Paula Hotti: Murha Ylämaalla – suomalainen kokki joutuu keskelle murhatutkimuksia Isle of Skyella

Ihan ensiksi pahoittelut, kuvassa ei ole Paula Hotin Murha Ylämaalla tapahtumapaikka, mutta kuvassa ollaan kuitenkin saman maan alueella. Murha Ylämaalla vie savuisista viskeistään kuululle Isle of Skyelle Skotlannin luoteisrannalle ja ylläoleva kirjakuva on otettu toukokuisella lomamatkallani Skotlannin itärannikolla, Lower Largossa. Huomaa majapaikkamme naapurin, joka mielestäni näytti vähän samalta kuin Murha Ylämaalla -dekkarissa kuvattu hotelli, lipputangossa liehuva skottilippu.

Mikä on dekkarin rikos ja kuka sitä selvittää?

Eilean Donan -linnassa on tarkoitus kuvata hääparia. Kun valokuvaaja Amy astuu linnan saliin, häntä odottaa karmea näkymä: tuntematon ruumismytty, jolle on ihmispään sijasta viritetty peuranpää. Tästä käynnistyy murhatutkimus, johon poliiseina osallistuvat paikallinen komistus Kieran O’Callaghan ja Edinburghin poliisista seudulla lomaileva Carlos Carrera. Dekkarin henkilögalleriassa on myös suomalainen Halla, joka työskentelee kokkina paikallisessa hotellissa ja on valokuvaaja Amyn kämppäkaveri.

Ovatko Murha Ylämaalla -dekkarin henkilöt uskottavia / kiinnostavia?

Aloitetaan siitä, että henkilöitä on aika paljon ja alussa piti olla tarkkana, kuka olikaan kuka. Useiden henkilöiden taustaa käydään läpi, mutta vain harvan kohdalla koin tutustuneeni yhtään pintaa syvemmältä.

Kirjan kiinnostavin henkilö on tietenkin Halla, joka suomalaisena on ympäristön ja kulttuurin tulkki suomalaisille lukijoille. Paula Hotti kuvaa Hallaa introvertiksi suoraan puhujaksi, mikä ei tee hänestä kovin värikästä hahmoa, mutta tutunoloisen ja luottettavan havainnoitsijan, naisemme maailmalla. Halla on hotellilla vain kausityöläisenä ja mieleeni jäi pieni epäilys, mahtavatko sarjan seuraavan osan tapahtumat sijoittua jonnekin muualle kuin Isle of Skyelle.

Onko juoni vetävä?

Dekkarin tapahtumat kertovat vain viiden päivän ajasta. Sinä aikana ruumiin henkilöllisyyden selvittämisen lisäksi tulee uusi case: eräs hotellivieras katoaa. Onko tapahtumilla yhteys? Mihin viittaa ruumiin kädessä ollut tatuointi? Juoni on rakennettu näiden tapahtumisen ympärille, mutta muuta kuorrutusta on niin paljon, että suoraviivaisen toiminnan ystävät saattavat pitkästyä. Minua ihmissuhteet kiinnostavat, joten lueskelin myös niitä osuuksia ihan mielelläni.

Opitko jotain yhteiskunnasta / kulttuurista/ jostain muusta?

Koska luin kirjaa Skotlannissa, yritin paikallistaa kirjan tapahtumapaikkoja. Eilean Donan -linna löytyi Isle of Skyen tuntumasta, Leitir Fura -vaellusreitti Isle of Skyeltä, mutta Loch Dubh -nimisiä järviä oli useita Skotlannissa. Loch Dubh tarkoittaa mustaa järveä ja ilmeisesti siellä useat lochit ovat niin syviä, että pilvisellä ja sateisella kelillä näyttävät mustilta.

Suuresti ilahduin, kun tarinassa oli tuttuja elementtejä kuten se, että skotlantilaisen hotellin aamukaurapuuro tarjotaan viskin kanssa. Kannattaa kokeilla, sopii oikein hyvin yhteen!

Miten paljon dekkarissa kuvataan päähenkilön elämää?

Kirja on nimetty Halla-sarjan avausosaksi, joten suomalaisen Hallan tapaamme varmasti jatkossakin. Dekkarin kannalta päähenkilöksi leimautuu kuitenkin Carlos Carrera, jonka ongelmallista menneisyyttä avataan hieman tarinan lomassa. Carlos on tunnettu etsivä Edinburghista, selkeästi ammattimies, mutta hänen mieleensä mahtuu myös romantiikkaa kesken murhatutkinnan.

Onko dekkari raaka, ahdistava tai pelottava?

Kirjan alun ruumis oli kohdannut kuolonsa kyllä karmealla tavalla. Luin Murha Ylämaalla -dekkarin Chris Carterin Ääni kuolemalle -sarjamurhaajatarinan jälkeen ja ajattelin, että please, ei enempää näin hurjia murhia. Onneksi Murha Ylämaalla muuttuu rajun alun jälkeen leppeämmäksi ja ihmissuhdeasiat saavat vähintään yhtä paljon käsittelyaikaa kuin murhatutkinta.

Herättikö dekkari sinussa ajatuksia? Koskettiko?

Minä luin mielelläni kaikkea Skotlantiin liittyvää kuvausta ja pohdiskelin, että vielä siellä on useiden reissujenkin jälkeen paljon uutta nähtävää.

Muutoin tarina ei mennyt erityisesti ihoni alle, enkä samaistunut keneenkään dekkarin henkilöön. Luen kyllä seuraavankin osan, etenkin jos Halla pysyttelee edelleen Skotlannissa.

Suositteletko ja kenelle?

Tämä sopii erinomaisesti Skotlannista kiinnostuneille, on sitten menossa matkalle paikan päälle tai haluaako vain fiilistellä skottitunnelmia kotisohvalta. Uskon, että myös cozy crimen ystävän lukevat kirjan mielellään, kunhan ensimmäinen ruumis on saatu linnasta ruumishuoneen kylmiöön!

Kirjan tiedot

  • Paula Hotti: Murha Ylämaalla
  • Otava 2024
  • Halla-sarjan 1. osa
  • 364 sivua / 9 h 51 min
  • Äänikirjan lukija: Anni Tani

Rating: 3.5 out of 5.
Kirjailija Paula Hotti on matkajournalisti ja tietokirjailija, joka on julkaissut mm. ginin sekä kahvilakulttuurin historiaa käsittelevät teokset. Hotti on asunut Skotlannin Ylämaalla ja työskennellyt siellä mm. Michelin-ravintolan kokkina. Ennen ravintolaan pestautumistaan hän ei Otavan tiedotteen mukaan oikeastaan osannut tehdä kuin voileipiä, mutta lopuksi hän johti ravintolan jälkiruokaosastoa. Murha Ylämaalla on Paula Hotin esikoisromaani. Kuva: Otava

10.-16.6.2024 kirjablogeissa vietettiin jälleen Dekkariviikkoa. Dekkariviikkoa veti  Kirsin kirjanurkka.
Meidän juttumme Dekkariviikolla 2024 olivat:

Maanantai 10.6. Patricia HighsmithLahjakas herra Ripley kirjoittaja Airi
Tiistai 11.6. Sanna Kotajärvi: Pimeän peto kirjoittaja Minna
Keskiviikko 12.6. Kaisu Tuokko: Yksin kirjoittaja Kirsi
Torstai 13.6. Maria Adolfsson: Välttämätön paha kirjoittaja Raila
Perjantai 14.6. Anders de la Motte: Keräilijä kirjoittaja Minna
Lauantai 15.6. Jyrki Erra: Orjantappurakruunajaiset kirjoittaja Varpu

Lue myös

  • Kaisa Viitalan Klaanin vieraana (Otava 2024) vie samankaltaisiin Skotlannin maisemiin, mutta tapahtumat sijoittuvat 1700-luvulle. Klaanin vieraana aloittaa Nummien kutsu -sarjan.
  • Ann Cleevesin Kulovalkea (Karisto 2021) on Shetlandsaarten murhien viimeinen osa. Jimmy Perez on ainakin erinäköinen kuin tv-sarjassa!

Seuraathan Kirsin Book Clubia Instagramissa ja Facebookissa! Voit myös tilata uudet blogijutut suoraan sähköpostiisi: jos luet tätä kännykästä, niin tilausboksi on jutun lopussa. Jos luet tietokoneella, niin tilausboksi on oikealla ylhäällä.

Kommentit
  1. Kirsi Hietanen
    • Avatar photo Kirsi Ranin

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *