Katariina Vuori: Parasta ennen – viisikymppisen parisuhdepaineet ja leskeneläke
Naistenviikkohaaste, päivä 1, kirjoittaja Kirsi
Enoni meni naimisiin tanskalaisen naisen kanssa juuri ennen tämän 50-vuotispäivää. Muistan, kuinka oli puhetta, että tällä keinolla Grete saisi enoni leskeneläkkeen, jos eno kuolisi ennen vaimoaan. Sama asia on esillä myös Katariina Vuoren kirjassa Parasta ennen.
Arkeologi Armi Komulainen ei ole parisuhteessa ja 50 vuoden rajapyykkiin on vain muutama kuukausi. Hänen sisarensa yrittää patistaa Armia pikaiseen miesystävän hankkimiseen, sillä nyt on pelissä rahanarvoiset asiat eli leskeneläke!
Tyytyväinen 49-vuotias nainen
Katariina Vuoren kirjan päähenkilö Armi on tyytyväinen elämäänsä. Hän on koulutukseltaan arkeologi ja hän työskentelee Oulussa Terwahovi-museossa. Armi viihtyy työssään ja työyhteisössään. Hän käy säännöllisesti uimassa ja sauvakävelemässä, asuu rivitalokaksiossa ja seuraa tarkasti istuttamiensa kukkasipuleiden menestymistä. Toki hänellä on unelmia, mutta ne vain häivähtävät mielessä. Useimmiten hän nauttii yksinolostaan, siitä että saa päättää kaikesta omassa elämässään.
Armin sisar Marika pyörittää kahvilaa ja ottaa missiokseen saattaa sisarensa alttarille ennen tämän 50-vuotispäivää. Hän järjestää sokkotreffejä ja antaa Armille tukimateriaalia, kuinka miesten kanssa tulisi keskustella. Antaa myös reseptejä ja lakkaa siskonsa arkeologityössä kuluneet kynnet. Toisaalta tukee ja halaa, toisaalta lähes painostaa.
Tästä kaikesta voisi kuvitella, että Armi on jonkinlainen nyhväke, mutta ei hän ole. Hän on samanlainen mukava ja pätevä suomalainen nainen kuin niin moni ikätoverinsa, jonka kohdalle ei vain ole sattunut riittävän mukavaa ja luotettavaa miestä, jonka kanssa jakaa elämäänsä.
Esineen arvo kasvaa ajan myötä
Armilla on töissä meneillään mielenkiintoinen projekti. Kuusamon lähettyviltä on löydetty suohon hautautunut ruuhi, jonka epäillään olevan peräisi kivikaudelta. Mitä vanhempi, sen arvokkaampi arkeologisessa mielessä. Sama ei päde naisiin, sillä me kaikki 50 vuotta täyttäneet muutumme vähitellen näkymättömiksi. Arminkin kollega, yli viisikymppinen sinkkumies, haaveilee tietenkin selkeästi nuoremmasta naisesta.
Parasta ennen -kirja kertoo kiinnostavasti museoarkeologin työstä. Minä pidän eri työpaikkakuvauksista, sillä havainnoin niitä konsultin silmälasien läpi. Armilla on sattunut hyvä esihenkilöonni, samoin työkaverit ovat kannustavia ja yhteistyö sujuu oikein hyvin. Työtahti vaikuttaa melko verkkaiselta, mutta minnekäs kivikautisen ruuhen kanssa olisikaan kiire, kun se on maannut suossa jo tuhansia vuosia. Ruuhen nosto-operaatio perustuu todelliseen projektiin Kuusamon Suovaniemessä, sitä on kirjan tarinan myötä jännittävää seurata.
Onko pakko elää parisuhteessa?
Parasta ennen -kirja pohtii hyvin realistisesti parisuhteita ja yhteiskunnan odotuksia. Mitkä ovat pitkän liiton hyvät ja huonot puolet? Mitkä ovat uusiosuhteiden tai sinkkuelämän edut ja haitat?
Sinkkuus: oma rauha, helppoa, saan tehdä, mitä haluan
Parisuhde: rakkaus, joku hieroo jalkapohjia ja hartioita, tuo kukkia ja ottaa yläkaapista maljakon. Soittaa ambulanssin, jos saan aivoinfarktin.
Parasta ennen, sivu 181
Minuun kolahtivat kohdat, joissa käsiteltiin muistojen merkitystä. Kuinka pariskunnilla on yhteisiä muistoja, kuinka yksineläjä tekee asioita, jotka eivät tallennu kenenkään toisen kokemuspankkiin. Onneksi kirja on tasapainoinen eikä pidä mitään elämisenmallia lähtökohtaisesti toista parempana. Päähenkilö pohtii eri vaihtoehtoja analyyttisesti ja usein aika hauskasti. Hän tarkkailee ja analysoi kohtaamiaan henkilöitä ja esimerkiksi ostoskärryjen sisältöjä.
Kenelle suosittelen?
Kirjan takakannessa lukee: ”Muinaisjäänteiden kaivelu saa lisäkierroksia, kun oululaiseen Terwahovi-museoon saapuu kaksi kesäharjoittelijaa. Orastavalta romanssilta ei voi välttyä, mutta loppuuko Armin aika kesken?” Minä laskin yksi plus yksi ja päättelin, että Armilla tulee olemaan kiihkeä kesäromanssi nuoren harjoittelijan kanssa, joka syksyn tullen ei halua naida 49-vuotiasta ja leskeneläke menee sivu suun. Tämä ei kuitenkaan ole kirjan kulku.
Kyseessä on pohdiskeleva, sujuva kirja, jossa on tarjolla runsaasti samaistumispintaa ainakin Armin ikätovereille. Kuinka moni meistä onkaan joskus googlaillut, mitä lukion aikaiselle ihastukselle nykyään kuuluu? Eli suosittelen kaikille aikuisille naisille sivilisäädystä riippumatta! Erityisesti kirja viehättänee Oulua tuntevia.
Kirjan tiedot
- Katariina Vuori: Parasta ennen
- Otava 2024
- Kansi: Emmi Kyytsönen
- 268 sivua / 7 h 37 min
- Äänikirjan lukija: Kirsti Valve
Lue myös
Aikuisten naisten elämästä on kirjoitettu mm. seuraavissa kirjoissa / blogijutuissa:
- Hillary Yablon: Sylvian toinen näytös – ei hassumpi kuusikymppisten Sinkkuelämää
- Nina Lykke: Ei, ei ja vielä kerran ei – kaikki hyvin vai hyvin huonosti
- Tessa Hadley: Vapaa rakkaus – mukana myös kirjailijan ajatuksia
Naistenviikko 2024
Parasta ennen -juttu on osa kirjabloggareiden Naistenviikkohaastetta. Koko viikon koonti ilmestyy 25.7. tuijata.com-blogissa.
Seuraa Kirsin Book Clubia Instagramissa ja Facebookissa! Voit myös tilata uudet blogipostaukset suoraan sähköpostiisi. Jos luet tätä kännykällä, löydät tilauskentän jutun lopusta. Jos luet tietokoneella, tilauskenttä on oikeassa yläkulmassa.