Katja Meritähti: Unessa kaikki on hyvin – todellisuuden ja haaveiden välinen kuilu

Vieraskynässä Liisa Honkavaara

Lahtelainen Katja Meritähti lähetti esikoisromaaninsa Unessa kaikki on hyvin Kirsin Book Clubille luettavaksi. Hän ei tiennyt Kirsin sidoksista Lahteen tai että allekirjoittanut kuuluu Kirsin lukupiiriin. Minullakin on Lahti-taustaa ja tunnen Katjan sekä hänen perhepiiriään.

Niinpä tartuin suurella mielenkiinnolla romaaniin, joka kuljettaa lukijaa Annin mukana. Menneisyyden monien vaiheiden jälkeen Anni päätyy New Yorkista Lahteen, kokemaan onnen Paulin kanssa. 

Historia toistaa

Katjan romaani on saanut inspiraationsa oikeiden Annin ja Paulin muistiinpanoista. Annin tarina halusi tulla kerrotuksi. Meillä naisilla sukupolvien kierrossa on hyvinkin samankaltaisia tunnemaailman kokemuksia ja kohtaloita kuin Annilla.

Aikuistuvan Annin elämää lähdetään seuraamaan vuonna 1928 Hollolassa, heinäpellolta kehittyvän kohtaamisen myötä. Miten rakkauden kaipuu ja sen lapsuudesta asti koettu vajaus ohjaavat etsimään rakkautta ”vääristä” yhteyksistä. Näin iäkäs Anni kiteyttää omaa elämäänsä:

Lapsia pitäisi paijata joka päivä ja joka käänteessä. Ottaa huomioon ja kuunnella, nostaa syliin ja jutella. Lapset jäävät niin helposti aikuisten asioiden, työn ja murheiden jalkoihin. Aikuisena nämä etsivät sitten saamatta jäänyttä huomioita vääristä paikoista tai ihmisistä ja jotkut viinasta. Moni miessotku ja isätön lapsi olisi jäänyt tähän maailmaan tulematta, jos kotona olisi ollut turvallinen syli lapsuuden suojana.” 

Ajankuvaus ja selviytymiset

Romaani valottaa hyvin Suomessa ja muualla maailmassa käytyjä sotia, puutetta, uskoa uuteen mahdollisuuteen pakon edessä sekä auttamisen, tukemisen, ystävyyden sekä rakkauden voimia. Kuitenkin tärkeintä on se kuinka siitä kerrotaan – tunnekielellä. Kirjoitin Katjalle palautteessani näin:

Tunnekieltä – sitä oli! Ei jäänyt epäselväksi kenenkään sydänalan ailahdukset ja mielen syvällä kulkevat synkätkin tuntemukset.”

Kirjaa lukiessa oli kuin olisi katsonut elokuvaa, jossa toistuvat tämänkin päivän teemat: kiusaaminen, maahanmuutto, pakolaisuus, kulttuurilliset erot, kotoutuminen, työttömyys ja äityden haasteet sekä moninaiset perhekuviot. Kaikista näistä raskaista aiheista huolimatta Annille valoa luo henkimaailman tuki. Henkimaailman yhteys tämän romaanin syntymiseen ei ole sattumaa.

Lukukokemus

Itselleni tämä oli vaikuttava lukukokemus, ja lopussa en välttynyt kyyneliltä. Kirjoitin Katjalle:

Kun saa kokea elämänsä Rakkauden, on onnekas. Se tuska mikä sen menetyksen mukana tulee on lamauttava. Niin Annillakin. Onneksi unien maailma avaa herkän rakkaudellisen yhteyden Rakastettuun. Ja viisat, kypsyneet oivallukset löytyvät sieltä Annille voimavaroiksi.”

Koin alusta asti hengenheimolaisuutta Annia kohtaan. Niinpä jouduin välillä pitämään taukoa lukemisesta oman elämäni polkujen putkahdellessa esiin. Lopussa itkin – onnesta, vaikka meillä voi olla paljon karua, kurjuutta, pahuutta elämässämme. MUTTA KUITENKIN KAIKKI RAKKAUDELLISET HETKET OVAT NIITÄ TÄRKEIMPIÄ MUISTOJAMME.

Kenelle suosittelisin

Kuten Yön kappaleessa sanotaan: 

Tosi koville hemmoille, tytöille

Jotka uskaltavat tunnustaa

Kuinka paljon merkitsee

Kun on joku jota rakastaa”

Kirjan tiedot

  • Katja Meritähti: Unessa kaikki on hyvin
  • Momentum Kirjat 2023
  • 236 sivua
Katja Meritähti on Lahdessa asuva hyvinvointialan yrittäjä.

Arvion kirjoitti Kirsin Book Clubin jäsen Liisa Honkavaara.

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *