Astrid Lindgrenin Peppi Pitkätossu on monen tyttöpolven supersankari

Tänään naistenviikon juttukimarassamme kirjoitusvuorossa on Kirsi. Hänen kirjavalintansa on Astrid Lindgrenin iki-ihana Peppi Pitkätossu, mutta uutena käännöksenä. Sen myötä peppimäistä nimpparia kaikille torstain 19. heinäkuuta nimipäiväsankareille Saara, Sari, Sara, Sarita, Salli ja Salla!

Peppi Pitkätossu on supersankari jo monen sukupolven tytöille. Ella Ranin luki Peppiä Näsijärven rannalla suvun kesäpaikassa. Jutun lopussa hänen kommenttinsa!

Kuka olisikaan parempi naistenviikon kirjailija kuin Astrid Lindgren (1907-2002), jonka kirjojen tyttösankarit ovat omatoimisia, nokkelia, rohkeita, oikeudenmukaisia, kapinallisia ja lempeäsydämisiä! Peppi Pitkätossu oli Astrid Lindgrenin läpimurto, kun se ilmestyi vuonna 1945. Sen jälkeen Astrid kirjoitti noin 80 kirjaa, joita on käännetty lähes 100 kielelle ja niitä on myyty noin 160 miljoonaa kappaletta maailmanlaajuisesti.

Minä rakastin Peppiä pienenä. Sain Peppi Pitkätossu -kirjan jouluna 1968, jolloin olin 8-vuotias. Seuraavana vuonna tuli myös Peppi-tv-sarja, jonka pääosassa oli Inger Nilsson. Sarjakin oli mielestäni ihana ja olisin halunnut oman apinan lemmikiksi. Muistan vieläkin Pepin tempaukset ja tarinat, osin siksi, että olen tietenkin lukenut Pepit myös tyttärilleni iltasaduiksi.

Uusi käännös – oliko se tarpeen?

Astrid Lindgrenin syntymän 110-vuotisjuhlan kunniaksi WSOY julkaisi Peppi Pitkätossusta uuden käännöksen. Kristiina Rikman oli saanut miettiä poliittisesti korrektin termin Pepin isän ammatille, sillä neekerikuningas ei enää sovi. Olin hieman kahden vaiheilla, onko uusi käännös hyvä vai huono juttu. Historian sensuroiminen on vaarallista, mutta lastenkirjan tulee olla sellaista kieltä, että lapset ymmärtävät sitä ja kokevat sen soveliaaksi. Kristiina Rikman kertoi, että hän suomensi uuden Pepin alkutekstistä, joten kirja on kokonaan uusi käännös.

Kristiina Rikman kertoi Pepin suomentamisesta Bloggariklubilla syksyllä 2017. Ja sai Kirsin Book Clubin kirjanmerkin. Hänellä oli oma Peppinsä mukanaan.

-Asutko täällä aivan yksin? – En, sanoi Peppi. – Herra Tossavainen ja hevonenhan asuvat myös täällä. -Niin mutta, tarkoitan, eikö sinulla ole täällä isää eikä äitiä? -Ei ollenkaan, sanoi Peppi iloisesti. – Mutta kuka sinulle sanoo, milloin sinun on iltaisin mentävä nukkumaan ja sen semmoista? kysyi Annikka. – Sen teen itse, sanoi Peppi. Ensin sanon kerran aivan ystävällisesti, ja jollen silloin tottele, sanon uudelleen ankarasti, ja jollen vieläkään tahdo totella, saan selkääni, käsitättehän?     (Astrid Lindgren, Peppi Pitkätossu, Laila Järvisen suomennos 1968)

Asutko sinä täällä ihan yksin?” ”En tietenkään”, sanoi Peppi. ”Herra Tossavainen ja hevonen asuvat täällä myös.” ”Niin mutta eikö sinulla ole äitiä eikä isää?” ”Ei vähimmässäkään määrin”, Peppi sanoi iloisesti. ”Mutta kuka sinulle sitten sanoo, milloin illalla pitää mennä nukkumaan ja muuta sellaista?” kysyi Annika. ”Minä itse”, Peppi sanoi. ”Ensiksi kehotan kerran aivan ystävällisesti, ja jollen tottele heti, komennan uudestaan tiukemmin, ja jollei sana vieläkään kuulu, saan tietää huutia.”     (Astrid Lindgren, Peppi Pitkätossu, Kristiina Rikmanin suomennos 2017)

Kun luin uuden käännöksen, totesin sen hyvin sujuvaksi. Mutta toisaalta vanhakin käännös on minulle ihan elävää kieltä, mutta voi olla, että nykyiset alakoululaiset eivät tiedä mitä tarkoittaa, kun sanotaan, että hän on maailman väkevin tyttö!

Miten Peppi puhuttelee 2000-luvun lapsia?

Suvun kesäpaikassa oli sopivasti lomalla Ella, joka käy kansainvälistä koulua Singaporessa. Hän lukee paljon myös suomeksi, niinpä Peppi oli jo entuudestaan tuttu. Miten Peppi puhuttelee 2000-luvun lapsia?

Kirsi Ranin haastatteli 10-vuotiasta Ella Raninia heinäkuussa 2018.

Ella, miten kuvailisit Peppiä?

Peppi on vahva ja itsenäinen. Hän on myös ystävällinen ja sympaattinen. Hän on hieman haaveilija ja kertoo mielikuvituksellisia juttuja. Hän ei välitä, mitä muut ihmiset sanovat hänen käytöksestään. Hän on myös kovakalloinen, sillä hänelle oppiminen on koulussa vaikeaa.

Minkälainen perhe Pepillä on?

Pepin äiti on enkeli ja hänen isänsä katosi haaksirikossa. Hän kyllä ansaitsisi äidin tai isän tai edes lisää ystäviä, vaikka hänellä onkin Herra Tossavainen ja hevonen, sekä Tommi ja Annika naapurissa.

Haluaisitko olla Peppi?

Kyllä! Pepissä on parasta, kun hän on niin vahva, todellinen supersankari. Hänellä ei myöskään ole sellaisia huonoja tapoja, joista hänen pitäisi päästä eroon.

Mikä on  mielestäsi Peppi-kirjan opetus?

Ole oma itsesi, ei tarvitse olla kuten kaikki muut. Peppi on minun mielestäni mahtava!

Miten Peppi sijoittuu sinun supersankarilistallasi?

Peppi on ehkä kolmas tai neljäs. Ykkönen on Soturikissojen Tulitähti.

Kristiina Rikmanin käännöksinä on ehtinyt ilmestyä jo Peppi Pitkätossu ja Peppi Pitkätossu astuu laivaan. Pienempikokoiset Pepit ovat 1960-luvulta. Sekä uusien että vanhojen Peppien kuvitus on Ingrid Vang-Nymanin.

Minulle Peppi on edelleen ykkönen, vai olisiko se sittenkin Louisa M. Alcottin Pikku naisten Jo. Peppi on mielestäni edelleen raikas ja ihanan uhmakas yhteiskunnan rooleja kohtaan. Äitinä tuli toki mieleen, että kyllä hänelle olisi suonut rakastavan aikuisen, mutta tiedämmehän me, että jatko-osissa isä löytyy, se jonka ammatti merikapteenin lisäksi on uudessa käännöksessä Etelämeren kuningas!

Lisää 19.7. nimipäiväsankareihin liittyviä juttuja:

Ja Astrid Lindgreniin:

Tämä oli 2/7 naistenviikon jutuistamme.

  • Astrid Lindgren
  • Peppi Pitkätossu
  • WSOY, 2017
  • Pippi Långstrump, suomennos Kristiina Rikman, 1945
  • ISBN 978-951-0-41483-5
Kommentit
  1. Tuija
    • Avatar photo Kirsi Ranin

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *