Helsingin runsaat ja täyteläiset kirjamessut 2023

Helsingin Messukeskukseen saapuneet 88.000 kirjanystävää osoittivat vahvasti, että kirja-alan haasteista huolimatta kirja kiinnostaa. Kirjailijoiden haastattelut ja keskustelut lavoilla antavat mielenkiintoista taustatietoa kirjojen synnystä. Lukijalle on tärkeää kohdata kirjailijoiden lisäksi myös muita samanmielisiä vaikkapa messujen lukupiireissä.

Kaksi runoilijaa: Emily ja Edith (Airi)

Aivan parasta Kirjamessuilla on istua ja kuunnella hyvää keskustelua. Kaikista antoisinta on kuunnella, kun kaksi kirjailijaa keskustelee yhteisestä teemasta. Lisäbonuksen tuo, jos on jo ehtinyt lukea kirjat. Yhtä kirjamessujuhlaa oli kuunnella, kun Vappu Kannas ja Agneta Rahikainen keskustelivat kustantajansa (S&S) Mirjam Ilvasin johdattelemana kirjoistaan Kimalaisten kirja ja Edith Södergran – Elämä ja siitä, miten paljon yhtymäkohtia kirjojen keskushenkilöillä Emily Dickinsonilla ja Edith Södergranilla oli. Tätä keskustelua olisin halunnut kuunnella ainakin puoli tuntia lisää!

Kirjoista, lukemisesta ja lukupiireistä (Airi)

Uusiin kirjailijoihin tutustuminen ja heidän kanssaan keskustelu on aina ilo. Tällä kertaa sain mahdollisuuden haastatella Annie Lyonsia, jonka Pommisuojan lukupiiri on kirjailijan ensimmäinen suomeksi ilmestynyt romaani. Kirja on jo myyty Suomen lisäksi useaan maahan. Annie oli iloinen, puhelias ja hänellä oli paljon mielenkiintoista kerrottavaa kirjansa taustoista. Lisää haastatteluhetkestä voit lukea lähiaikoina blogistamme.

Proustia, Proustia ja enemmän Proustia (Airi)

Voisin nimetä tämän vuoden Kirjamessut Proust-messuiksi, vaikka ranskalaisklassikko näyttelikin messukokonaisuudessa vain pienen pientä sivuosaa. Olen mukana Levottoman lukijan eli Kirsi Pihan perustamassa virtuaalisessa Proust-lukupiirissä. Lokakuussa Kadonnutta aikaa etsimässä -mammutin lukeminen on ollut erityisen haasteellista, kun lukuvuoroaan on odottanut myös iso pino kirjauutuuksia. Rosa Meriläisen, Hannu Mäkelän ja Kirsi Pihan keskustelu Klassikko ankkurina puhalsi taas puhtia lukemiseen ja Proustin tekstistä nauttimiseen.

Me messuille osallistuneet kirsinbookclubilaiset – elokuun lukupiirimme ihastuttavalla emännällä, kirjan Muistojeni kynttilöitä toimittajalla Diana Kaleyllä vahvistettuna – pyörimme ahkeraan Proust-pisteessä. Ensimmäisellä lukukerrallani minulle osui yksi Kadonneen ajan helmiä, Kertojan muisto lehmuksenkukkateestä ja siihen kastetusta madeleine-leivoksesta. Aah!

Alex Schulman ihastuttaa edelleen (Kirsi)

Alex Schulman oli ensimmäistä kertaa Suomessa kirjamessuilla. Hän totesi Baba Lybeckin erinomaisessa haastattelussa, että hänen edesmennyt suomenruotsalainen isänsä olisi hänestä nyt ylpeä. Keskustelun teemana oli mm. Kiirehdi rakkain -teos. Ruotsinkielisen keskustelun katsomo oli täpötäynnä, joten seisoin taustalla Alexin kirjojen suomentajan, lukupiirissämme vierailleen Jaana Nikulan kanssa. Ah, Alex on kyllä ihana!

Paolo Giordano kirjoittaa raskaista asioita (Minna)

Kirjabloggarina olen etuoikeutettu päästessäni kirjallisuuden lähteille, haastattelemaan kirjailijaa. Tämän vuoden ehdoton kohokohta oli minulle suotu 25 minuutin pätkä italialaisen menestyskirjailija Paolo Giordanon elämästä. Giordano kirjoittaa maailmanloppu mielessään, toivonkipinän valaistessa tekstiä, jonka pohjavire uskoo ihmisten väliseen yhteyteen. Blogijuttu haastattelusta ja Giordanon neljännestä suomeksi ilmestyneestä romaanista Tasmania tulossa.

Maija Vilkkumaa (Kirsi)

Eniten väriä ja glitteriä oli Vilkkumaa-kirjan tilaisuudessa. Maija Vilkkumaa on kirjoittanut elämäkertansa yhdessä Miina Supisen kanssa. Maija suositteli elämäkerran kirjoittamista kaikille 50-vuotiaille. Kun kerroin, että minä perustin lukupiirin 50-vuotislahjakseni, niin hän riemastui ja kertoi, että kirjassa kerrotaan paljon KP:n eli kirjapiirin merkityksestä hänelle. Sieltä on kuulemma lähdetty suoraan synnyttämäänkin.

Kuvassa Minna Väisälä (vas.), Diana E. Kaley, Piia Fredrikson, Marja Castrén, Kirsi ja Martti Ranin.

Messupäivät ovat pitkiä, ja askeleitakin kertyy kuin huomaamatta. On siis tärkeää huoltaa ja tankata kroppaa, hengähtää heti ja vaihtaa kokemuksia muiden kanssa.

Kaikkien aikojen Finlandia-kaunokirja (Minna)

Ulla-Lena Lundberg, Leena Vallisaari ja kustantaja Teoksen Nina Paavolainen

Yleisöäänestyksen kaikkien aikojen parhaasta Finlandia-palkitusta kaunokirjasta voitti Ulla-Lena Lundbergin romaani Is/Jää, joka palkittiin vuonna 2012. Taisi olla useammallakin katsojalla roska silmässä kirjailija Ulla-Lena Lundbergin ja suomentaja Leena Vallisaaren keskustelua kuunnellessa. Suomentajalla on ratkaiseva rooli alkutekstin saattamisessa toiselle kielelle. Loistelias käännös on kuitenkin mahdollinen vain, kun alkuteksti antaa siihen eväät.

Harry Whittaker otti yleisönsä (Kirsi)

Harry Whittakkerin ja Kirsi Raninin käsien kielet kohtaavat.

Lucinda Riley ei ehtinyt viimeistellä romaanisarjansa Seitsemän sisarta viimeistä osaa ennen kuin menehtyi syöpään. Hänen poikansa Harry Whittaker saattoi painokuntoon romaanin Atlas, joka ilmestyi suomeksi alkukesästä.

Kirsi Ranin haastatteli Harrya perjantaina Lonna-salissa. Tilaisuus oli riemukas, sillä Harryn sanavalmius ja englantilainen huumori valloittivat täyden salin.

Lonna-salin taikaa (Minna)

Messukeskuksen Lonna-sali on tullut vuosien varrella hyvin tutuksi, onhan siellä istuttu monet lukupiirit niin esilukupiiriläisenä kuin yleisönäkin. Lonnassa inspiroiduin tänä vuonna keskustelusta Kjell Westön uusimman romaanin Molly & Henry ympärillä niin, että blogijuttu on jo julkaistu.

Messujen parhautta on myös se, ettei aina tarvitse tiukasti suunnitella ohjelmaa, vaan kiinnostavaa ohjelmaa osuu kohdalle, kun rennosti tarttuu tilaisuuteen. Juuri näin kävi, kun Lonna-salin taika johdatti minut kuuntelemaan, kun teatteriohjaaja ja opettaja, näytelmäkirjailijakin Raila Leppäkoski puhui teatterikäsityksestään ja ohjaajantyön taiteesta. Raila Leppäkosken omaelämäkerta Ohjaajan käsikirja taitaa olla ihan pakollista luettavaa meille 1980-luvulla Ryhmäteatterin penkkejä kuluttaneille.

Kirjamessujen Senaatintori-lavan ja Hakaniemi-lavan ohjelmia voi seurata vuoden loppuun asti verkosta ostetusta lipusta löytyvällä koodilla. Verkkolipun voit ostaa messujen jälkeenkin.  

Save the date! Vuoden 2024 kirjamessut tuttuun tapaan Helsinginn Messukeskuksessa 24.-27.10.2024.

Kommentoi