Hillary Yablon: Sylvian toinen näytös – ei hassumpi kuusikymppisten Sinkkuelämää-versio!

Olen katsonut kaikki Sinkkuelämää-sarjan jaksot, jotkut kahdesti. En kuitenkaan kahdeksaa kertaa kuten Hillary Yablonin Sylvian toinen näytös -kirjan päähenkilö Sylvia, joka on valintojen äärellä. Hän on juuri saanut selville aviomiehensä olevan petturi sekä sängyssä että raha-asioissa. Sylvia on 63-vuotias, mutta päättää jättää lokoisan elämänsä Floridan eläkeläisalueella, muuttaa New Yorkiin ja ottaa elämänsä tahtipuikon omiin käsiinsä.

Luin aiemmin mielelläni chick lit -genreen luokiteltavia romaaneja, mutta vähitellen tyttärieni ikäisten päähenkilöiden parisuhdekuvioihin keskittyvät tarinat ovat saaneet jäädä. Sophie Kinsella tai vastaava suosikki kerran pari vuodessa, siinä kaikki.

Nyt ajattelin tarttua välipalana Sylvian toinen näytös -kirjaan, koska a) päähenkilö on ikätoverini, b) Sinkkuelämää on minunkin ikisuosikkini, c) kaipasin jotain kepeää mökkilukemista.

Juonen kulku ilman paljastuksia

Sylvian neljäkymmentä yhteistä vuotta aviomiehen kanssa ovat Sylvian mielestä nyt ohitse. Katuva mies ja heidän yhteinen tyttärensä yrittävät puhua järkeä: eihän niin vanha nainen kuin Sylvia voi aloittaa enää alusta. Eikä hänellä ole mitään: ei omaa rahaa, ei omaa asuntoa, ei sairausvakuutusta, ei kunnon työkokemusta. Parasta olisi antaa aviomiehelle anteeksi ja palata kotiin.

Silvialla on kuitenkin, viimeinkin, oma tahto ja unelmia. Hän muuttaa New Yorkiin ystävänsä Evien kanssa, joka on lähes 80-vuotias, ja pääsee koeajalle hääsuunnittelijaksi. Sitä tehtävää hän on kokeillut aiemminkin vaihtelevalla menestyksellä.

Kirjan tapahtumat sijoittuvat New Yorkiin. Sylvia ja Evie asettuvat kämppäkavereiksi ja erilaiset tapahtumat alkavat vyöryä. Keitokseen on otettu mukaan Sinkkuelämää-aineksia eli ystävättäret juttelevat suoraan intiimeistäkin asioista. Keskusteluissa ovat lapset, lapsenlapset, miehet, ulkonäkö, vaatteet ja ihmissuhteet laajalti. Sylvia ei ole mielestäni Carrie, vaan jonkinlainen Samanthan ja Charlotten sielunsisko.

Kirjan lopun lähestyessä olin alun innostukseni jälkeen hieman pettynyt. Näinkö tämä juonenkulku taas menee, tuskailin. Mutta hei, loppuratkaisu olikin todella virkistävä ja ennakoi jopa jatko-osaa.

Kirjan plussat ja miinukset

Sylvian toinen näytös on Hillary Yablonin esikoiskirja. Se on voittanut UCLA:n Allegra Johnson -palkinnon ja ihan aiheesta. Kirja on vetävä, tasapainoinen ja mielestäni monin paikoin hauska.

Sylvia ja Evie ovat aivan täyspäisiä naisia kuten muutkin yli kuusikymppiset naiset. Heidän ikänsä on tarinassa vain numero, vaikka se tuntuu ympäristölle olevan paljon muutakin. Kirjassa liikutaan sellaisissa seurapiireissä, jotka voivat järjestää häät The Plazassa ilman, että mistään tarvitsee säästää. Siinä mielessä ollaan enemmän Sinkkuelämän jatkon And Just Like That -tunnelmissa.

Kirjassa kuvataan monia asioita, joissa amerikkalaisen ja suomalaisen hyvinvointivaltion erot tulevat esille. Raha ja vakuutukset takaavat turvan, ja ilman niitä olet pulassa, turvaverkkoa ei ole. Samoin pulpahtelee esiin erot liittyen naisten asemaan. Tämä korostuu pienissä kohdissa: tuskinpa suomalainen morsian saisi paniikkikohtausta siitä, että ei osaa laittaa ruokaa, etenkin kun hänen olisi mahdollista palkata kokki kotiin. Asioita käsitellään kuitenkin hyvin pinnallisesti, sillä kyseessä on pesunkestävä viihderomaani.

Yhdestä asiasta huomaa, että Hillary Yablon on itse vielä nuori. Hän keskittyy äiti-tytär-suhteisiin, mutta Sylvian tyttären parivuotiaat kaksostytöt jäävät juonessa aivan unholaan. Olen varma, että tähän meidän lukupiirissämme olisi tartuttu, sillä melkeinpä kaikki jäsenemme ovat jo mummeja ja kaksi lukupiiriläistämme on kaksosten mummeja.

Suosittelen

Suosittelen Sylvian toinen näytös -kirjaa mukavaksi lukukokemukseksi aikuisille naisille. Etenkin heille, jotka ymmärtävät kirjan Sinkkuelämää-viittaukset, joita on tiputeltu kirjassa sinne tänne. Sen sijaan en suosittele kirjaa heille, jotka suunnittelevat häitään, sillä amerikkalaisten rikkaiden häätouhu on kyllä täysin lähtenyt lapasesta!

Kirjan tiedot

  • Hillary Yablon: Sylvian toinen näytös
  • Otava 2024
  • Alkuperäisteos: Sylvia’s Second Act
  • Suomentaja: Anna-Mari Raaska
  • 368 sivua / 11 h 34 min
  • Äänikirjan lukija Kirsti Valve

Rating: 3 out of 5.

Seuraa Kirsin Book Clubia Instagramissa ja Facebookissa! Voit myös tilata uudet blogipostaukset suoraan sähköpostiisi. Jos luet tätä kännykällä, löydät tilauskentän jutun lopusta. Jos luet tietokoneella, tilauskenttä on oikeassa yläkulmassa.

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *