Antti Holma: Kauheimmat runot – kiehtovaa sontaa
Antti Holman Kauheimmat runot ovat saastaa. Se ei ole kohonnutta, tai yksityisestä yleiseksi avautuvaa sanataidetta, se on paskaa.”
Näillä sanoilla kirjailija Holma kuvasi toimittamaansa runokokoelmaa sekä Otavan tilaisuudessa että kokoelman esipuheessa. Minä lukijana luonnehtisin, että Kauheimmat runot ovat osin koskettavia ja piilokeveydestään huolimatta syvällisiä, osin sukua nokkelalle teekkarihuumorille ja osin tekopirteää sukupuolielimillä ja kirosanoilla kikkailua. Kokoelma on kuitenkin riemastuttava siksi, että Antti Holma tuntee luomiensa runoilijoiden esikuvat sellaisella tarkkuudella, että hänen parodiarunonsa ovat useimmiten tyylillisesti taidokkaita ja sisältävät viiltäviä oivalluksia. Jää tunne, että Antti on rakentanut runoilijahahmonsa ja riimitellyt heidän runonsa kunnioituksella runoilijoiden esikuvia kohtaan, mutta jättänyt palvontamenot sikseen.
Kauheimmat runot -kokoelman idea on mielestäni loistava. Antti itse totesi:
Jos mitään tarkoitusta tällä kokoelmalla on, niin innoittaa joitain murrosikäisiä alapäähuumorin kautta kovempiin aineisiin eli näiden runoilijoiden esikuviin.”
En tiedä, ovatko murrosikäiset kokoelman löytäneet, mutta kokoelman ostaneita on sen verran runsaasti, että Kauheimmat runot sijoittuivat ilmestymiskuukautensa eli elokuun 2015 kaunokirjamyyntilistauksessa kuudenneksi. Melkoinen suoritus runokirjalta!
Antti Holman monipuolista ammattilaisuutta täytyy ihailla. Hänen kompakti ja harkittu Kauheimmat runot -esittelypuheensa Otavan tilaisuudessa teki minuun vaikutuksen nöyrällä asenteellaan. Sain vaikutelman, että kokoelma ei ollut hänelle hutaistu vitsi, vaan jälleen yksi ulottuvuus hänen laajassa ilmaisupaletissaan. Mutta eihän kokoelmaa ryppyotsaisesti ole tehty, eikä niitä niin kannata lukeakaan!
Luin Kauheimmat runot kauniskantisena kirjana sekä kuuntelin runot Antti Holman itsensä lukemana äänikirjana. Näistä suosittelen kirjaa, sillä ainakin minun piti napostella runot pienissä pätkissä ja pysähtyä eri tunnelmiin. Yllättäen koin, että Antti vain lukee runot äänikirjassa, ei lausu tai välitä runojen tunnetilaa. En myöskään mieltynyt Reino Leinon esityksiin HSTV:ssä, mutta se johtuu siitä, että en osaa ollenkaan nauraa alkoholismille. Kirjasta alkoholi ei tihku yli muualla kuin esipuheessa.
Kokoelman runoilijat ovat Reino Leino, Sirsi Sunnas, Karin Toiseks-Paraske ja Edith Södermalm. Kaikki deekiksellä, paitsi Edith myös vetämässä Pilates-tuntia. Jokaiselta runoilijalta on useita runoja 187 sivun kokoelmassa.
Minua miellytti ehkä eniten espoolaisen yritysvalmentaja Edith Södermalmin runous. Se ei johtunut siitä, että oikeasti olen espoolainen valmennuskonsultti, vaan siitä, että aikuisuuden kynnyksellä, Edith Södergranin runot puhuttelivat minua suhdekiemuroissani. Nyt, monen vuoden jälkeen, Antin Edith-parodia sai minut kaivamaan vanhat kirjat esiin ja lempeästi hymyilemään muistoille. Kokoelman Edith-runot ovat tiukasti nykyajassa ja ilahduttavasti somessa! Mielenkiintoista myös, että Antti on lainannut runoilijaesittelyssä Edith Södermalmille oman syntymäpäivänsä.
Myös bookclubilainen Varpu luki runot innostuksella ja kiinostuneena:
Minä pidin eniten Reino Leinosta ja Sirsi Sunnaksesta ehkä siksi, että pidän Eino Leinon ja Kirsi Kunnaksen tavasta kirjoitttaa ja he ovat runoilijoina minulle näistä neljästä esikuvasta tutuimpia.
Monet runot olivat sisällöltään muutakin kuin hauskaa ”rienausta”. Leinon runo Nuorelle ei ehkä liian ihan sovi ylioppilaalle juhlatervehdykseksi, mutta näin ikääntyneenä arvostaa sen realismia. Juhannus pysyy samoilla linjoilla ja kuvaa mainiosti juuri tämän vuoden suomalaista kesää.
Sirsi Sunnaksen Vuosipäivänä, samoin kuin Karin Toiseks-Parasken suomalain jouluyhtälö, tuntuvat olevan sukua Tiina ja Sinikka Nopolan tamperelaisperhetarinoiden itseään vähättelevälle ajattelutavalle.
Henkilökohtaisesti lähelle osui Sirsi Sunnaksen Menopaussisamba, löysinhän oman onneni purjehduskurssilta lähes kuusikymppisenä. Karin Toiseks-Parhaan rakkaus on minulle oikeasti ytimekkyydessään kaunis rakkausruno.
rakkaus
rakkaus o
se ko pan nenä toise
solisluu
ja miätti siin
et kui mää ole
enne
osan eres
hengittä
Suosittelen Kauheimmat runot -kokoelmaa muillekin kuin alapäähuumorin murrosikäisille ystäville. Avara ja utelias mieli auttaa lukukokemuksessa. Ja hei, tuote toimi Antin toivomusten mukaisesti, sillä minä Kauheimmat runot luettuani kaivoin hyllystä Eino Leinoa, Kirsi Kunnasta ja Edith Södergrania.
ARVONTA
Jos haluat kokoelman Antin itsensä lukemana äänikirjana, niin kommentoi alle, kuka kokoelman runoilijoiden esikuvista on suosikkisi.
Kauheimmat runot -äänikirja arvotaan kaikkien blogiin sunnuntaihin 13.9.2015 klo 21 vastanneiden kesken.
PS. Lue myös arvioni Antti Holman erinomaisesta Järjestäjä-esikoisromaanista!
- Antti Holma
- Kauheimmat runot
- Otava, 2015
- ISBN 9789511290445
Näistä Kirsi Kunnas on lapsuudesta asti ollut suosikkini. Viittaako Karin Toiseks-Paraske Larin Paraskeen?
Sikke, ainakin nimi on haettu sieltä, mutta runot muistuttvat vahvasti murrerunoilija Heli Laaksosta!
Tosi kiva ja asiantunteva kirjoitus, kiitos Kirsi! En ole suuri runouden tuntija, mutta Eino Leinon teksti sykähdyttää aina kauneudellaan. Mukaan arvontaan, totta kai!
Tällaiselle kainuulaisvanhempien raumalaislapselle Karin Toiseks-Paraske on kyllä ihan ehdoton suosikki. Heli Laaksosta olen lukenut harvakseltaan mutta Karinia luen vielä uudelleen. Kunhan nauramisesta aiheutunut kyljysrevähtymä tokenee.
Minun ääneni menee Kirsi Kunnakselle. Ja Antille ;-) pulppuavasta monipuolisuudesta!
Eino Leino paras ja Kirsi Kunnas hauskin.
Kyllä esikuvista se suosikki olisi varmaan Leino kaikessa monipuolisuudessaan. Vaikka tunnustaa täytyy, etten tunne suomalaista(kaan) runokenttää kovin laajalti.
Karin toiseks-parakse on minun suosikki!
Paraske siis.
Reino Leinon Talviyön laulu on suosikkini.
Apua, mikä kirja! Meinasin kuolla nauruun jo näiden otteiden kanssa. Ihan mahtavaa!
Eino Leino on ehdoton suosikki näistä, Tommy sitten muuten. Mukana arvonnassa, tää kirja on ihan pakko saada.
Kirsi Kunnas
Eino Leino, tietysti!
Hei,
Holman kirjaa en ole vielä lukenut mutta ehdottomasti Kirsi Kunnas!
Edith Södergran. Ehdoitta.
Kyllä Edith Södrgranin elämän huuma taitaa viedä voiton.
Olisin väännellyt runoilijoiden nimiä hiukan enemmän ja pidemmäĺle. Ehkäpä tarkoitus olikin tehdä tyhmät nimet kauheiden runojen taustalle..
parhain terveisin
Annele
Pidin kaikista runoista ja runoilijoista kirjasta luettuani. DVD vielä mestari Holman lukemana antoi lisäpotkua erityisesti lounaismurrerunoille ja videot ehdottomasti reinoleinoille. Sirsisunnakset olivat oivallisia ja niin sirsimäisiä. Rakastan Antti Holman monipuolisuutta ja hänen valloittavan hurmaavaa persoonaansa. Mestari Holman ihailusta voisi joku kirjoittaa kirjan, joka paisuisi taivaisiin faniensa ylistysrakkauskirjeistä.
Edith Södergran, nuoruuteni ykkösrunoilija, on ehdoton ehdokkaani. Että miten se on sitä veivannut, että kehtaa… Vinkki: katsopa Youtubesta hillittömiä serkuksia Sandea ja Suvi-Tuulia, kauhean runoilijan kotivideohahmoja. Kyllä nauratti!
Kiitos kaikille osallistumisesta. Random.orgin onnetar suosi tällä kertaa Helgaa, onnittelut! Olen sinuun sähköpostitse yhteydessä.
Antti Holmaa voi ihailla myös hänen uudessa TV-showsaan, joka alkaa pyöriä torstaisin Maikkarilla 17.9. alkaen klo 21. Mitähän siitäkin tulee…
Minun ehdoton suosikkini on Karin Toisiks-Paraske, suomussalmelainen äidinkielen opettaja ja raanuartisti, omintakeisine ’lounaismurteineen’ :D Tuo tähän juttuun poimittu rakkausruno on minustakin oikeasti tosi kaunis.
Kirsi, pidätkö myös Karin Toisiks-Paraskeen esikuvasta, joka ei kuitenkaan liene Larin Paraske?