Blogistanian palkintojenjako – kirjasome valitsi vuoden 2023 parhaat kirjat

Kirjabloggarit yhdistivät voimansa kolmetoista vuotta sitten. He päättivät nostaa omasta mielestään ansiokkaita kirjoja ja antaa niille Blogistanian kirjallisuuspalkinnon. Syntyi vuosittainen perinne, joka toteutuu vapaaehtoisvoimin.

Lähtökohta

Kirjailija, toimittaja Laura Honkasalo kirjoitti Himolukijoiden oma kirjallisuuspalkinto -jutun (Kirjailija-lehti 16.4.2024) tämän vuoden palkinnoista ja haastatteli siinä yhteydessä minua tämän vuoden Blogistanian järjestäjänä ja Salla Brunouta (Sallan lukupäiväkirja -blogi) koko perinteen käynnistämisestä. Näin Salla kertoi alkuvaiheista:

Blogistania-palkinto lähti alunperin liikkeelle kirjabloggaajien huomattua, että moni heistä koki Finlandia-palkinnon hieman vieraaksi. Kirjabloggaaja Salla Brunou pohdiskeli ilmiötä ja listasi omia Finlandia-ehdokkaitaan. Pian muut bloggaajat innostuivat ajatuksesta ja listat päätettiin laatia yhdessä.

Tämän jälkeen kirjabloggaajien yhteisössä innostus lähti laajenemaan ja pian säännöt täsmentyivät ja kategorioiden määrä kasvoi. Pikkuhiljaa vakiintui tapa, että äänestys oli vasta alkuvuodesta, jotta edellisen vuoden tuotantoa pystyi lukemaan riittävän kauan. Ehtona on, että kirja pitää olla itse luettu ja että siitä pitää löytyä blogipostaus, Brunou kertoo.

Blogistanian järjestelyt

Haastattelijana toimineella Sini Helmisellä (Siniset helmet -blogi) oli hurmaava kirjamekko, jossa kirjailuna oli mm. Jane Austenin Emman kansi! Myös käsilaukku oli täydellinen tilaisuuteen.

Blogistanian kirjallisuuspalkinnot myönnetään äänestyksen perusteella. Prosessi edellyttää muutamaa aktiivista tekijää, jotta tiedotus pelaa, äänestys järjestetään ja kunniakirjat jaetaan palkintotilaisuudessa. Olen ollut muutamana vuonna aktiivisessa roolissa: emännöinyt täällä blogissa jonkun kategorian äänestystä, hankkinut ja ojentanut palkintokukkia, printtauttanut kunniakirjoja, ostanut kehyksiä, hoitanut yhteydet voittajiin ja heidän kustantajiinsa, varannut tilat palkintojuhlaan ja haastatellut voittajia.

Tänä vuonna otin järjestelyvastuun ja sain työryhmään seuraavien blogien kirjoittajat:

Tällä porukalla sparrattiin järjestelyjä ja emännöitiin eri kategorioiden äänestykset. Lämmin kiitos hyvästä yhteistyöstä kaikille!

Palkintotilaisuus järjestettiin Tekstin talossa Helsingissä, suurkiitos tästä mahdollisuudesta! Erityiskiitos Tekstin talon Oona Juutiselle kaikesta käytäntöön liittyvästä koordinoinnista. Palkintojenjaon haastatteluista kanssani vastasivat seuraavat bloggarit:

Kaikki perustuu vapaaehtoisuuteen. Prosessi on kirjattu check-listaan, joten ensi vuonna on seuraavien vapaaehtoisten helppo tarttua toimeen ja järjestää 14. Blogistanian kirjallisuuspalkintojen jakaminen.

Sain teknisiä neuvoja Bar Tÿpon Laurilta ennen tilaisuuden alkua.

Puheeni palkintotilaisuudessa

Tänä vuonna sain kunnian myös vetää palkintotilaisuuden, jonka aluksi pidin seuraavan puheen:

Hyvät kirjallisuuden ystävät!

Hyvää Mikael Agricolan ja suomen kielen päivää, hyvää Elias Lönnrotin ja Maria Jotunin syntymäpäivää ja hyvää kansallista yksisarvisten päivää eli Happy National Unicorn Day! 

Ja ennen kaikkea TERVETULOA vuoden 2023 Blogistanian kirjallisuuspalkintojen jakotilaisuuteen!

Minä olen Kirsi Ranin, Kirsin Book Club -lukupiirin, blogin ja podcastin perustaja. Tänä vuonna olen toiminut myös Blogistanian kirjallisuuspalkintojen työryhmässä.

Blogistanian kirjallisuuspalkinnot jaetaan nyt 13. kerran. 

Ensimmäisenä vuonna eli 2011 äänestyksellä valittiin vuoden paras kotimainen romaani. Palkinto sai nimekseen Blogistanian Finlandia. Heti perään valittiin myös paras käännöskirja eli Blogistanian Globalia. Seuraavina vuosina mukaan tulivat omat palkinnot myös lasten- ja nuortenkirjallisuudelle – Blogistanian Kuopus – sekä tietokirjallisuudelle: Blogistanian Tieto. 

Tänään jaamme palkinnot kaikissa neljässä kategoriassa.

Alkuvuosina parhaista kirjoista äänestivät kirjabloggaajat, mutta palkinto on laajentunut kaikkien sosiaalisen median kirjavaikuttajien palkinnoksi. Tänä vuonna yhteensä 57 kirjasomettajaa osallistui äänestykseen. Heistä suunnilleen puolet olivat kirjabloggaajia ja puolet kirjagrammaajia.

Totesin viime vuoden Finlandia-puheessani, että ”Ei ole olemassa vuoden parasta kirjaa, on vain erilaisia kirjallisia taideteoksia, joita kukin lukija arvioi omista lähtökohdistaan käsin.”

Tämä pitää paikkansa myös Blogistanian kirjapalkinnoissa. Kirjasomettajat ovat vapaasti valinneet, mitä ovat vuoden aikana lukeneet eli jokaisen äänestäjän oma kirjapino, jonka kirjoista hän on äänestänyt, on ollut uniikki. 

Äänestys poikkesi monesta ”parhaat kirjat”-äänestyksestä siinä, että äänestäjät ovat lukeneet tai kuunnelleet kaikki teokset, joille ovat antaneet äänensä. Osallistujat saivat äänestää vain niitä kirjoja, joista olivat kirjoittaneet blogijutun tai arvion somekanavaan. Jokainen sai äänestää kolmea teosta.

Avauspuheenvuoroni Tekstin talon Bar Tÿpossa 9.4.2024

Muutama sananen meistä äänestäjistä. Sadat kirjasomettajat tekevät päivittäin tärkeää työtä nostamalla esille kirjoja ja kirjallisuutta. 

Me kartoitamme kirjakenttää, luemme katalogeja ja poimimme sekä tunnettujen että tuntemattomien kirjailijoiden teoksia kaikista genreistä. Hankimme, lainaamme tai saamme kirjat.

Luemme kirjat ja kirjoitamme niistä arviot. Arvioihin liitämme monasti hienoja kuvia, joissa kirja lepää esimerkiksi lukunurkkauksissa, luonnon helmassa tai kahvikupin kaverina.

Kun kirjaan liittyvä sisältö on valmiina, jaamme sen kanaviimme: blogeihin, Facebookiin, Instagramiin, TikTokiin, YouTubeen, X:ään. 

Juttumme ja postauksemme tavoittavat yhteensä satoja tuhansia silmäpareja Suomessa – en ole ihan varma, uskallanko sanoa, että päivittäin, mutta viikoittain varmasti.

Haluan nostaa myös sen, että me kirjavaikuttajat tarjoamme usein näkyvyyttä myös niille kirjoille, jotka jäävät perinteisessä mediassa huomiotta.

Tästä työstä kirjavaikuttajille ei makseta palkkaa ja kaupalliset yhteistyöt ovat harvassa. Voi todellakin sanoa, että me arvioimme ja nostamme kirjoja ja järjestämme tämänkin kirjapalkintotapahtuman, ”rakkaudesta lajiin”. 

Meidän palkkiomme koostuu lukemisen tarjoamista elämyksistä, ja lukemisen tuomasta kasvusta ihmisinä, sielun sivistyksenä.

Bonuksena saamme myös kuulua kirjasomettajien yhteisöön, josta löytyy aina kirjallisuudesta kiinnostunutta juttuseuraa.

Blogistanian kirjallisuuspalkinnot eivät myöskään ole rahapalkintoja. Ne ovat vilpittömiä kunnianosoituksia ja kiitoksia suoraan aktiivilukijoilta kirjailijalle. Eikä pelkästään nyt tänään palkittaville kirjoille ja kirjailijoille, sillä tämänkin vuoden äänestyksessä 241 eri kirjaa sai ääniä. 

Toivon, että nämä kirjavaikuttajien antamat kiitokset kirjailijoille ja kustantajille luovat uskoa omaan tekemiseen ja kannustavat kirjailijoiden työtä myös jatkossa.

***

Puheeni sisälsi Aino-Maria Savolaisen luvalla vaikutteita hänen viime vuoden palkintotilaisuuspuheestaan.

Blogistanian Finlandia

Vuosien saatossa on Blogistanian Finlandia -palkinto on osunut viisi kertaa samalle teokselle, jolle on myönnetty myös Kirjasäätiön Finlandia-palkinto. Mutta vielä useammin eli kuusi kertaa Blogistanian Finlandiaksi on valittu teos, joka ei ole yltänyt edes Finlandia-palkinnon ehdokkaaksi.

Tämän vuoden Blogistanian Finlandia -voittaja sen sijaan oli jo voittanut Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon, Storytel Awardsin ja ollut Finlandia-palkintoehdokkaana.

Onnea Iida Turpeinen ja Elolliset, kustantaja S&S!

Haastattelussa Iida Turpeinen kertoi kirjoittavansa väitöskirjaa. Lapsiperheen ja kirjailijan arki on kiireistä, eikä Iida ehdi seurata kirjasomea kovinkaan paljon. Blogistanian palkintotilaisuudesta Iida rynnisti suoraan kirjastovierailulle Vuosaareen. Kukittajana Arja Korhonen (Kulttuuri kukoistaa -blogi)

Kirjasomessa Elollisia on kuvattu mm. näin:

”Parhaissa lukukokemuksissa yhdistyvät tunne ja järki. Tarkoitan, että silloin kirja vetää mukaan kuvaamiinsa tunnelmiin ja elämänkohtaloihin sekä samalla saa ajattelemaan ja tiedostamaan asioita uusin tuumin. Myös kirjan kerronnan tapa voimistaa viehätystä.” – Tuijata

”Teos on esimerkki kirjallisuuden voimasta ja merkityksestä. Eläytymisen kautta se pakottaa lukijan näkemään kehityskulkuja, joitten edessä ei enää voi sulkea silmiä.” – Kirsin Book Clubin Airi

”Tämä on todella niitä kirjoja, joista on pakko sanoa, että kaikkien olisi se syytä lukea.” – Siniset helmet -blogi

Tarkemmat tiedot Blogistanian Finlandia -äänestyksestä ja pistesijoille päässeistä kirjoista löytyvät blogijutustamme.

Blogistanian Globalia

Heti Blogistanian Finlandia -äänestyksen jälkeen vuonna 2011 kirjabloggaajat huomasivat, että käännöskirjallisuudelle ei Suomessa ole kovinkaan paljon palkintoja. Päätettiin perustaa Blogistanian Globalia -palkinto. On ilo todeta, että kirjavaikuttajat ovat olleet edelläkävijöitä tässä asiassa ja nostaneet etujoukoissa arvostusta kääntäjien työtä kohtaan.

Blogistanian Globalia -voittaja vuonna 2023 oli Martha Wellsin: Murhabotin päiväkirjat: Hälytystila. Kirjan on suomentanut Mika Kivimäki ja kustantanut Hertta Kustannus, jonka edustaja Riina Behl vastaanotti palkinnon. Haastattelijana toimi Sini Helminen.

Riina Behl kertoi, että Murhabotin päiväkirjat oli Hertta-kustannuksen ensimmäinen kustannuspäätös. Ja heti kirjallisuuspalkinnoille!

Murhabotin päiväkirjoista on kirjasomessa kirjoitettu mm. näin:

 ”Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.” -Reading with Pet Dragon – IG-tili

”Mustaa huumoria ja sarkasmia viljelevä teos osui meikäläisen huumorintajuun” – Lukujonossa -YouTube-kanava

”Tämä kirja on saanut paljon kehuja ja ei suotta. Tämä oli aivan hykerryttävän hyvä ja murhabotin hahmo hyvin samaistuttava. Kirjassa on jännittävä juoni ja kiinnostava tulevaisuuden maailma, mutta päähenkilö on kaiken keskiössä ja koko kirjan paras osa.” Laura Linnea lukee – IG-tili

Blogistanian Tieto

Seuraavaksi vuorossa oli Blogistanian Tieto -palkinto, joka jaettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2013. Tieto on kategoriana hyvin jännittävä, koska tietokirjallisuuden kenttä on laaja ja monentyyppiset kirjat saavat äänestyksessä ääniä. Blogistanian Tieto-palkinnon kattavuutta lisää vielä sekin, että äänestää saa myös suomennettuja tietokirjoja.

Blogistanian Tieto meni Tommi Kinnuselle ja Minna Rytisalolle kirjasta Huokauksia luokasta. Kirjan kustantaja on WSOY. Saimme Minna Rytisalon tilaisuuteen etä-haastateltavaksi ja paikalla oli vastaanottamassa kunniakirjan ja kukat WSOY:n kustantaja Anna-Riikka Carlson. Haastattelijoina toimivat Tuija Takala ja Arja Korhonen.

Kirjailija Minna Rytisalo on entinen kirjabloggari. Hän kertoi edelleen kirjoittavansa lukemistaan kirjoista, mutta nyt vain omaan lukupäiväkirjaan. Haastattelijana Tuija Takala (Tuijata-blogi)
WSOY:n Anna-Riikka Carlson kertoi, että kuullessaan Huokauksia luokasta -kirjan ideasta, hän teki uransa ehkä nopeimman kustannuspäätöksen. Anna-Riikkaa ohjasi aiheen tärkeys, mutta kirja on osoittautunut myös myyntimenestykseksi.

Huokauksia luokasta -kirjasta on kirjoitettu kirjasomessa mm. näin:

“Erinomainen kirja nykyisestä työelämästä, koulumaailmasta ja vaikeiden valintojen tekemisestä.” – Kulttuuri kukoistaa

”Kyseessä on kirja, jonka toivoisi ennen kaikkea päätyvän opetuksen järjestämisestä vastaavien päättäjien käsiin. Tekijät tuovat kirjassa moneen otteeseen esiin, kuinka he toivoisivat opettajia kuunneltavan enemmän koulutyöhön liittyvässä päätöksenteossa ja tarjoavat teoksessa paljon konkreettisia ehdotuksia rikkinäisen koulun korjaamiseksi. Kirja antaa varmasti vertaistukea opettajan työtä tekeville, mutta myös meille, jotka olemme huolissamme omien lastemme koulupoluista tai ylipäätään koulutuksen tulevaisuudesta Suomessa.” -Kirjaluotsi

Blogistanian Kuopus

Blogistanian Kuopus -äänestys oli niin tiukka, että palkinto jaettiin kahden teoksen kesken. Teokset saivat tasan saman määrän ääniä ja ensisijoja.

Voittajateoksia kuvattiin kirjasomessa mm. seuraavasti:

“Meresmaan kieli on kaunista ja oivaltavaa. Se vetää heti mukaansa ja osoittaa mielestäni miten tärkeää on, että meillä on tarjolla suomalaisten kirjoittamaa (nuorten)kirjallisuutta. Kielellä leikittely on ihan erilaista, kun se tapahtuu kirjailijan ja lukijan äidinkielellä ja Meresmaa osaa kielellä pelaamisen erityisen hyvin.” – laura.linnea.lukee -IG-tili

“Bengtskär itä kahdeksan pitää otteessaan hienosti alusta alkaen. Se avaa todentuntuisesti nuorten maailmaa, ja Rasmuksen kaveripiiri vaikuttaa sellaiselta, että he kaikki voisivat todella olla olemassa. Purjehdus ja meri muodostavat vaikuttavan miljöön teokselle, ja sen äärellä saattaakin herätä vastustamaton halu matkata Bengtskärin majakalle.” – Kirjakaapin kummitus  

J.S. Meresmaa ja Leena Paasio olivat molemmat haastateltavina paikan päällä Tekstin talossa. Saimme kuulla paljon tärkeää asiaa nuortenkirjallisuudesta.

Vuoden 2022 Blogistanian Kuopus -palkinnon voittajia olivat siis J.S.Meresmaa teoksellaan Tytär hämärän, piika pimeän, kirjan kustantaja on Myllylahti ja Leena Paasio teoksellaan Bengtskär itä kahdeksan ja sen kustantaja on WSOY. Molemmat voittajat olivat tilaisuudessa Sini Helmisen haastateltavina.

Mukaani tilaisuudesta lähti J.S. Meresmaan Tytär hämärän, piika pimeän -kirja. Siitä juttu siis myöhemmin.

Lopuksi

Blogistanian järjestäminen on aina melkoinen rutistus, mutta se on erittäin palkitsevaa kirjailijoilta saatavan palautteen vuoksi. Tulee tunne, että omalla harrastustyöllä on merkitystä.

Kiitos koko yhteisö #kirjagramsuomi #kirjablogit #blogistania2023 ja etenkin @neriumblack ja @kirsinbookclub sekä @sininen_helmi järjestelyistä! Ilta oli unohtumaton ja lämminhenkinen. Olen todella iloinen ja kiitollinen, että kirjoittamani kirja on jo toistamiseen Kuopuksen arvoinen. Kirjalla ei ole elämää ilman lukijoita! Yksi kirjasomen hieno piirre on sen moniäänisyys: Kuopuksessakin moni sellainen teos, Joka ei ole saanut merkittävää mediahuomiota tai palkintoehdokkuuksia, sai ääniä. Se on tavattoman kannustavaa ja tärkeää. -J.S. Meresmaa IG-tilillään

Kiitos upeat, tärkeät, ihanat kirjavaikuttajat! Olen otettu ja hurjan kiitollinen teille saamastani Blogistanian Kuopus 2023 -palkinnosta. Kirjasomessa on sellaista voimaa, yhteisöllisyyttä ja lukemisen riemua, joista soisin monen päättäjän ja vaikuttajan ottavan mallia. Jokainen kirjoittamanne arvostelu ja suositus on kirjoilijoille, mutta erityisesti meille nuortenkirjailijoille tärkeä ja arvokas. -Leena Paasio IG-tilillään

Blogistanian 2023 visuaalisen ilmeen suunnitteli Niina Tolonen Yöpöydän kirjat -blogista.
Ikkunaseinustalla kirjabloggareita, mm. Airi, Esko, Tiina, Satu, Arja ja Tuija.

Blogistanian eri kirjapalkintokategorioiden tarkat tulokset löytyvät seuraavista blogeista:

Lue myös

Kommentit
 1. Anki Heikkinen
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 2. Jonna / Kirjakaapin kummitus
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 3. Elegia
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 4. Amma
  • Avatar photo Kirsi Ranin

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *