Maija Kajanto: Sitruunakevät – Kahvila Koivun lämminhenkinen tarina jatkuu

Onko sinulla joskus olo, että mielelläsi erkanisit arjen vaatimuksista ja heittäytyisit johonkin toiseen todellisuuteen, jossa on herkullista ruokaa, lempeitä halauksia ja paljon auttavia käsiä? Niihin hetkiin on täsmälääke nimeltään Maija Kajannon Kahvila Koivu -sarja.

Kirjojen myötä pääset Pyhävirralle seuraamaan Kristiina Kivimaan elämää. Krisse on ottanut hoitaakseen mummonsa kahvila Koivun, joka on Pyhävirran keskipiste. Sinne tullaan juhlistamaan arkea erikoiskahvilla ja herkullisilla leivonnaisilla tai selvittämään pikkukunnan moninaisia asioita.

Maija Kajannon Sitruunakevät ilmestyi 22.3.2024.

Maija Kajanto on luonut suositun feelgood-kirjasarjan, jossa on myös paljon reseptejä, vaikka Maija omien sanojensa mukaan ei ole kummoinen kokki. Kaikki lähti liikkeelle kuulemma eräästä työpaikkailmoituksesta. Tästä ja kaikesta muusta Kahvila Koivu -sarjaan liittyvästä kuulet podcast-jaksosta, jossa juttelemme Maija Kajannon kanssa koko sarjasta. Neljäs osa nimeltään Sitruunakevät on juuri ilmestynyt. Pyrimme keskustelemaan niin, että emme paljastaisi Krissen elämästä liikaa, jotta romanttinen jännitys säilyy, jos vaikka olet vasta aloittamassa Kahvila Koivu -sarjaa.

Keitä kahvit ja varaa jotain herkullista kahvin kanssa (Sitruunakevään sivulla 246 on sitruunakeksien resepti), sitten kuuntelemaan reilun 40 minuutin jaksomme kahvila Koivusta!

Kuuntele podcast: #53 vieraana Maija Kajanto

Kirsin Book Clubin podcastia voi kuunnella ainakin Soundcloudissa, Apple Podcasteissa ja Spotifyssa.

Jos sinua ei haittaa, että tiedät etukäteen jo hieman kirjojen juonikuvioista, niin tässä esittelyt kaikista neljästä kirjasta.

Korvapuustikesä – kun Krisse muuttaa Helsingistä Pyhävirralle

Krisse on töissä suuressa elintarvikealan yrityksessä Helsingissä. Eräänä päivänä hän havahtuu, että yrityksen arvot eivät kohtaa hänen omiensa kanssa. Hän ottaa toimiston saniaisen kainaloonsa ja hyppää bussiin kohti Pyhävirtaa. Siellä odottaa rakas mummo, joka on ollut Krissen tuki ja turva hänen koko elämänsä ajan.

Perillä odottaa yllätys. Mummo on loukkaantunut ja kahvila Koivu on suljettu tilapäisesti. Krisse on riuska työihminen, niin kuin mummonsa ja aika moni muukin pyhävirtalainen, ja kohta uudistunut kahvila avaa jälleen ovensa. Lukijaa on syytä varottaa, kahvilassa leivotaan ja kokataan niin runsaasti, että oma korvapuustihimo iskee aivan varmasti.

Korvapuustikesässä käydään läpi Krissen aiempia suhteita. Mummon apujoukkoihin, niin sanottuihin poikiin, kuuluu esimerkiksi Krissen entinen poikaystävä. Kunnantalolla puolestaan on uusi, komea kunnanjohtaja. Menneisyyden haamut eivät silti jätä rauhaan. Monta korvapuustia on kahvilassa leivottava ja myytävä, ennen kuin asioihin saadaan selkeys ja rauha.

Krisse on jalat maassa oleva toiminnan ihminen. Nokkela sanoissaan, melkein yhtä napakka kuin mummonsa. Parasta kirjassa onkin juuri sopivalla nokittelulla käyty elämänmakuinen dialogi. Tapahtumat etenevät pienten yllätysten kautta arvattavaan suuntaan. Pyhävirtalaiset ovat aidon oloisia, täyspäisiä ja enimmäkseen mukavia ihmisiä. Ja kun kirjassa mainitaan myös Mr Darcy, sai se viimeistään minun peukkuni nousemaan ylös!

Sarjan aloituksessa on sellainen koukku, että ihmettelen, jos Korvapuustikesän luettuasi et jatka seuraavaan osaan.

 • Maija Kajanto: Korvapuustikesä
 • WSOY 2022
 • Kahvila Koivu -sarjan osa 1
 • 320 sivua / 9 h 37 min
 • Äänikirjan lukija: Kati Tammensola
Sarja täydentyy viidennellä osalla marraskuussa 2024. Osan nimi on Kardemummajoulu.

Taatelitalvi – kun kahvilatoiminta laajenee hotellin pyörittämiseen

Taatelitalvi on erinomaista luettavaa meille kaikille, jotka rakastavat lukea tarinoita, joissa järjestellään, siivotaan ja ratkaistaan käytännön ongelmia. Krisse on saanut kahvila Koivun toiminnan rullaamaan ja tarttuu tilaisuuteen, kun kylällä tarvitaan majoitustilaa. Hän ryhtyy kunnostamaan Pyhävirran vanhasta lukiosta idyllistä maalaishotelli Koivua. Melkoinen urakka, jossa tarvitaan myös muiden apua. Läheisillä ihmisillä tuntuu vain olevan kiireitä muualla, jopa mummo on kovin salamyhkäinen.

Arjen asiat saadaan kuitenkin rullaamaan. Hotellin palju lämpiää, kynttilät tuikkivat ja sviitissä on puhtaat, valkeat lakanat. Romantiikkaa on tarjolla yllättävällä taholla. Kirjassa on mukana myös historiallisia tapahtumia, jotka eivät kuitenkaan suoranaisesti liity kahvilan tai hotellin pyörittämiseen. Taatelitalvessa loihditaan itsenäisyyspäivän ja joulun juhla-aterioita erinäisten sattumusten keskellä ja ymmärretään taas vähän enemmän pyhävirtalaisten elämää.

 • Maija Kajanto: Taatelitalvi
 • WSOY 2022
 • Kahvila Koivu -sarjan osa 2
 • 231 sivua / 6 h 40 min
 • Äänikirjan lukija: Kati Tammensola

Sahramisyksy – kun Pyhävirralla täytyy tehdä päätöksiä

Krissen parisuhde on vakiintunut, vai onko? Krisse on jämähtänyt Pyhävirralle, vai onko?

Arki rullaa sekä kahvilassa että hotellilla mukavasti. Parisuhteessakin on kaikki hyvin. Uusina elementteinä mukaan tulevat koululaisten iltapäiväkerho ja se, että mummo on lähtenyt matkoille. Yllättäen Krissen äiti saapuu Pyhävirralle, paikkakunnalle, jota ei avioliittonsa aikana voinut sietää. Hän tuo raikkaan lisänsä tarinaan, sillä hänellä on pelisilmää ja sana hallussaan.

Samaan aikaan alkaa outojen tulipalojen ketju, Pyhävirta ei enää tunnu samalta turvasatamalta. Yllättäen avautuu mahdollisuus kokea jotain muuta ja Krisse joutuu kovasti pohtimaan, mitä hän itse haluaa. Toteuttaako hän omia, mummon vai miesystävänsä toiveita?

 • Maija Kajanto: Sahramisyksy
 • WSOY 2023
 • Kahvila Koivu -sarjan osa 3
 • 223 sivua / 6 h 14 min
 • Äänikirjan lukija: Kati Tammensola

Sitruunakevät – suurten muutosten aika

Tässä osassa kuvittelin pääseväni sinne missä sitruunat kasvavat. No, pääsin etelään ihan pieneksi ja aika ankeaksi hetkeksi, sillä Krissen kuviot jatkuvat sittenkin Pyhävirralla. Sitruunakevät on monelta osin aika surullinen kirja, minä tarvitsin nenäliinojakin, mutta loppua kohden alkaa valo lisääntyä, mennään kohti kevään kirkkautta.

Päähenkilöiden keskinäisten ihmissuhteiden lisäksi paljastuu salaisuuksia Krissen suvun menneisyydestä. Kukin hakee omaa paikkaansa, missä on koti, jossa on hyvä olla. Sitruunakeväässä henkilöhahmoissa mennään entistä syvemmälle ja hetkittäin feelgood on kaukana. Nyt kokataan vähän vähemmän, mutta ystävien ja rakkaiden tuki on entistäkin tärkeämpää.

Kirjassa on myös sitruunamuffinien resepti. Kuorrutteeseen tulee marcarponea, lemon curdia, sitruunamehua ja turkinpippurimurskaa. Ehkä on ihan pakko kokeilla!

 • Maija Kajanto: Sitruunakevät
 • WSOY 2024
 • Kahvila Koivu -sarjan osa 4
 • 251 sivua / 7 h 17 min
 • Äänikirjan lukija: Kati Tammensola

Koko sarjan arvioksi annan

Rating: 4 out of 5.

Maija Kajanto on onnistunut luomaan koko Suomen yhteisen mummolan. Meillä monella on kokemusta mummojen huolenpidosta, sellaisesta, jossa kaikki kertoo sinun hyväksymisestäsi. On lämmin halaus, valmis kattaus, sänky pedattuna ja ennen kaikkea se rakastava katse. Sellaiselta elämä Pyhävirralla vaikuttaa. Kiinnostusta sarjaa kohtaan toki lisää se piirre, että kaiken maailman Pyhävirroilla ei elo ole aina niin auvoista. Mummolassa on ihana käydä, mutta suurella maailmallakin on puolensa.

Podcast-jakso tallennettiin WSOY:n neukkarissa 19.3.2024.

Kuten eräs kirsinbookclubilainen sanoi Kahvila Koivu -sarjasta: ”Kivaa, hyväntuulista viihdettä!”

Lista aiemmista Kirsin Book Club -podcast-jaksoista

Kommentit
 1. Anki Heikkinen
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 2. Tuulevin lukublogi
 3. Anneli Airola
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 4. Jane / Kirjan jos toisenkin
 5. Amma
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 6. Jonna / Kirjakaapin kummitus
  • Avatar photo Kirsi Ranin

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *