Elena Ferrante: Loistava ystäväni – kehuttu ja kohuttu Napoli-sarjan avaus

loistava ystavaniTartuin tähän kirjaan, kun luin The Guardianin artikkelin tunnettujen kirjailijoiden suosituksia viime vuonna ilmestyneistä teoksista. Italialaisen Elena Ferranten kirjoja oli usean kirjailijan listoilla. Viime vuonna 2015 englanniksi julkaistu neljän kirjan sarja (julkaistu italiaksi 2011-14) kertoo päähenkilö Elena Grecon (Lenuccia, Lenù) ja hänen ystävänsä Rafaella Cerullon (Lina, Lila) elämästä.

Ensimmäinen osa Loistava ystäväni on ilmestynyt maaliskuun lopulla suomeksi. Tyttöjen elämää Napolin köyhällä alueella kuvataan taaperosta teini-ikään. Monilapsisten perheiden elämä laitakaupunkiyhteisössä tuntuu tavallaan turvalliselta, vaikka väkivalta onkin jokapäiväistä ja rikkaimman perheen koronkiskuri-isän murhaa toisen perheen isä. Lukiessa mielessä välähtävät kohtaukset italialaisista klassikkoelokuvista.

Kirjan keskiössä on paremman elämän tavoittelu. Alueen lapset ja nuoret tekevät kovaa työtä, osallistuvat perheensä puolirikollisiin toimiin tai Lenuccian ja Linan tavoin loistavat koulussa. Toinen tytöistä etenee taloudellisista vaikeuksista huolimatta opinnoissa toisen valitessa traditionaalisemman naisen osan.

Luin teoksen englanninkielisenä käännöksenä ja olen jo jatkanut kirjasarjan kakkososaan The Story of a New Name. Tarina tempaa mukaansa ja henkilökuvaus päästää lukijan päähenkilöiden nahkoihin niin, että voi melkein haistaa naapurin hengityksestä tämän haukkaaman saippuan. Mieleltään järkkyneestä rouvasta pitävät huolta naapurit ja hänen Lenuccian ja Linan ikäiset lapsensa.

Lenuccia on tytöistä se, joka tuntee jäävänsä ystävänsä Linan varjoon. Hän kokee Linan itsevarmana ja antaa tämän vaikuttaa tekemisiinsä. Vaikka Lenù välillä tekeekin pesäeroa ja hakee itsenäisyyttä, hän ei voi olla ihailematta mielestään upeaa ystävätärtään. Lina tuntuu olevan ylivertainen kaikessa, mihin hän ryhtyy.

ferrante 04

Kirjailija Ferrantesta näyttää tulleen melkoinen sensaatio maailmalla. Lehtitietojen mukaan hän kirjoittaa nimimerkillä eikä esiinny lainkaan julkisuudessa. Italiassa tämän neliosaisen kirjasarjan viimeistä osaa on esitetty ehdolle maan merkittävimmän kirjalllisuuspalkinnon Premio Stregan saajaksi. Ferrante on antanut vain kourallisen haastatteluja ja nekin kirjallisesti. Kirjasarjaa kuvataan kvasifeministiseksi kehityskertomukseksi, joka samalla on 1900-luvun jälkipuoliskon Italian historiaa

Ferrante on kirjoittanut jo 1990-luvulla muutaman romaanin. Vuonna 1991 ensimmäisen L’amore molesto -kirjan (suom. Amalian rakkaus, Avain 2005) tultua markkinoille hän ilmoitti julkaisijalle, ettei osallistu kirjan myynnin edistämiseen. Hän totesi uskovansa, että kirjat eivät valmistumisensa jälkeen tarvitse kirjailijaa. Ennemmin tai myöhemmin ne löytävät lukijansa, jos niillä on jotain sanottavaa. Ferrante kokee nimettömyyden antavan tilaa täydelliselle luovalle vapaudelle. Tätä vapautta hän tarvitsee erityisesti, koska hänen kirjansa “tökkivät häntä edelleen tulehtuneisiin haavoihin”. Nimettömyys näyttää vuosien kuluessa muuttuneen kirjallisten piirien mysteeriksi. Italiassa huhutaan mm. pseudonyymin takana olevan miespuolinen avant-garde kirjailija Domenico Starnone.

Loistava ystäväni ja sen jatko-osat on kirjoitettu paljon myöhemmin. Ensimmäinen osa ja toisesta osasta lukemani alku tuntuvat hyvin todellisilta ja jotenkin omakohtaiselta tekstiltä. Huhuista huolimatta kirjailijan ja päähenkilön sama etunimi Elena saa väkisinkin pohtimaan, kuinka paljon tarinasta on autenttista kirjailijan oman elämän kuvausta.

Jäämme odottelemaan, selviääkö mysteeri joskus. Suosittelen ehdottomasti Ferrantea ja aion lukea loputkin neliosaoisesta sarjasta. Suomeksi Ferrantelta on ilmestynyt aiemmin em. Amalian rakkaus 2005 ja Hylkäämisen päivät 2004, molemmat on kustantanut Avain.

Viittaukset lehtitietoihin perustuvat The Guardianin artikkeleihin. Näin The Guardian kirjoittaa kirjailijan mysteeristä. Ja tässä myös. Helsingin Sanomissa on myös pohdittu kirjailijan henkilöllisyyttä.

 

Lue myös juttumme sarjan seuraavista osista:

  • Elena Ferrante
  • Loistava ystäväni, suomentanut Helinä Kangas
  • WSOY, 2016
  • L'amiga geniale, 2011
  • ISBN 9789510414699

Kommentoi