Kaisu Tuokko: Yksin – Kristiinankaupunkiin sijoittuva dekkarisarja jatkuu vahvasti

Kristiinankaupunki on viehättävä pikkukaupunki. Kirsin Book Club juhlisti siellä 100. lukupiirikirjaansa tammikuussa 2019, mutta kesällä Kristiinankaupunki on vieläkin kauniimpi. Kirjailija Kaisu Tuokko on itse kotoisin Kristiinankaupungista ja osaa kyllä välittää puukorttelien tunnelman lukijoille. Hänen Eevi Manner -dekkarisarjansa ensimmäinen osa Kosto ilmestyi vuosi sitten ja nyt pääsemme jatkamaan päähenkilöiden elämäntilanteiden seuraamista ja rikoksen selvittämistä uutukaisessa nimeltään Yksin. Myllykalliolta löytyy vanhan naisen ruumis ja ainoa johtolanka on hoivakodin valkoiset sukat.

Kristiinankaupungin Myllykallio, josta Yksin-kirjan alussa löytyy ruumis.

Minä luin Yksin-dekkaria kartan kanssa, sillä halusin hahmottaa tarkkaan, missä mennään. Olen vieraillut Kristiinankaupungissa monta kertaa, ja oli mukava tunnistaa tekstistä tuttuja paikkoja. Kirsin Book Clubiin osallistuvalla Milla Monolalla on koti myös siellä ja tämän jutun kuvat ovat Millan ottamia.

Mikä on Yksin-dekkarin rikos ja kuka sitä selvittää?

Myllykalliolta löytyy vanhan naisen ruumis, jota kukaan ei tunnista tai kaipaa. Paikalle kutsutaan tietenkin poliisi, joka on Kosto-dekkarista tuttu Mats Bergholm. Matsilla on varsinainen työhuone Vaasassa, mutta hän on kotoisin Kristiinankaupungista ja asustaa nyt aviokriisin vuoksi kesämökillään. Paikalle osuu myös toimittaja Eevi Manner, joka on Matsin lailla on syntyperäinen kristiinalainen ja itse asiassa Eevi ja Mats olivat seurusteleva pari nuoruudessaan parikymmentä vuotta sitten.

Näkymä Eevi Mannerin kotikadulta.

Ovatko dekkarin henkilöt uskottavia / kiinnostavia?

Yksin-dekkari etenee Eevin ja Matsin näkökulmien vuorovedolla. Eevi selvittelee rikoksen taustoja, millainen uhrin elämä oli ollut. Hänen tavoitteenaan on kirjoittaa laaja henkilöjuttu uhrista. Mats puolestaan tekee perinteistä poliisityötä, jota avittavat DNA-tutkimukset, rikosrekisterit, puhelu- ja tietokonetietojen kaiveleminen. Aina välillä Eevi syöttää tietoja poliisin suuntaan.

Molempien yksityiselämän kuvaus on erittäin uskottavaa ja kiinnostavaa. Eevillä on lapsettomuushoidot meneillään puolisonsa Mirekin kanssa. Matsin poika on aikuistumassa ja avioliitossa ei ole enää yhdessä pitävää liimaa jäljellä. Ja sitten kiinnostavin elementti: Eeviä ja Matsia janottaa vanha keskinäinen suola.

Mainittakoon vielä henkilögalleriasta Eevin pomo paikallislehdessä. Juurinen on eläkeikäinen mies, jolla on sydän paikallaan. Lisää hänen kaltaistaan esimiestyötä, kiitos!

Näkymä Myllykalliolta.

Onko juoni vetävä?

Pääjuonen lisäksi tapahtuu paljon muutakin. Vanhustenhuollon lisäksi esiin nousevat mm. työuupumus, lapsettomuus, alkoholismi, huumeet ja perheväkivalta. Ehkä tapahtuu vähän liikaakin, sillä teemoja ennemminkin sivutaan kuin että niihin paneuduttaisiin. Toisaalta elämässäkin tapahtuu monia asioita yhtä aikaa. Punaista lankaa ei kuitenkaan kadoteta ja juoni vetää hyvin.

Taloja Myllykalliolla.

Opitko jotain yhteiskunnasta / kulttuurista/ jostain muusta?

Yksin-dekkari nostaa esiin vanhustenhoidon eri vaihtoehtoja. Puhutaan dementiasta, yksityisistä ja kunnallisista hoivakodeista. Nämä asiat koskettavat ja pohdituttavat kaikkia, joiden vanhemmat lähentelevät jo 90 vuotta. Yksin tuo myös hyvin esiin, millaista elämä on Suomen ainoassa Cittaslow-kaupungissa.

Yksin-kirjassa käydään myös Kristiinankaupungin De Gamlas Hemissä. Nämä kuvat ovat minun kotialbumistani.

Miten paljon dekkarissa kuvataan päähenkilön elämää?

Yksin on vahvasti ihmissuhdedekkari ja siitä minä pidän. Pikkukaupungissa melkein kaikki tuntevat toisensa ja päähenkilöihin tulee kerroksia, kun aina välillä tulee vastaan ihmisiä, jotka ovat tunteneet heidät lapsesta saakka. Rikoksen selvittelyn lomassa kuvataan Eevin ja Matsin omia ja keskinäisiä haasteita. Kirjan myötä pääsee hyvin sisälle heidän ajatteluunsa ja elämäntilanteisiinsa.

Kristiinankaupungin satama.

Onko dekkari raaka, ahdistava tai pelottava?

Yksin-dekkarissa on muutamia ahdistavia kohtia ja henkistä raakuutta. Muutoin tarina etenee ilman suurempaa sydämentykytystä ja sen uskaltaa lukea vaaleana kesäyönä.

Herättikö dekkari sinussa ajatuksia?

Kosto-kirjassa Kaisu Tuokko luettelee muutaman sivun verran tahoja, jotka ovat olleet hänen innoittajiaan. Yksi pitkällä listalla oli Viveca Sten, jonka dekkarit sijoittuvat Sandhamniin ja Åreen. Kristiinankaupunki muistuttaa ympäristöltään Sandhamnia: idyllisiä puutaloja, muutama kaikkien tuntema maamerkki ja asukkaita, joilla on pitkä historia paikkakunnalla. Myös Kaisu Tuokon tyyli rakentaa dekkaria tuo Stenin mieleen. On kaksi päähenkilöä, joilla on vahva keskinäinen jännite. Juoneen on sisällytetty useita yhteiskunnallisia teemoja, jotka liittyvät erityisesti naisten elämään.

Myllykalliolla kukkivat kesäkuussa syreenit.

Suositteletko ja kenelle?

Suosittelen! Pohjustin Yksin-dekkarin lukemista lukemalla sarjan ensimmäisen osan eli Koston. Toki Yksin toimii yksinäänkin, mutta suosittelen lukemaan sarjaa järjestyksessä, etenkin jos olet kaltaiseni, jota houkuttaa päähenkilöiden elämä rikoksia enemmän. Yksin jäi sellaiseen cliffhangeriin, että toivottavasti sarja jatkuu ensi keväänä.

Suosittelen myös matkaa Kristiinankaupunkiin, sillä siellä järjestetään Eevi Manner -kävelykierroksia, joten kirjojen tapahtumapaikkoihin voi tutustua oppaan johdolla. Jutun lopusta löydät myös linkin kaupungin parhaaseen majapaikkaan eli Vinkeliin.

Kirjan tiedot

  • Kaisu Tuokko: Yksin
  • Otava 2024
  • Eevi Manner -sarja, osa 2
  • 303 sivua / 8 h 10 min
  • Äänikirjan lukija Sanna Majuri

Rating: 4 out of 5.

Lue myös

Varaa majoitus Vinkelin Pakaritupaan, oma söpö talo viehättävine pihapiireineen aivan Kristiinankaupungin ytimessä ja Eevi Manner -kirjojen tapahtumapaikkojen kupeessa: vinkel.fi

10.-16.6.2024 kirjablogeissa vietetään Dekkariviikkoa. Tempausta vetää Kirsin kirjanurkka. Me osallistumme julkaisemalla joka päivä uuden dekkarijutun.


Seuraa Kirsin Book Clubia Instagramissa ja Facebookissa! Voit myös tilata uudet blogipostaukset suoraan sähköpostiisi. Jos luet tätä kännykällä, löydät tilauskentän jutun lopusta. Jos luet tietokoneella, tilauskenttä on oikeassa yläkulmassa.

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *