Aino Havukainen ja Sami Toivonen: Tatun ja Patun ihmeellinen joulu


0DZ4_1_pl.indd

Tatu ja Patu ovat ihmeellisiä. Kaksi veijaria Outolasta näkevät meidän maailmamme raikkain silmin ja saavat aikuisenkin lukijan pysähtymään ja miettimään menomme kummallisuuksia. Useimmiten Tatun ja Patun seikkailut ovat kuitenkin niin lumoavan hassuja, että niin lapset kuin aikuisetkin eivät voi muuta kuin nauraa. Kirjojen sivuilta löytyy tutkittavaa aivan loputtomasti.

Tatu ja Patu aloittivat seikkailunsa Veera-kirjoissa, joista ensimmäinen ilmestyi 1999. Tatun ja Patun ihmeellinen joulu on jo sarjan 17. kirja ja varsinaisten kirjojen lisäksi on vielä viitisen täytettävää kirjaa.

Me matkasimme heidän mukanaan ensimmäisen 12 kirjan verran. Veera lääkärissä ja Veeran keittiöpuuhat luettiin varmaan satoja kertoja! Kysyin nyt 16-vuotiaalta tyttäreltäni Millalta, miksi Tatut ja Patut olivat hänen suosikkejaan:

Parasta oli se, että tarinat olivat tosi hauskoja ja kuvat olivat niin täynnä yksityiskohtia, että joka lukukerralla löysi jotain uutta. Kivaa oli myös se, kun itse oppi lukemaan, niin niissä oli paljon kuvia ja sopivan vähän tekstiä!

Aivan paras kirjailijatentti Helsingin Kirjamessuilla, lapset kyselivät kirjilijoilta.

Aivan paras kirjailijatentti Helsingin Kirjamessuilla, lapset kyselivät kirjailijoilta.

Helsingin Kirjamessuilla Tatun ja Patun luojat, kirjailija-kuvittajat Aino Havukainen ja Sami Toivonen olivat lavalla lapsiyleisön edessä vastaamassa kysymyksiin. Otavan Emma Alftan johdatti vilkasta keskustelua, jossa lapset pistivät kirjailijapariskunnan tiukoille.

– Kuinka vanhoja Tatu ja Patu ovat?

– Ei tarkkaa tietoa. Nuoria miehiä, jotka ovat ikuisia lapsia mieleltään.

– Ketkä ovat Tatun ja Patun vanhemmat?

– Emme tiedä. Vanhassa valokuvassa heidät on kyllä kuvattu, mutta emme tunne heitä tarkemmin. Pojat ovat kaksoisveljeksiä, mitä emme olleet aluksi miettineet, kunnes Otavalta todettiin, että niinhän sen täytyy olla, sillä heillä on yhteinen serkku!

– Miten Tatun ja Patun erottaa toisistaan?

– Meillekin se oli aluksi vaikea muistaa, joten kehitimme muistisäännön. Toisella on silmälasit ja toisella ei, joten muistamme, että Patu on paljas.

– Mitkä ovat teidän omat Tatu ja Patu -suosikkinne?

Aino: – Kyllä se varmaan on Tatun ja Patun Suomi -kirja (Finlandia Junior -palkinto 2007).

Sami: – Minun suosikkini on Oudot koneet, sillä olen itse kovin kiinnostunut kaikista vekottimista.

Aino Havukainen ja Sami Toivonen Turun Kirjamessuilla 2015. Sami piirsi signeerauksen Singaporeen, ei kun Singavaahtoon...

Aino Havukainen ja Sami Toivonen Turun Kirjamessuilla 2015. Sami piirsi signeerauksen Singaporeen, ei kun Singavaahtoon…

Vaikka meidän perheemme ei enää eläkään aktiivisesti Outolan poikien kanssa, niin onneksi on lähipiirissä sopivan ikäistä lukijakuntaa, joille saattoi Tatun ja Patun ihmeellisen joulun lähettää lahjaksi. Ostin kirjat Turun Kirjamessuilta ja sain niihin aivan ilmiömäiset omistuspiirrokset Samilta. Tuijotin lumoutuneena, miten muutaman sanan syötöistäni Sami nappasi ja piirsi parissa minuutissa uniikit kuvat lähetettäväksi maailmalle:

DSC05198

DSC05200

Kirjan lukaisin läpi ja samaa taattua Tatua ja Patua oli jälleen tarjolla. Joulun peruspalikoita käydään läpi poikien omintakeisella tavalla ja reippaalla energialla. Voin vain kuvitella, kuinka ”kanelia kainaloon” ja vastaaville muille kirjan jutuille saa joulupuuron lomassa naureskella. Nämä tarttunevat myös nuorempien sutkautus- ja hokemaluetteloon viimeistään silloin, kun kirjaan perustuva elokuva syksyllä 2016 saapuu valkokankaalle tähtinään Antti Holma ja Riku Nieminen.

Kuva: Tuomo Manninen / Otava

Kuva: Tuomo Manninen / Otava

Yksi asia oli muuttunut aiemmin lukemiini Tatu ja Patu -kirjoihin nähden. Nyt tekstissä oli mukana kertojan ääni tyyliin ”Huomasitko…” Tämä ei olisi ollut minun valintani, sillä näiden kirjojen huippuvahvuus on nimenomaan oivaltamisessa, joten tekstin ei tarvitsisi osoitella, mihin lukijan tai pienen katsojan olisi syytä kiinnittää huomiota. Yhteinen havainnointi ja jakaminen ovat olleet suuri ilo lukutuokioissamme!

Suosittelen vahvasti Tatun ja Patun päätymistä joulun lukunautinnoksi! Niin sympaattisia vesseleitä, että viime vuonna Turussa menin tervehtimään Tatuksi ja Patuksi pukeutuneita hahmoja ja kiitin heitä hienoista kirjoista. Mahtoi niillä ihmisillä isojen päiden sisällä olla ihmettelemistä, mikä hurahtanut nainen heille tuli juttelemaan!

Ihmeellistä joulua toivottaa myös Kirsi!

Ihmeellistä joulua toivottaa myös Kirsi!

  • Aino Havukainen ja Sami Toivonen
  • Tatun ja Patun ihmeellinen joulu
  • Otava, 2015
  • ISBN 9789511287995

Kommentoi