intensiivinen, vaihteleva ja vauhdikaskin toteutus tekee siitä juuri sopivan tuohon hetkeen.

Juuri kaupunkiin saapunut Clifford Bradshaw (Otto Rokka) imaistaan nopeasti Berliinin viihdemaailman humuun. Kuva Otto-Ville Väätäinen

Amerikkalainen Clifford Bradshaw saapuu Berliiniin kirjoituskoneineen tavoitteenaan kirjoittaa romaani ja tulla siis kirjailijaksi. Rahat ovat vähissä, onneksi kuitenkin löytyy edullinen majapaikka, jonka asukkaat ja naapurusto ottavat Cliffordin avosylin vastaan. Kirjoittaminen jää vähemmälle, kun Clifford tutustuu Sally Bowlesiin ja viettää yhä enemmän aikaa tämän kanssa Kit Kat -klubilla. Siellä on iloa ja valoa elämään, jokainen saa olla sellainen kuin on. Aikaa myöten Cliffordin ja Sallyn suhde muuttuu romanttiseksi.

Klubilla isännöi karismaattinen Seremoniamestari, jonka rooliin Miiko Toiviainen on asettunut täydellisesti. Cabaret’n roolitus kokonaisuudessaan on erittäin osuva, kaikki onnistuvat mainiosti vaikka nostankin vain kolme nimeä. Miiko Toiviainen on kuin syntynyt seremoniamestariksi ja loistaa roolissaan. Otto Rokan taidot kehuin jo Bollan arviossa, ja todella kypsää työskentelyä hän näyttää myös Cabaret’ssa. Linda Hämäläinen nousi näkemässäni esityksessä varamiehityksestä Sally Bowlesin vaativaan ja keskeiseen rooliin ja teki sen upeasti kuten paikka ykkösketjussa velvoittaa.

Fräulein Schneider (Sinikka Sokka) ja Herr Schulz (Jukka Aaltonen) ovat rooleissaan herkkiä ja vahvoja. Kuva Otto-Ville Väätäinen

Historian pyörä pyörii 1920-luvulta 1930-luvulle, aika muuttuu ja uusi poliittinen suuntaus valtaa alaa. Sävyt muuttuvat, alkaa vainon ja kyräilyn kausi. Väki jakautuu niihin, jotka lähtevät ja niihin, jotka jäävät. Joku näkee, että huonot ajat ovat tulossa, toiset eivät edes halua katsoa.

”Se on vain politiikkaa. Mitä tekemistä sillä on meidän kanssa?”
Sally Bowles

Clifford lähtee, Sally jää. Sallyn valinta on sulkea todellisuus hänen oman maailmansa ulkopuolelle, jatkaa juhlia. Historiasta tiedämme, että politiikalla oli sittenkin tekemistä kaikkien elämän kanssa. Niin myös tänään. Ottakaamme siis sydämiimme Sally Bowlesin elämänilo, samalla muistaen, että politiikka todella koskee meitä kaikkia.

Ernst Ludwig (Stefan Karlsson) ryhtyy nousevan aatteen käsikassaraksi. Kuva Otto-Ville Väätäinen

Turun Kaupunginteatterin Cabaret on suurella sydämellä, taidokkaasti ja heittäytyen toteutettu klassikko. Sen tarina kurkottaa moneen suuntaan ihmiselämässä. Se on ystävyyden ylistys, ja se on myös lämmin rakkaudentunnustus Berliinille, sen suvaitsevaisuudelle ja avoimuudelle.

Cabaret Turun Kaupunginteatterissa

  • Uusintaensi-ilta päänäyttämöllä 30.8.2023
  • Teksti: Joe Masteroff
  • Sävellys: Joe Kander
  • Laulujen sanat: Fred Ebb
  • Suomennos: Esko Elstelä
  • Laulujen suomennos: Jukka Virtanen
  • Ohjaus ja koreografia: Jakob Höglund
  • Rooleissa 29.9.2023 mm. Miiko Toiviainen, Linda Hämäläinen, Otto Rokka, Stefan Karlsson, Sinikka Sokka, Jukka Aaltonen, Minna Hämäläinen
  • Näytökset 23.2.2024 saakka

Turun Kaupunginteatterin päänäyttämöllä jatkaa syksyllä 2023 myös Pikku naisia, josta Päivi Jääsaaren arvio linkin takana.

Kommentit
  1. Pertti Johannes Palo

Kommentoi