Dan Brown: Alku (Origin) – taattua tietoa, jännitystä ja nojatuolimatkailua
Dan Brown joukkoineen osaa markkinoinnin. Odotuksia ladattiin jo vuotta ennen kuin uusin teos Origin, suomeksi Alku, julkaistiin yli 20 maassa samanaikaisesti 3.10.2017. Sitä edelsi kääntäjien hektinen työ Barcelonassa, kun he olivat salaisessa tilassa tehden pitkiä käännöspäiviä ja vannoen, etteivät hiisku työstään mitään ulkopuolisille. Originin suomeksi kääntänyt Jorma-Veikko Sappinen oli jo toista kertaa vastaavassa projektissa mukana. Dan Brownin edellistä kirjaa, Infernoa, oli käännetty neljä vuotta sitten Lontoossa. WSOY:n syyspressissä Jorma-Veikko kertoi, että molemmilla kerroilla oli ollut rankkaa, mutta lupasi lähteä vielä uudestaan, jos tilaisuus tarjoutuu. Yksityisyyttään tarkoin varjeleva Dan Brown oli tällä kertaa myös pistäytynyt tervehtimässä kääntäjiä Barcelonassa, tietenkin ilman ennakkovaroitusta.
Origin on jo viides Dan Brownin kirja, jossa pääsankarina on Harvardin symbologian professori Robert Langdon, tuo tweedtakkinen poikamies. Olen kirjoittanut Infernosta tehtyyn elokuvaan liittyen blogijutun, jossa on lisää tietoa aiemmista teoksista ja jonka voit lukea tästä, KLIK.
Olen lukenut vuosien varrella kaikki Dan Brownin kirjat. Usein mieheni Martti Ranin on hankkinut ne itselleen lomalukemiseksi ja kertonut aihepiiristä, jonka jälkeen myös minä olen kiinnostunut niin, että olen lukenut ne. Ne ovat olleet houkuttelevia nimenomaan aihepiirinsä, eivät niinkään henkilöidensä vuoksi. Da Vinci -koodi on sarjasta tunnetuin ja sitä on myyty käsittämättömät yli 80 miljoonaa kappaletta. Ja minkälaisen keskustelun se käynnistikään Maria Magdalenasta tai vaikkapa Opus Dei -järjestöstä!
Kun Origin nyt ilmestyi, Martti latasi sen samana iltana e-kirjana. Koska en ole sitä vielä itse lukenut, niin esitin hänelle Kirsin Book Clubin kysymyskimaran, jolla arvioimme dekkareita ja trillereitä.
1. Mikä on trillerin rikos ja kuka sitä selvittää?
Originissa liikutaan pääosin Espanjassa. Miljardööri Edmond Kirschin murhataan Bilbaon Guggenheim-museossa. Robert Langdon sattuu olemaan paikalla ja näin ollen ajautuu tutkimaan murhaa. Suurena apuna hänelle on tekoäly Winston (A.I. eli Artificial Intelligence), joka antaa neuvoja murhaajan selvittämisessä. Tekoäly on yksi kirjan merkittävistä aiheista, mutta esillä on muitakin isoja teemoja kuten ateismi, agnostilaisuus, katolinen uskonto ja maailmankaikkeuden syntymisen mysteeri. Kirjassa pohditaan usein:
Mistä tulemme? Minne olemme menossa?”
2. Ovatko trillerin henkilöt uskottavia / kiinnostavia?
Robert Langdon haetaan ammattitietoutensa perusteella aina paikalle, kun tapahtuu murha, johon liittyy symboleja tai taidetta. Häntä myös jokaisessa viidessä kirjassa ajetaan takaa sekä poliisin että rikollisten toimesta eli tämä sama kuvio ei enää yllätä vaan jopa kyllästyttää. Muut henkilöt vaihtuvat kirjasta toiseen ja Originissa suurimman painoarvon ja oman mielenkiintoni saa Winston, tuo tekoälyn brittiläinen ilmentymä. Todella nasevaa ja uskottavaa tekstiä sekä älykkäitä huomioita kommentteineen! Kolmas päätähti on kuvankaunis (niin väitetään!) espanjalainen Ambra Vidal, jota Guardia Real vartioi, sillä hän juuri mennyt kihloihin Espanjan kruununperijän kanssa.
Välillä ihmetyttää, että Robert ei tunnu vanhenevan ollenkaan, vaan tuntuu pysyvän aivan samanlaisena joka tarinassa.
3. Onko Originin juoni vetävä?
Juoni on Dan Brownin tapaan mukaansa tempaava. Kirjassa on 105 tiivistä lukua, joten nopeasti jää koukkuun ja ajattelee, että taidanpa lukea vielä yhden ennen kuin sammutan valot. Tilanteen kehittymistä seurataan monelta eri suunnalta ja myös takaumien kautta.
Voin kuvitella, kuinka Dan Brownilla on ollut jo Originin elokuvakäsikirjoitus mielessä. Ron Howard olisi jälleen ohjaajana samoin kuin Tom Hanks itseoikeutetusti pääosassa Robert Langdonina.
4. Opitko jotain yhteiskunnasta / kulttuurista/ jostain muusta?
Luin kirjan englanniksi ja tabletilla. Näin pystyin suoraan näyttöä koskettamalla katsomaan tarkemmin kuvia, karttoja ja muuta Originin taustatietoa Googlen avulla. Kirjan alussa Dan Brown mainitseekin että ”taide, arkkitehtuuri, paikkakunnat, tiede ja uskonnolliset yhteisöt ovat kirjassa kaikki totta”.
Kirja ei petä kulttuuriannoksellaan. Guggenheim-museosta Bilbaossa kerrataan talon syntyhistoria ja läpikäydään nykyiset merkittävämmät taideteokset. Antoni Gaudíin tutustutaan ympäri Barcelonaa oikein antaumuksella ja näin ollen tutuksi tulevat Casa Milà, Sagrada Família ja Park Güell.
5. Miten paljon trillerissä kuvataan päähenkilön elämää?
Robert Langdon ja hänen taustansa jää hyvin pienelle, onhan niitä käsitelty jo aiemmissa kirjoissa. Nyt keskitytään nykyisyyteen ja kirja elää hyvin tässä ajassa.
6.Onko trilleri raaka, ahdistava tai pelottava?
Kirja ei ole missään mielessä mitään noista adjektiiveista. Se on enemmänkin mielenkiintoinen tietoteos ja kasvattaa halua selvittää lisää käsitellyistä aiheista.
7. Herättikö trilleri sinussa ajatuksia? Koskettiko?
Ajatuksia herättävä kirja todellakin on. Tekoäly tuo paljon ajateltavaa ja taide tuo kiinnostuksen kunkin taiteilijan työn tarkempaan seurantaan. Uskonnon suhtautuminen elämän syntyyn on aina mielenkiintoinen aihe. Koskettavuutta ei kirjassa ole hitustakaan, sillä minulle Origin on ennen muuta tietoteos trillerin kaltaisessa paketissa.
8. Suositteletko Originia ja kenelle?
Origin sopii kaikille ja kaikenikäisille, joilla on mielenkiintoa historiaan, taiteeseen, tulevaisuuden teknologiaan ja filosofointiin. Kirja on helposti luettava ja antaa paljon vinkkejä tutustua kirjan aiheisiin tarkemmin. Jos suunnitteilla on reissu Barcelonaan, niin Origin kannattaa lukea ennen matkaa!
Origin kannattaa lukea myös ennen Helsingin Kirjamessuja, sillä Dan Brown saapuu sinne lauantaina 28.10.2017. Tilaisuus on messujen yhteydessä, mutta sinne on pitänyt ilmoittautua etukäteen ja WSOY tiedottaa, että tilaisuus on täynnä. Peruutuspaikkoja on mahdollista saada vielä jonotuslistan kautta.
Aiheeseen liittyy
- Dan Brown
- Alku
- WSOY, 2017
- Origin, suomentanut Jorma-Veikko Sappinen, 2017
- ISBN 9789510425565
Olen melkoisen kyllästynyt näihin Brownin trillereihin, joiden loput ovat järjestään antikliimakseja. Mutta ehkä kuitenkin äänikirja? Pidin eniten aikanaan Meteoriitista, jonka luin englanniksi.
Mutta jos ottaa nämä arvoituksina eikä kiinnitä huomiota kököhköön juoneen, niin näissä kyllä oppii melkoisesti erilaisista asioista. Inferno perehdytti Danteen ja nyt pääsee tekoälyn ja Gaudin maailmaan melko leppoisasti.
Joopa joo. Minä olen myös lukenut kaikki nuo aikaisemmat Dan Brownit, joten kaipa tämäkin pitää jo ihan periaatteen vuoksi. Tosin kaavamaisuus saattaa aiheuttaa pieniä vaikeuksia (jo viimeksi niin kävi) – Itse asiassa olen muutenkin pitänyt eniten Dan Brownin uran alkupuolen kirjoista (Digital Fortress, Angels and Demons).
Minustakin Angels and Demons on parasta antia ja myönnän aikoinani ahmineeni Da Vinci Coden. Mutta kyllä näissä aina jostain asiasta oppii enemmän. Tosin sama ikuinen rakenne ja asetelma alkaa kyllästyttää. Robertiin pitäisi saada jotain uutta vipinää!
Hieno idea kirjoittaa kirjasta haastattelemalla kirjan lukenutta henkilöä! Näinkin voi tosiaan kirjapostauksen tehdä.
En tiedä aionko koskaan tätä Dan Brownin kirjaa lukea. Lopetin Langdon-sarjan lukemisen Enkeleihin ja demoneihin. Pidin kyllä Da Vinci koodista ja E&D:stä, mutta kiinnostus ei yltänyt jatkamaan sarjan parissa (kyseessä on osittain se ”ikuisuusongelma”, että on niin paljon tosi tosi kiinnostavia kirjoja, joten on pakko karsia jostain). Minuakin noissa kirjoissa kiehtoi nimenomaan se historia- ja taidepuoli, ei niinkään henkilöhahmot. Olen lukenut englanniksi ainakin yhden muun Brownin kirjan (en ole varma enää nimestä) ja sekin oli ihan ok.
Dan Brown kirjoineen tuntuu olevan melkoinen ilmiö. Se tietenkin herättää paljon myös niitä kriittisiä kommentteja: moni lyttää hänen tuotantonsa täysin sanoen, että jopa kirjoitustyyli on heikkoa. Itse en muista huomanneeni tällaista lukemieni Brownin kirjojen kohdalla: perusproosaa mielestäni. En siis lähtökohtaisesti odottanut mitään kaunokirjallisesti taiteellista tykitystä.
Kiitos, nyt oli helppoa, kun haastateltava oli kotisoffalla!
Minustakin Dan kirjoittaa aivan sujuvasti ja mallikkaasti, mutta minua rasittaa se ainainen ravaaminen rastilta toiselle, on kuin The Amazing Race.
Olen lukenut pari Brownia, Da Vincin ja sitten jonkin toisen, yhden jätin kesken, koska en jaksanut. Filmatisoinnit ovat olleet ihan viihdyttäviä, mutta luulen, että kirjat jätän väliin, lajityyppi ei ole ihan minun juttuni.
Mutta postaus oli kiinnostava, virkistävää lukea tällainen haastattelumuotoinen kirjoitus!
Kiitos. Minusta kirjat ovat kuitenkin olleet kivempia kuin leffat, vaikka niissä onkin hyvää se visuaalinen puoli. Mutta mutkat täytyy oikaista niin kovin suoriksi, jotta Tom Hanks ehtii saada arvoituksen yhden leffan aikana selvitettyä. Tv-sarja voisi olla hyvä formaatti Brownin kirjojen kuvitukseksi.
Hei
Dan Brownin kirjoilta odottaa koukuttavuutta ja nopeatempoisuutta. Tämä kirja ei kuitenkaan koukuttanut minua heti alusta asti, onneksi loppua kohden kuitenkin vauhti kiihtyi. Tekoäly Winston jätti aika ristiriitaisia ajatuksia jälkeensä, alkuun ihastutti ja lopussa vihastutti. Dekkarina kirja oli ihan hyvä. Dan Brownin kirjojen joukossa Alku ei kuitenkaan mielestäni yltänyt hänen tuotannon kärkeen.