Mia Kankimäki: Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin

Piia Ahon suunnittelema Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin -kirjan kansi palkittiin Vuoden onnistuneimmat kannet -valinnassa.

Piia Ahon suunnittelema Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin -kirjan kansi palkittiin Vuoden onnistuneimmat kannet -kilpailussa

Kun löytää palasen syvän violettia tai viinirypäleen väristä kangasta, joka on talletettu muistikirjan sivujen väliin.
Sataa ja sitä on ikävystynyt. Aikaa kuluttaakseen sitä alkaa käydä läpi vanhoja papereita. Käteen sattuu kirjeitä mieheltä, jota aikoinaan rakasti.
Yöllinen täysikuu.”

Kirsin Book Club sai viettää ihanan illan keskustellen kirjailija Mia Kankimäen kanssa hänen teoksestaan Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin. Siinä Mia kuvaa matkaansa Japaniin etsimään Sei Shonagonia, joka eli ja kirjoitti tuhat vuotta sitten Japanin hovissa. Mia oli tutustunut opiskeluaikoinaan Sein kirjoittamaan Tyynynaluskirjaan ja ihastunut siinä oleviin listoihin. Miettinyt, miten joku tuhat vuotta sitten kirjoittanut nainen voi tuntua niin tutulta. Miten ihmeessä kukaan ei tunne Seitä, tätä vahvaa ja taitavaa aikansa bloggaria!

Emme mekään olleet hänestä koskaan kuulleet, mutta Mian opastuksella sekä Sein hovielämä että Kioton nykyiset kauneudet pursuavat kirjan sivuilta. Mia käy kuvitteellista keskustelua Sein kanssa käydessään Kioton temppeleissä, tutkiessaan Sein historiaa eri kirjastoissa tai vaikka miettiessään aiempien poikaystäviensä käsialoja. Sivuilta aukeaa kaksi mielenkiintoista aikakautta: muinainen hovielämä sekä tämän päivän Japani ummikon ulkopuolisen silmin.

Kirjailija Mia Kankimäki Kirsin Book Clubin vieraana Airin kodissa Kumpulassa kesäkuussa 2014.

Kirjailija Mia Kankimäki Kirsin Book Clubin vieraana Airin kodissa Kumpulassa kesäkuussa 2014.

Meistä moni kertoi Mialle, että Sein hovielämää oli kirjassa ehkä vähän liikaa ja olisi ollut kiinnostavaa lukea vieläkin enemmän Mian omista kokemuksista Japanissa. Toisaalta oli ihana oivaltaa, että toisenlaisissa oloissa, toisenlaisessa maailmassa on ollut päiväkirjaa kirjoittava nainen, Sei Shonagon, joka ovat ajatellut monesta asiasta aivan meidän kaltaisesti:

Mieleeni tulee, ettei minun ehkä pitäisi viitata näihin tunnistettaviin herrasmiehiin nimillä – mutta miten muuten voin myöhemmin muistaa, keitä he olivat?”

Piia oli pukeutunut Japanin tuliaiskimonoonsa. Miaa hymyilyttää.

Piia oli pukeutunut Japanin tuliaiskimonoonsa. Miaa hymyilyttää.

Kirjan mainonnan perusteella muutamat meistä olivat kuvitelleet Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin -kirjan olevan matkakirja. Mian mukaan vakiintuneiden kategorioiden väliin sijoittuminen on innoittanut jopa vihaiseen palautteeseen. Kyse on ennemminkin siitä, että Suomessa ei käytetä Narrative Nonfiction -kategoriaa, jossa pyritään välittämään tietoa kaunokirjallisin keinoin. Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin onkin luokiteltu niin matka- kuin tiedekirjaksi sekä elämäkerraksi.

Oli kategoria virallisesti mikä tahansa, niin Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin on mukavaa luettavaa. Toisiin meistä kirja kolahti enemmän kuin toisiin:

Pidin kirjasta kovasti, vaikka se ei edennytkään aina kärsimättömälle luonteelleni tarpeeksi nopeasti. Pidin leppoisasta tarinan kerronnasta ja ennen kaikkea 1000-luvun sitomisesta nykyaikaan mielenkiintoisella tavalla. Seihän oli 1000-luvun bloggari!”

En ole koskaan käynyt Japanissa ja tiedän maasta ja kulttuurista hyvin vähän. Kirjan termeistä minulle olivat tuttuja vain sushi ja ikebana, muut menivät ohi. Kiinnostavinta kirjassa olivat kuvaukset nykypäivän Japanista, ihmisistä, tavoista, kaikesta. Erityisesti maanjäristysosuus.”

Minä suosittelen kirjaa lämpimästi kaikille, joita kiinnostaa oppiminen ja oivaltaminen, naiskirjailijat ja vieraat kulttuurit – ja kaikki asiat, jotka saavat sydämen lyömään nopeammin!

Sekä kirjaan, kirjan kanteen että itse kirjailija Mia Kankimäkeen soveltuu japanilainen adjektiivi okashi eli ihana, viehättävä, huvittava, kaunis, hienostunut ja kiehtova!

Eija asui vuosia Japanissa ja toi näytille nukkekokoelmansa.

Eija asui vuosia Japanissa ja toi näytille nukkekokoelmansa.

Vaikka Mia kertoi, että hänen nykyiset kirjoitushankkeensa sijoittuvat muualle kuin Japaniin, niin me yritimme kannustaa häntä palaamaan Sei Shonagonin maailmaan. Mia on kirjoittanut aiemmin Aikuisten ja Keski-ikäisten ystäväkirjat ja nyt olisi hyvä tilaisuus kirjoittaa Sei-sielunsiskon ajatusten pohjalta jonkun tyyppinen ystävä-/listakirja. Etenkin kun Miika Pölkki on ilmeisesti suomentamassa Sein Tyynynaluskirjaa ensimmäistä kertaa suomeksi.

  • Mia Kankimäki
  • Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin
  • Otava, 2013
  • ISBN 978-951-1-27250-2
Kommentit
  1. Tia
    • Avatar photo Kirsi
  2. Avatar photo eija rintala

Kommentoi