Antti Tuomainen: Palm Beach Finland – unelma onnesta
Antti Tuomainen vaikuttaa mieheltä joka elää unelmaansa, onhan kirjailijuus ollut hänen tavoitteensa 18-vuotiaasta asti. Antin uusimman romaanin Palm Beach Finland julkkareissa pääsin kysymään asiaa Antilta itseltään, eikä hän sitä ainakaan kieltänyt. Myhäili vain pohdiskellen, että niin se taitaa olla. Unelmista ja niiden tavoittelusta on kyse myös Palm Beach Finlandissa. Kaikille unelmat eivät kuitenkaan toteudu, vaan ne saavat ihmiset tekemään kummallisia asioita. Niin kummallisia, että aineksia riittää kelpo jännitysromaaniin.
Tummasävyisenä dekkaristina aloittaneen Tuomaisen seitsemäs romaani Palm Beach Finland jatkaa Tuomaisen edellisessä kirjassaan Mies joka kuoli (2016, arviomme täällä) aloittamaa valoisampaa, jopa humoristista kerrontaa. Kaivos-romaanin (2015, arviomme täällä) julkkareissa Antti vielä puhui kirjoittamisesta ajoittaisena puurtamisena, nyt on keveys tullut tekstin myötä myös kirjoittamiseen. Antti kertoi, että kirjoittaminen on hauskaa, ja hän iloitsee saamastaan hyvästä palautteesta.
Antti kertoo kirjoittavansa henkilöiden kautta, ei niinkään juonilähtöisesti. Hän etsii tarinaan oikeat ihmiset ja antaa heidän keskustella ja viedä tapahtumia haluamaansa suuntaan. Tästä syntyy romaani, vaikka aloittaessaan Antilla olisi ollut vain hahmotelma kokonaisuudesta. Ja tarinasta näyttää usein syntyvän rikosromaani, sillä se on hyvä muoto saada ihmiset kohtaamaan toisensa ja toimimaan suunnittelemattomasti.
Antti ei koe kirjasarjan kirjoittamista omakseen, vaan hän luo mielellään jokaiseen romaaniinsa uudet henkilöt. Siitä huolimatta että kirjojen erilaisuus on haaste niiden markkinoinnille ja viennille, Tuomainen on Suomen käännetyin rikoskirjailija, jonka kerrontaa on julkaistu jo 28 maassa. Huumorin vieminen toiselle kielelle on vaikeaa, ja Antti jännittääkin miten uusin kirja otetaan vastaan.
Jorma Leivo on lomakyläyrittäjä, jonka unelma on luoda aurinkoranta, Palm Beach Finland, pieneen suomalaiseen rannikkokaupunkiin. Leivo uskoo unelmaansa, jopa niin paljon että lähtee luomaan yritykselle kasvua laajentumisen kautta ennen kuin asiakkaat ovat löytäneet nykyistäkään tarjontaa. Esteet on tehty voitettaviksi, uskoo Leivo ja antaa parille palkolliselle tehtävän jonka hoitamisessa sattuu sen luokan kömmähdys, että paikkakunnalle lähetetään keskusrikospoliisin peitetoimintayksikön ykkösnyrkki Jan Nyman.
Ensireaktioni on, että Tuomainen kuljettaa tarinaa mahdottoman rajoilla. Kunnes mieleeni nousee Helsingin Hernesaarenrannassa sen ensimmäisenä toimintakesänä näkemäni muovipalmut, ja huomaan nyökkäileväni hyväksyvästi. Mikä ettei? Kun Eurooppa kiehuu kesälämmöissä, niin miksipä ei kysyntää löytyisi aurinkorannalle, jossa ei tarvitse hikoilla eikä pelätä ihon palamisen aiheuttamaa melanomaa?

Julkkareissa flamingon yhteys tapahtumiin on vielä piilossa. Lue kirja, niin sekin selviää!
Henkilöissä on Tuomaisen voima. Onnistuneen dialogin lisäksi hän saa nämä sinänsä tavis-hahmonsa pohdiskelemaan arvokkaita ajatuksia. Mikä on sinun unelmasi? Miten sinne pääset? Paljonko työtä se vaatii? Oletko valmis ponnistelemaan? Onko unelmasi sen arvoinen?
Tältä kai tuntui kun ihminen lähti toteuttaakseen unelmansa. Nyman ajatteli, että tuossa hetkessä, siinä silmänräpäyksessä, kun unelma muuttuikin joksikin konkreettiseksi pyrkimykseksi, oli jotakin alkukantaisen selkeää, jotakin niin voimakasta, että se ei pelkästään muuttanut unelmaa toiminnaksi. Se muutti ihmisen itsensä, ja se teki sen jo ennen kuin unelma oli lähelläkään toteutumistaan. Ja eikö se lopulta ollut unelman tarkoitus – että me muuttuisimme. Sillä ei kai elämä muuttunut, jos me emme itse muuttuneet.”
Joskus unohtuu, etteivät kaikki unelmat ole säilyttämisen ja tavoittelemisen arvoisia.
Chico ajatteli, että unelmat olivat joskus niin painavia että olivat liikaa, kuin typerä avaamaton sadan kilon reppu, jonka pelkät hihnat hiersivät ja kuristivat hengiltä. Ja että unelmista eroon pääseminen tarkoitti joskus samaa kuin vankilasta vapautuminen.”
Kesällä pienessä kaupungissa kätevin tapa liikkua on polkupyörä. Sillä Jan Kaunistoksi muuntautunut peitetoimintamies viilettää ristiin-rastiin kaupunkia. Välillä meno yltyy slapstickinomaiseksi iloitteluksi ja kuvassa vilahtavat sivuhahmot luovat mukavasti täyteläisyyttä kokonaisuuteen. Tapahtumat ovat oikeasti (vaikkakin vain pinnan alla) monimuotoisessa kaupungissa, joka elää ja hengittää.
Unelmien toinen ulottuvuus on menneiden muistelu. Tässäkin Tuomainen osuu hermoon kuvatessaan wannabe-springsteenin-kaverin mennyttä nuoruutta:
Chico, tuo nuori Chico, oli istunut rannalla aamuyöllä, näppäillyt akustista kitaraansa tähtien alla. Ranta oli ollut autio, joten Chico oli uskaltanut virittää nuotion, joka rätisi ja lämmitti viileässä yössä. Hän oli ollut tuohon aikaan myös runoilija. Hän kirjoitti lyriikkaansa muistikirjoihin ja luki tekstejään ääneen tyttöystävilleen. Se oli ollut kultaista aikaa.”
Yksi kuitenkin pysyy: jokaisessa hyvässä romaanissa on rakkaustarina, niin Palm Beach Finlandissakin. Tämä rakkaustarina on vähän ujo ja arkaileva, samalla selkeä ja määrätietoinen. Tuomainen kuvaa sitä kauniisti:
Ehkä elämässä kävi näin: päädyt pitelemään jotakuta kädestä ja se tuntuu samalta kuin silloin kauan sitten ensimmäisellä kerralla, kun se avasi jonkin maailman sisälläsi ja tuo avain on juuri se toisen ihmisen käsi, juuri sen tytön tai pojan, johon olit koulun pihalla ihastunut ja sitten kolmekymmentä vuotta myöhemmin huomaat, että tunne onkin sama ja että sillä on enemmän merkitystä kuin kaikelle mitä tapahtui siinä välissä.”

Julkkareilla oli hymy herkässä niin urakan valmiiksi saaneella kirjailijalla kuin lukukokemusta odottavilla faneillakin.
Ostin kirjan julkkareista:
- Antti Tuomainen
- Palm Beach Finland
- Like, 2017
- ISBN 978-952-01-1641-5
Antti Tuomainen tuntuu herättävän todellista fanitusta (vähän Kjell Westön tyyliin). Minä olen huono tuossa fanitushommassa, mutta tunnustan kyllä molempien karisman. Tuomaisen kirjoihin olen tähän mennessä tykästynyt enemmän kuin Westön, joten ehkäpä tämäkin pitäisi lukea. Mies joka kuoli odottaa tuossa hyllyssä vuoroaan, joten se ensiksi.
Minäkään en ole fanittajatyyppiä (enkä vieläkään tunnustaudu ;-) Hyvä teksti on vaan aina hyvä teksti, väliin ihan vastustamaton!
Onpa mukava kuulla, että Tuomaisen lähtökohtana ovat henkilöt. Vaikka tässä kirjassa mentiin reippaasti tyypittelyn puolelle, tunnistan tavoitteen. Rajoilla minustakin mennään, mutta pidän siitä, että Tuomainen uskaltaa irrotella.
Se on niin hiuksenhieno se rajapinta, jonka oikealla puolella pitää pysyä.
Kääk, kylläpä Tuomainen on muuten pitkä! :D Tuomaista oli meidän Vantaan kirjastojen tempauksessa yhtenä esillä olevana kirjailijana juuri tuon Mies joka kuoli -kirjansa vuoksi. Kiinnostuin jo silloin, mutta olen tosi huono lukemaan dekkareita. Ehkä Tuomaiselle voisi antaa mahdollisuuden! <3
Ilman muuta pitää antaa mahdollisuus! Eikä nämä ihan dekkareita taida ollakaan, romaaneita joissa tapahtuu rikos. Mitäs se crime fiction olisi osuvasti ja napakasti suomeksi?
En tiedä miksen ole koskaan tarttunut Tuomaisen kirjoihin, tai oikeastaan tiedän, luen muutenkin olemattoman vähän dekkareita. Luulen, että tämä saattaisi olla sitä sorttia, joka voisi tielle osuessaan päätyä luettavaksi. Hyvät henkilöt ovat kirjoissa aina plussaa. Ja hattua pitää nostaa tuollaiselle käännösmenestykselle, se avaa tietä muillekin kirjailijoille.
Ilman muuta kannattaa tarttua Tuomaiseen, jos osuu reitillesi. Ei ole ihan helposti tyypiteltävissä, ja tekee aina vähän uudenlaista.
Tämä odottaa lukupinossa, Antin nimmarilla varustettuna :)
Olen lukenut Tuomaiselta pari vanhempaa dekkaria, jotka ovat jääneet mieleen todella hyvin kirjoitettuina mutta minun makuuni vähän liian synkkinä. Odotan mielenkiinnolla tätä valoisampaa ja humoristisempaa Tuomaista.
Synkät saavat vielä minun pinossani odottaa, vaikka Johtolanka-palkinnon pokannut Parantaja kyllä kiinnostaa.
Olen pitänyt kaikista Antti Tuomaisen kirjoista paitsi Kaivoksesta, joten lukulistalla on tämäkin. Innolla odotan.
Oih, Kaivoshan oli hieno! Vanhempia dekkareita en ole lukenut, kun löysin Tuomaisen vasta vähän ennen Kaivoksen ilmestymistä.
Hmmm… onkos tässä joku epäloogisuus ;-) No se oli se Elisan ilmaisnovelli Siemen, joka sytytti, kuten Kaivoksen arvioinnissa mainitsin.
Hauskoja kuvia jälleen!
Kirjan idea kuulostaa jännältä. En oikeastaan ollenkaan lue dekkareita, mutta taidan laittaa kirjan muistiin sitä hetkeä varten.
Pidän unelmista, etenkin arkipäivän pienistä unelmista. Mielestäni on hyvä välillä antaa itselleen aikaa rauhoittua, mietiskellä ja unelmoida. Etenkin kirjojen parissa on hauska haaveilla.
Unelmat on tärkeitä! Ehkä kuitenkin hyvä muistaa, että nekin ovat parempia renkeinä kuin isäntinä ?
Tämän haluan lukea. Tuomaisen aiemmat teokset eivät (suuresta suosiosta huolimatta) aikoinaan herättäneet sen suurempaa kiinnostusta, mutta Mies joka kuoli -romaanin luin ja pidin paljon. Tämä vaikuttaa myös mielenkiintoiselta ja juuri sillä tavalla sopivasti vinksahtaneella, että varmasti tykkään tästäkin.
Juu, tämä uusin on selkeästi Mjk:n hengenheimolainen. Mukavia lukuhetkiä!
Kuulostaapa hyvältä! Minä en ole vielä lukenut Tuomaiselta mitään, vaikka Kaivos löytyykin kirjahyllystä. En muuten tiennyt, että hänen kirjojaan käännetään noin paljon, pitäisi selvästi senkin vuoksi tutustua jos kyseessä on tuollainen ”vientituote”.
Tämä Palm Beach vaikuttaa sopivan kevyeltä rikosromaanilta että voisi tässä lähiaikoina lukeakin, synkkäsävyisten kiintiö on juuri nyt täynnä.
Kaivos ja nämä kaksi viimeisintä ovat erilaisia tyyliltään. Kaivosta (joka on enemmän crime fiction kuin puhdas dekkari) olen hehkuttanut tässä blogissa jo aiemmin, joten makuasia mistä aloittaa. Tuomaiseen tutustumista suosittelen joka tapauksessa.
Hieno teos ja mainio kirjailija.
Hyvä kiteytys!