Cecilia Samartin: Kirottu kauneus – tyttöjen kohtalot eivät jätä rauhaan

Jos tähän kirjakirjoitukseen olisi halunnut jotain objektiivisuutta, olisi se pitänyt kirjoittaa ennen Helsingin Kirjamessuja 2018. Tarkemmin sanottuna ennen kuin kohtasin kirjailija Cecilia Samartinin ja keskustelin hänen kanssaan kirjamessulavoilla ja niiden ulkopuolella. Cecilian läsnäolo on niin lämmintä ja mutkatonta, että pidin hänestä välittömästi. Mutta yritetään!

 

Cecilia Samartin ja Kirsi Ranin Helsingin Kirjamessuilla 2018

 

Tartuin Cecilian uusimpaan teokseen nimeltään Kirottu kauneus valmistautuakseni messuhaastatteluihin. Kun olin lukenut ensimmäiset sivut, ajattelin, että tätä en kyllä vapaaehtoisesti lukisi. Teksti on taidokasta ja soljuvaa, henkilöhahmot niin uskottavia, että siitä se ongelma muodostuukin, sillä tapahtumat ovat karmeita heti alusta asti. Tuli tunne, etenkin kahden tytön äitinä, haluanko lukea kirjaa, jossa päähenkilöinä ovat 19- ja 15-vuotiaat tytöt, jotka ovat joutuneet seksiorjiksi Las Vegasiin? ONNEKSI jatkoin, sillä kirja herättää ja palkitsee raadollisesta aiheestaan huolimatta ja  jättää toiveikkaan ja elämänmakuisen muistijäljen.

Cecilia Samartin on syntynyt Kuubassa, mutta jo ihan pienenä muuttanut perheensä kanssa Kaliforniaan. Hän kertoi, että hänen identiteettinsä on kuubalais-amerkikkalainen, vaikka hän ei itse olekaan koskaan käynyt Kuubassa. Hän asuu Los Angelesin tuntumassa englantilaisen miehensä kanssa (mies on formulafani, joten Ceciliakin tiesi hyvin Kimi Räikkösen).

Kirottu kauneus on Cecilian seitsemäs kirja, joka on suomennettu. Hän on tavattoman suosittu juuri Pohjoismaissa, etenkin Norjassa, jossa hänen kirjojaan on myyty käsittämättömät yli miljoona kappaletta. Mutta kyllä Suomessakin on paljon faneja. Seurasin messuilla, kuinka lukijat toisensa jälkeen tulivat juttelemaan Cecilian kanssa, kertomaan lukukokemuksistaan ja etenkin tunteista, joita hänen kirjansa olivat herättäneet. Ne hetket olivat maagisia, sillä Cecilian olemuksessa on poikkeuksellista lämpöä ja läsnäoloa. Hän halasi ja otti kädestä, tunnisti ihmisen. Toki Cecilia on koulutukseltaan psykoterapeutti, mutta kyllä säteily tulee syvemmältä kuin UCLAn luentosaleista.

Kirottu kauneus -teoksen kirjoittaminen oli Cecilialle hyppy kasvuun.

En halua kirjoittaa samaa tarinaa hieman erilailla aina uudestaan ja uudestaan. Haluan kehittyä kirjailijana ja ihmisenä.”

Cecilia havahtui erään radio-ohjelman pohjalta ajattelemaan ihmiskauppaa, kuinka hänkin tiesi siitä vain pinnallisesti, vain otsikkotasolla, vaikka sitä on kaikkialla. Niinpä hän perehtyi aiheeseen, luki tilastoja, artikkeleita, ihmiskohtaloita ja tutustui toipumisterapioihin. Vähitellen alkoi syntyä Kirotun kauneuden tarina, joka ei pohjaa mihinkään yksittäiseen, todelliseen kertomukseen, vaan jossa tausta-aineiston fragmentteja näkyy Cecilian luoman, täysin uskottavan ja mahdollisen tarinan osana.

Ihmiskauppa, moderni seksiorjuus, on maailmanlaajuista, menestyvää suurbusinestä. Cecilia kertoi, että maailmassa on useita alueita, joista syötetään tyttöjä seksiteollisuuteen. Alueet ovat taloudellisesti heikosti kehittyneitä, rikolliset tietävät erittäin hyvin, kenen tytön tai pojan lähipiirillä on resursseja käynnistää etsinnät tai taistella mafiarinkiä vastaan. Kauneus on tärkeää, mutta vielä tärkeämpää on haavoittuvuus – kenet ihmismetsästäjät saavat lumottua helpoimmin ja napattua piiriinsä.

Kirsi Ranin haastattelemassa Cecilia Samartinia Helsingin Kirjamessuilla 2018.

Kirottu kauneus -teoksessa on kolme tyttöä. Moldovalainen 19-vuotias Inesa, joka on juuri valmistautumassa häihinsä perheensä ympäröimänä. 15-vuotias meksikolainen Karla, jonka silmät ovat kuin kuut ja tähdet ja joka lähtee väärän auton kyytiin. Nuorin heistä, vain 10-vuotias Sammy on Ohiosta, missä riehuu poikkeuksellinen huume-epidemia, joka on saanut myös Sammyn äidin koukkuun.

Kirja alkaa uudenvuodenaatosta, jolloin nämä kolme tyttöä ovat Las Vegasissa. Inesa on japanilaisen mafiapomon luxushuorana, Karla pakotettuna myymään itseään kadulla ja Sammy aivan yksin Sin Cityn susien armoilla. Tytöt ovat löytäneet toisensa sattumalta ja toivo muutoksesta on virinnyt. Tarina heittäytyy kertomaan takaumina, miten uudenvuodenaaton tilanteeseen on tultu. Jokaisen tytön tie kuvataan taitavasti ja ennen kaikkea psykologisesti erittäin uskottavasti. Lukiessa tekee pahaa kauniista kielestä huolimatta. Tapahtumat siirtyvät lukiessa kuviksi mieleen, tytöt todellakin heräävät elämään. Takaumien lukemista helpottaa se, että tietää heidän olevat elossa vielä uudenvuodenaattona.

Cecilian newyorkilainen agentti Moses Cardona oli koko kirjamessujen ajan Cecilian vierellä ja esimerkiksi piti huolta Cecilian laukusta, kun hän oli signeeraamassa kirjoja.

Kirottu kauneus on kirjoitettu hyvin sujuvasti ja lähes kepeästi, mutta siitä jää todella vahva muistijälki. Edelleen, noin kaksi kuukautta kirjan lukemisen jälkeen, minulle piirtyy eteeni Las Vegasin hotelli, asuntovaunu, junavaunu sekä Inesan, Karlan ja Sammyn kotiseudut. Minulla on tunne, että tunnistaisin tytöt, jos he kävelisivät vastaani. Vai tunnistaisinko sittenkään. Cecilia kertoi messuilla, että kaapattuja ja prostituutioon pakotettuja tyttöjä on kaikkialla, myös Helsingin kaduilla.

Masentavaa oli lukea kirjan miehistä, joille tytöt olivat ainoastaan panoesineitä tai kaupankäynnin välineitä. Onneksi joukkoon mahtuu myös muutama hyvä mies, mutta päällimmäiseksi jäävät pahat, armottomat miehet rikollisasteikon kaikilla portailla. Cecilia korosti, että seksibusineksessä on myös naispomoja, mitä on vielä vaikeampi ymmärtää.

Kirottu kauneus -teoksessa on sellaista taikaa, että se nostaa ihmiset kasvottoman ihmiskaupan syövereistä esiin. Se herättää voimakkaita tunteita suojella tyttöjä ja tuomita parittajat ja mafiosot. Toivoisin, että tämän kirjan lukisivat alalla toimivat, mutta se lienee utopiaa. Olisiko se mahdollista, että ne joilla on tyttöjen – ja poikien – lähtömaissa valtaa, toimisivat estävästi, pitäisivät huolta koulutuksesta ja tyttöjen oloista?

Suosittelen Kirottu kauneus -teosta havahduttavaksi kokemukseksi. Siinä on kurjuuden lisäksi paljon tyttöjen keskinäistä ystävyyttä, joka luo toivoa. Ilman voimakkaita tunteita, jopa jännitystä, ja nenäliinaa ei kirjan lukemisesta selviä, mutta lukeminen todella kannattaa.

Kirsinbookclubilaisia tapaamassa Ceciliaa. Kuvassa vasemmalta Piia Fredrikson, Minna Väisälä, Pirjo Helenius-Viitamäki, Cecilia Samartin, Cecilian agentti Moses Cardona, Kirsi Ranin, Marja Castrén ja Airi Vilhunen.

Lue myös seuraavat juttumme liittyen amerikkalaisiin naiskirjailijoihin:

  • Cecilia Samartin
  • Kirottu kauneus
  • Bazar, 2018
  • Beauty For Ashes, suomennos Kristiina Vaara, 2017
  • ISBN 978-952-279-582-3

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *