Antto Terras: Stockmann Yard nappaa roistot

 

Stockmann_YardAntto Terras on toiminut Stockmannin tavaratalon etsivänä jo 18 vuotta ja jatkaa edelleen. Stockmann Yard -kirjassaan Terras kertoo sutjakasti ja sivaltaen etsivän arjesta Suomen tavaratalojen lippulaivassa.

En arvannutkaan, minkälaiseen maailmaan ja tuntemattomiin sokkeloihin Terras vie. Hän kuvaa Stockmannin tavaratalon arjen nurjaa puolta sujuvan hauskasti ja mojovin vertauksin ilmaistuna. Kirja on täynnä tragikomiikkaa, mutta myös elämän kipeä puoli vääjäämättä hiipii esiin.

Varas voi olla kuka tahansa, nuori tai jo elämän iltaa viettävä, rikas tai köyhä. Ei väliä, niin monilla on varastamisen vietti. Toisille se on sairaus, toisille keino ansaita rahaa, jopa ammatti. Tavallinen asiakas, kuten minä, ei ymmärrä, miten paljon vaivaa ja kekseliäisyyttä varkaat käyttävät ja miten etsivät nappaavat heidät siitäkin huolimatta. Terras kertoo, kuinka jopa etsivät löytävät caseistaan huumoria, vaikkeivat koskaan pidä tapauksia hyväksyttävinä. Hän toteaakin, että hävikki lankeaa aina muiden kuin varkaiden maksettavaksi.

Etsivän työstä ja velvollisuudentunnosta Terras antaa kattavan kuvauksen. Kun Stockmannin tavaratalon etsivät ovat osa talon omaa organisaatiota, on sitoutuminen hänen mielestään täysin erilaista kuin vartiointiliikkeiden etsivillä. Kaikki tekevät antaumuksella töitä oman talon eteen, seuraavat epäiltyjä vaikka kuinka kauan ja jopa junamatkojen päähän.

Myymäläetsivä, kirjailija Antto Terras. Kuva Ville Juurikkala.

Myymäläetsivä, kirjailija Antto Terras. Kuva Ville Juurikkala.

Terraksella itsellään on  kirjan ilmestyessä jo 10.000 pidätystä.  Luku on iso, kun haaviin jää vain osa varkaista. Stockmann Yard -tiimin pidätysten seurauksena on selvinnyt monta muutakin lähialueen varkautta. Vaikka kirjassa on seikkaperäistä perehdyttämistä varkauden saloihin, eipä tule mieleen seurata kuitenkaan näitä neuvoja. Aion pysyä jatkossakin kaidalla tiellä!

Terras ei säästä lausunnoissaan työnantajaansakaan tai poliisia, saati vartiontiliikkeiden vartijoita. Oman osansa arvostelusta saavat myös huonosti käyttäytyvät asiakkat, mitä en ihmettele, koska olen katsonut vierestä, miten röyhkeitä asiakkaat voivat olla.

Stockmann Yard on täynnä hauskoja caseja ja pidätystilanteita.  Näitä en lainaa kirjasta, vaan jokaisen pitää hämmästellä niitä itse. Kirja on kaikessa kepeydessään ja samalla kauheudessaan hyvin avartava. Nykyisin katselenkin Stockalla ympärilleni aivan uusin silmin!

PS. Stockmann Yardin Turun Linnateatterissa esitetty näytelmäversio on tulossa Helsinkiin, Aleksanterin teatteriin marraskuussa 2015.

  • Antto Terras
  • Stockmann Yard
  • Like, 2015
  • ISBN 9789520112738
Kommentit
  1. MarikaOksa
    • Avatar photo Kirsi Ranin
  2. Alpo Koskiniva

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *