Kirjasomen vuoden 2023 suosikit – perinteisen Blogistanian Finlandia -äänestyksen tulokset

Blogistania eli Suomen kirjasomen vaikuttajat – kirjabloggaajat, kirjagrammaajat, kirjatokkaajat ja kirjatubettajat – ovat äänestäneet vuoden 2023 parhaat kirjat.

Äänestys järjestettiin nyt 13. kerran ja äänestää sai neljässä eri katergoriassa: Finlandia (kotimaiset kaunokirjat), Globalia (käännöskirjat), Tieto (tietenkin tietokirjat!) ja Kuopus (lasten- ja nuortenkirjat).

Blogistanian äänestyksissa oli mukana 57 äänestäjää, joista 29 kirjabloggaajaa, 27 kirjagrammaajaa ja yksi kirjatubettaja. Heistä 50 äänesti kotimaisten kaunokirjojen kärkeä eli osallistuivat Blogistanian Finlandia-äänestykseen.

Äänestys eroaa monesta ”parhaat kirjat” -äänestyksestä siinä, että äänestäjät ovat aivan varmasti lukeneet kaikki teokset, joille ovat antaneet äänensä. Osallistujat saivat nimittäin äänestää vain niitä kirjoja, joista olivat kirjoittaneet blogijutun tai arvion somekanavaan. Pisteitä sai antaa kolmelle teokselle: parhaalle 3, seuraavalle 2 ja kolmannelle 1.

Finlandian kolmen kärki oli selkeä. Kaksi paljon esillä ollutta kirjailijaa ja heidän jo palkitut teoksensa sekä melkoinen superyllättäjä nousivat palkintopallille. Ero seuraaviin oli merkittävä. Kaiken kaikkiaan 59 kotimaista kaunokirjaa sai hyväksyttyjä ääniä.

1.

Kolmannentoista Blogistanian Finlandian voittajaksi nousi esikoiskirjailija Iida Turpeisen Elolliset, kustantaja S&S. Kirja sai äänestyksessä ylivoimaiset 41 pistettä.

Kuva: Airi Vilhunen, Kirsin Book Club

Elollisia on kuvattu kirjasomessa seuraavasti:

”Romaanin toimivuuden perusta on tyyli, jolla kerrotaan henkilöistä, heidän käsityksestään elämästä, maailmasta ja luonnosta. Tieteellisen tiedon kytkös kuhunkin aikaan syntyy osoittelematta. Siksi kerronta vaikuttaa lukijaan, koskettaa sekä henkilöiden kohtalon että tieteellisen tiedon keinoin. Romaanin ydin puristuu ihmisen vaikutukseen luontoon, luontokatoon ja sukupuuttoon, jota edustaa Stellerin merilehmä.” Tuijata-blogi

Elolliset vangitsee jotakin tärkeää ja kouriintuntuvaa siitä omalaatuisesta tuskasta ja ikävästä, joka valtaa mielen, kun pysähtyy ajattelemaan ihmiskunnan perintöä planeetallamme. Miten yltäkylläisen ja runsaan monimuotoisen elämän rikkauden olemmekaan tuhonneet – tietämättömyyttämme, häikäilemättömyyttämme, ahneuttamme, välinpitämättömyyttämme. Miten ihminen voi yhä jatkaa luonnon tuhoamista vaikka tietää nyt mitä tietää. Miten kaukana on se luonnollinen maailma johon olemme elinikänämme tottuneet siitä elämän ja luonnon rikkaudesta, joka täällä kuuluisi vielä olla.” Lukurenessanssi Instagramissa

Elolliset on esimerkki kirjallisuuden voimasta ja merkityksestä. Eläytymisen kautta se pakottaa lukijan näkemään kehityskulkuja, joitten edessä ei enää voi sulkea silmiä. Kirja päättyy kiitoksiin, ja ne jos mitkä ravistelevat. Iida Turpeinen kiittää lajeja, jotka määriteltiin sukupuuttoon kuolleiksi Elollisten kirjoittamisen aikana. Niitä on lähes neljä- ja puolisataa.” Kirsin Book Club -blogi

Elolliset voitti Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon ja oli Finlandia-palkintoehdokas.


2.

Toiseksi tuli Vehka Kurjenmiekan Kellopelisydän, kustantaja Aula & Co. Kirja sai äänestyksessä yhteensä 21 pistettä. Kellopelisydäntä oli äänestetty myös Kuopus-kategoriassa ja siellä se sai 9 ääntä.

Kuva Imaginaarilukija Instassa

Kellopelisydän-teosta on kuvattu kirjasomessa seuraavasti:

”Kirjan nimen kellopelisydämet tikittävät salamurhaajien rinnoissa. Karunkassa majailee pieni ja tiivis joukkio kellopelimurhaajia, joiden sydämet ovat tikittäviä kellopelejä. Nämä kellokoneistot vaativat kantajaansa tappamaan jonkun ihmisen vähintään kerran vuodessa, muuten sydän pysähtyy. Sääntö on julma. Miten sellaisen kanssa elää? Kukin tavallaan, käy ilmi, kun lukija pääsee tutustumaan kellopelimurhaajiin tarkemmin.” Kulttuuritoimitus-blogi

”Kurjenmiekan kaunis, omaperäinen kirjoitustyyli tekee myös tästä nautittavan lukukokemuksen. Parasta kirjassa sen lisäksi on ehdottomasti kellopelisurmaajat ja niiden ympärille kietoutuva arvoitus, jännitys ja moraaliset ongelmat. Kellopelimurhaajat valitsevat yleensä uhreikseen pahoiksi määrittelemiään ihmisiä: alkoholisoituneita kalastajia, perheväkivaltaa harjoittavia isejä jne. Vaan onko sekään oikein?” Kirjapöllön huhuilua -blogi

”Vehka Kurjenmiekan Kellopelisydän on ollut vuoden kirjatapaus kirjagramissa. Lempeyttä ja synkkyyttä yhdistelevä esikoisteos on ilahduttava lisä kotimaisen spefin kentällä, ja mulle lähtökohtaisesti jokainen kustannettu ja käännetty aikuisten spefikirja on voitto.” Kalmanoudotkirjat Instagramissa


3.

Kolmanneksi tuli Sirpa Kähkösen 36 uurnaa – Väärässä olemisen historia, kustantaja Siltala. Kirja sai äänestyksessä yhteensä 17 pistettä.

Kuva Airi Vilhunen, Kirsin Book Club

36 uurnat -teosta on kuvattu blogeissa seuraavasti:

36 uurnassa avautuu yhden yön kautta kuolleen äidin elämän tragedia ja kokonainen sukuhistoria, jota varjosti menneen musta pilvi. Kun äidin kuolemasta on kulunut vuosi, tytär, kirjailija, varustaa äitinsä lopulliselle matkalle yli virran. Apuna on Tuonen tytti, joka on tullut äitiä hakemaan. Mukaan matkalle äiti saa 36 hautalahjaa, osa niistä konkreettisia, niin kuin äidin lapsuuden harmaa villatakki, jonka hiansuihin ja kaulukseen on virkattu punaiset pykäläiset. Osa lahjoista on tapahtumia ja muistoja äidin ja suvun elämän varrelta. Lahjojen kautta avautuu takaumin äidin ja suvun tarina..” Kirsin Book Club -blogi

”Kähkösen tuotanto on kauttaaltaan omaäänistä ja loistavaa, mutta tämä yhden yön romaani on jotakin uutta ja lähes ihmeellistä. Kähkönen kirjoittaa rohkeasti ja uudistaen, kypsästi ja kirkkaasti. Mitä henkilökohtaisin aihe nostaa esiin universaaleja teemoja.” Tuulevin lukublogi

”Vuoteni kruunaa Sirpa Kähkösen hieno 36 uurnaa. Helppo luettava se ei ole. Lyö ilmat pihalle, sanoi joku osuvasti. Ymmärrän täysin Jorma Uotista, joka valitsi kirjan Finlandia-voittajaksi ja kertoi saavansa siitä edelleen flashbackeja, takautumia omiin muistoihinsa. Sama täällä! Siksi lukeminen on hidasta, teksti avautuu pätkittäin, ja lukeminen vaatii mietintää sekä soittelua milloin äidille, milloin tädeille, joita kiusaan kinuamalla lapsuusmuistoja tai mitä vain kerrottavaa vanhoista ajoista.” Kulttuuri kukoistaa -blogi

36 uurnaa voitti Finlandia-palkinnon ja oli ehdolla Runeberg-palkinnon saajaksi.


Seuraavat teokset saivat 6-10 pistettä:

 • Karoliina Niskanen: Muamo, Bazar
 • Jenna Viro: Tuhkimoleikkaus, Kosmos
 • Laura Gustafsson: Mikään ei todella katoa, Like
 • Karin Collins: Säilyt sydämessäin, S&S
 • Anni Kuu Nupponen: Sydänmeri, Gummerus

Seuraavat teokset saivat 1-5 pistettä:

 • Mira Eskelinen: Aavistus, S&S
 • Juhani Brander: Amerikka, WSOY
 • Emilia Laatikainen: Ei ois susta uskonut, Suuri Kurpitsa
 • Anu Vähäaho: En voi sua unhoittaa poies, S&S
 • Elina Hirvonen: Rakkauksien lokikirja, WSOY
 • Anu Kaaja: Rusetti, S&S
 • Antti Hurskainen: Suntio, Siltala
 • J.S. Meresmaa & Anni Kuu Nupponen: Tinarinnat, Hertta
 • Arttu Tuominen: Vapahtaja, WSOY
 • Joel Haahtela: Yö Whistlerin maalauksessa, Otava
 • Minna Rytisalo: Jenny Hill, WSOY
 • Niko Hallikainen: Suuri märkä salaisuus, Otava
 • Elli Valtonen: Tainnutuskehto, Kosmos
 • Marianna Kurtto: Ellen valkeudesssa, WSOY
 • Marja Peura: Esikoinen, Otava
 • Outi Hongisto: Grynderi, Myllylahti
 • Rasmus Arikka: Homoromaani, Tammi
 • Sara Al Husaini: Huono tyttö, Like
 • Pirjo Tuominen: Hyvästit vinttikamareille, Tammi
 • Markku Paasonen: Kaikki on tuhoutunut, Teos
 • Enni Mustonen: Kasvattitytär, Otava
 • Reetta Pekkanen: Katkaistut tulppaanit, Poesia
 • Jenni Multisilta: Kuka viimeiseiseksi jää, Otava
 • Erika Vik: Luonasi ikuisesti, Atena
 • Anne Vuori-Kemilä: Maahan viilletty raja, Karisto
 • Marko Hautala: Musta kieli, Tammi
 • Hanna Weselius: Nimetön, Hanna Kottaraisen muotokuva, WSOY
 • Johanna Hulkko: Onnenpäiviä, Otava
 • Terhi Tarkiainen: Peto irti, Tammi
 • Harry Salmenniemi: Varjotajunta, Siltala
 • Kiira Korpi: Hyppää vaan! Otava
 • Emilia Suviala: Jaettu, Tammi
 • Maritta Lintunen: Sata auringonkiertoa, WSOY
 • Alina Tomlikov: Käännä hirviö kylkiasentoon, Otava
 • Janne Toivoniemi, Lähiörotat, Docendo
 • Ulla Donner: Luonnollinen näytelmä, S&S
 • Erja Tulasalo: Oranssi puutarha, Atena
 • Riikka Szalay: Paratiisi on täällä ettekö te näe, Basam
 • Hanna Storm: Silittäisinkö häntä vähän, Aviador
 • Jenni Multisilta: Umpihangessa alttarilla, Otava
 • Maria Matinmikko: Valohämy, Siltala
 • Maarit Verronen: Hyvä näin, Aviador
 • Leena Lehtolainen: Juhannustulet, Tammi
 • Karoliina Timonen: Laina, WSOY
 • Kjell Westö: Molly & Henry, Otava
 • Riikka Sandberg: Ørja, Otava
 • Taneli Viljanen: Pimeä kuu, Poesia
 • Ann-Christin Antell: Puuvillatehtaan kilpailija, Gummerus
 • Minna Lindström: Sävelsinkö, Teos
 • Juha Itkonen: Teoriani perheestä, Gummerus
 • Riina Katajavuori: Vasemman käden runot, Tammi

Kaksi kirjaa sai ääniä, jotka hylättiin. Toinen oli ilmestynyt jo 2022 ja toinen oli käännöskirja.

Muiden Blogistanian kirjapalkintokategorioiden tulokset löytyvät seuraavista blogeista:

Onnittelut voittajalle, kaikille ääniä saaneille ja kiitos kaikille osallistujille!

Kaikille avoin palkintojenjako järjestetään tiistaina 9. huhtikuuta, Mikael Agricolan päivänä Tekstin talossa klo 17-18.

Tilaisuudessa haastatellaan voittajia ja ojennetaan heille kukat ja kunniakirjat.

Tervetuloa!

Kommentit
 1. Gregorius

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *